Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    [Bios] Maximus XI Extreme LLC problem

    Hi everyone

    System Spec
    MB Asus Maximus XI Extreme
    Bios 0805
    CPU I9 9900K
    Ram GSkill 4x8 4000 CL18
    Samsung pro 970 512GB
    PSU Bequied 1000W

    CPU @5Ghz AVX offset -1, Bios vcore fixed @1.340 LLC 5, CPUz/HWinfo idle vcore 1.315 – Prime AVX max load 1.165v.
    Sometimes the system crash at low load (1.26 to 1.28v)/load change. Tried LLC 4 to 8 but with every LLC aside from 5 crashes the System when the load changes from idle to full load.

    Reset Bios to default (no OC all settings auto) Auto LLC 6 -> crash instant to 2sec in Prime
    Switched LLC Auto to 5 and system runs prime / linpack 1h but random crash in Games at low load/load change
    CPU and Ram tested in MSI Z390 ace at 5Ghz AVX -1, Bios vcore fixed @1.295v, CPUz/HWinfo idle vcore 1.286 – Prime AVX max load 1.270v runs without problems in Prime, Games, load changes etc.

    Power draw and Temps about the same.
    Advice needed cause I don’t know how to fix the problem. Why is every LLC setting beside level 5 crashing the system at load change?

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array Phillyflyer's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Reputation
    30
    Posts
    536

    Quote Originally Posted by A_sH79 View Post
    Hi everyone

    System Spec
    MB Asus Maximus XI Extreme
    Bios 0805
    CPU I9 9900K
    Ram GSkill 4x8 4000 CL18
    Samsung pro 970 512GB
    PSU Bequied 1000W

    CPU @5Ghz AVX offset -1, Bios vcore fixed @1.340 LLC 5, CPUz/HWinfo idle vcore 1.315 – Prime AVX max load 1.165v.
    Sometimes the system crash at low load (1.26 to 1.28v)/load change. Tried LLC 4 to 8 but with every LLC aside from 5 crashes the System when the load changes from idle to full load.

    Reset Bios to default (no OC all settings auto) Auto LLC 6 -> crash instant to 2sec in Prime
    Switched LLC Auto to 5 and system runs prime / linpack 1h but random crash in Games at low load/load change
    CPU and Ram tested in MSI Z390 ace at 5Ghz AVX -1, Bios vcore fixed @1.295v, CPUz/HWinfo idle vcore 1.286 – Prime AVX max load 1.270v runs without problems in Prime, Games, load changes etc.

    Power draw and Temps about the same.
    Advice needed cause I don’t know how to fix the problem. Why is every LLC setting beside level 5 crashing the system at load change?
    Try these settings...
    AI Overclock Tuner...XMP 1
    BCLK...100.00
    Asus Multicore Enhancement...disabled
    SVID Behavior...Best Case Scenario
    AVX Offset...0
    Core Ratio ...Sync All Cores
    1 Core Ratio Limit...50
    Dram Frequency....4000 Mhz
    Xtreme Tweaking ....Disabled
    CPU SVID Support....Disabled
    Dram Timing Control...Set Maximus Tweak to Mode 1
    External Digi + Power Control...Set CPU LLC to 6
    CPU Current Capability to 140 %
    Dram Current Capability to 130%
    Internal CPU Power Management...Set Intel Speedstep to disabled
    Long Duration ....4095
    Package Power Time Window...127
    Short Duration Package Power Limit...4095
    IA AC Load Line...0.01
    IA DC Load Line ...0.01
    CPU Core/Cache Current Limit Max...255.75
    Min/Max Cache Ratio 43
    CPU Core/Cache Voltage...1.24v or 1.245v
    Dram Voltage...Will be set via XMP
    CPU VCCIO and System Agent Voltages...use what is currently making ram stable.
    In the Advanced Tab under CPU Power MGMT Control...
    Set Boot Performance Mode to Turbo
    Intel Speedstep....disable
    Intel Speed Shift...disable
    CPU C States...disable
    CFG Lock Disable
    Asus ROG Maximus XI EXTREME
    Intel i7 9900K OC'D @ 5.2 GHZ @ 1.345V (1.296V LOAD) LLC 6 PRIME 95 STABLE 8 HRS
    XSPC RX360 Rad (6)Scythe Gentle Typhoon 1850 RPM Fans In Push/Pull @ 1500 RPMS
    Swiftech Drive II / Swiftech MCP35X Pump
    Enermax Platimax 1200 Watt Power Supply
    32GB G.Skill F4-3866C18Q-32GTZR 3866 MHZ CL18 1.35V (OC 4266MHZ 17-18-18-41-2T @1.45V)
    MSI GTX 1070 SEA HAWK EK X SLI WITH ASUS HB RGB
    (5)Samsung 840 Pro 128 GB In Raid 0
    (2) WD 1TB Black Edition
    Corsair 900 D

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    With these settings i get the same result. Prime full load avx vcore to 1.199 - 1.208 10 sec. into the run system crash.
    Run a few test with multi 49 to 47 and llc 6 (adjusted vcore / auto setting) at best 30sec till crash. Tried llc 7 even worse. Back to llc 5 and higher idle voltage 1.315v multi 50 axv -2 1h Prime stable avx/non avx. Avx offset 0 or -1 load voltage drops to 1.15 - 1.17 and get unstable single cores report error and stop the prime worker.
    After testing i`m 99% sure this is caused by the vcore dropping to low. increasing voltage ends up with crashing non avx load

    Load voltage is now just the same as llc 6 at 1.208 @5Ghz non avx prime and running
    same load voltages, same power draw and right about same temps that i can read in tools @ same cpu multi llc5 running llc6 -8 crashing.
    Only difference with llc6 and the right idle vcore i can run 5Ghz all core prime avx load over 30min (stopped the test) but then crashing shortly after starting prime non avx or cinebench 15

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Phillyflyer View Post
    Try these settings...
    AI Overclock Tuner...XMP 1
    BCLK...100.00
    Asus Multicore Enhancement...disabled
    SVID Behavior...Best Case Scenario
    AVX Offset...0
    Core Ratio ...Sync All Cores
    1 Core Ratio Limit...50
    Dram Frequency....4000 Mhz
    Xtreme Tweaking ....Disabled
    CPU SVID Support....Disabled
    Dram Timing Control...Set Maximus Tweak to Mode 1
    External Digi + Power Control...Set CPU LLC to 6
    CPU Current Capability to 140 %
    Dram Current Capability to 130%
    Internal CPU Power Management...Set Intel Speedstep to disabled
    Long Duration ....4095
    Package Power Time Window...127
    Short Duration Package Power Limit...4095
    IA AC Load Line...0.01
    IA DC Load Line ...0.01
    CPU Core/Cache Current Limit Max...255.75
    Min/Max Cache Ratio 43
    CPU Core/Cache Voltage...1.24v or 1.245v
    Dram Voltage...Will be set via XMP
    CPU VCCIO and System Agent Voltages...use what is currently making ram stable.
    In the Advanced Tab under CPU Power MGMT Control...
    Set Boot Performance Mode to Turbo
    Intel Speedstep....disable
    Intel Speed Shift...disable
    CPU C States...disable
    CFG Lock Disable

    I have the configuration 9900k, Xi extreme, H150i, 2080ti, 16gb 3600mhz, I followed this configuration, I turned p95 for 1 hour and I got stability! the maximum temperature was 93 degrees! fine? Can I change something to improve the temperature?
    **

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •