Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Angry AiMesh (AC86U + AC68U) falls down to 2.4GHz and/or goes Offline

    I have an AC86U working as a primary router, and one AC68U connected as an AiMesh node. Firmware 3.0.0.4.384_45149 on both.

    Configured separate SSIDs for 2.4GHz and 5GHz. The routers use 5GHz band for communication and signal strength between the two is in range -62 dB and -59 dB, surrounding 5GHz channels are pretty much clear, so there should be no interference with others.

    Problems:
    1. Ater a day or so, the connection between the two falls down to 2.4GHz and does not switch back to 5GHz until I reboot one of the routers.
    2. Ocasionally the node gets marked as Offline. The computers connected to the node loose connection to Internet, but I can still SSH to the router. Again, it has to be rebooted to get the connection back.


    It annoys the hell out of me. Please, does anyone have a solution?
    Thanks!

    • Airtime Fairness: Disabled
    • Multi-User MIMO: Enabled
    • Explicit/802.11ac Beamforming: Enable
    • Universal Beamforming: Disable
    Last edited by jonnieZG; 03-21-2019 at 08:36 AM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by jonnieZG View Post
    I have an AC86U working as a primary router, and one AC68U connected as an AiMesh node. Firmware 3.0.0.4.384_45149 on both.

    Configured separate SSIDs for 2.4GHz and 5GHz. The routers use 5GHz band for communication and signal strength between the two is in range -62 dB and -59 dB, surrounding 5GHz channels are pretty much clear, so there should be no interference with others.

    Problems:
    1. Ater a day or so, the connection between the two falls down to 2.4GHz and does not switch back to 5GHz until I reboot one of the routers.
    2. Ocasionally the node gets marked as Offline. The computers connected to the node loose connection to Internet, but I can still SSH to the router. Again, it has to be rebooted to get the connection back.


    It annoys the hell out of me. Please, does anyone have a solution?
    Thanks!

    • Airtime Fairness: Disabled
    • Multi-User MIMO: Enabled
    • Explicit/802.11ac Beamforming: Enable
    • Universal Beamforming: Disable
    I have had the same problem for about two years now. I have a 86U as my router and have tried THREE different 68U as nodes. ALL of them will go offline without about 72 hours. Sometimes they go offline within 24, 48 hours...totally random. If I reset my router and nodes, they will go back online but then repeat the same offline behavior.

    Every time new firmware comes out, I am excited to try it, but alas, it fails every time. I have reached out to ASUS tech support and they were completely useless, basically telling me there is no problem on their end. I am exasperated and basically gave up about a year ago.

  3. #3
    ROG Member Array MyDNA PC Specs
    MyDNA PC Specs
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme
    ProcessorIntel i9 9900K
    Memory (part number)CMK8GX4M2B3200C16
    Graphics Card #1ASUS STRIX Gaming GTX1080ti 11GB
    MonitorAOC AGON AG271QG
    Storage #1Samsung 970 Pro NVMe M.2 SSD 1TB
    CPU CoolerThermaltake Floe Riing 360 Premium AIO
    CaseFractal Design Define R6 Black
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Razer BlackWidow Chroma V2
    Mouse Razer Naga Chroma
    Headset/Speakers Editier M1370BT
    OS Windows 10 Pro x64

    Join Date
    Jan 2016
    Reputation
    10
    Posts
    7

    not sure if your router is a DSL-AC68U, if it is there's a firmware update Version 3.0.0.4.384_81140 that might fix your issue:

    Webpage:
    https://www.asus.com/Networking/DSLA...Desk_Download/

    Direct download:
    https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/w...0438481140.zip

    MD5 of unzipped firmware file: 33fa13b545b5c8eff24c4fdb421462e0

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •