Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Question Help with Memory issues on Formula XI

    So ever since I put my new build together I've had occasional app crashes and OS crashes. My memory is:

    G.SKILL TridentZ RGB Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 4133 (PC4 33000) Desktop Memory Model F4-4133C19D-16GTZR

    I applied XMP and I've had it runing the same in my old rig for a year or so with no issues. Today I downloaded MemTest and saw errors immediately so pulled out 3 of the 4 DIMMs, leaving one DIMM in slot A2... tested again and no errors at all (I let 4 instances run for about 30 minutes with 2000MB each). I swapped out each of the DIMMs and didn't see any errors at all on any DIMMs. My next thought was to try putting a DIMM in slot B2 and testing. Sure enough, MemTest started throwing errors. Does this mean that channel B is defective in some way? Anything else I can test/try here? Any advice is appreciated.

    Tks!

  2. #2
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...atoes-overview

    Try separating the kits by serial number and try single kits...bearing in mind that 4133 might require additional voltage and timing tweaks to run stable anyway

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Thanks for the reply Arne! I've tried just using 2 DIMMs front single kit. I've also turned off XMP and tried running at stock. No matter what I do I get errors if I have any DIMMs in DIMM_B1 or DIMM_B2. Also have trouble even booting if I have anything in B slots.

    Running with A2/B2 gets MemTest errors.
    Running with A1/A2/B1/B2 gets MemTest errors.
    Running just B1 won't even post.
    Running just B2 gets MemTest errors.
    Running just A2 there are no MemTest errors.
    Running A1/A2 there are no MemTest errors.

  4. #4
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,405

    OK..so that does sound like a possible problem with the board.
    But maybe CPU IMC or may be CPU is misaligned in socket....

    Is the CPU a known good one...i.e. Ran that memory on another board?
    Have you tried reseating CPU..taking care to evenly tighten cooler? that kind of thing...

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2014
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Well, new bios 0903 dropped last night. Loaded it up this morning, re-added all 4 DIMMS, set XMP1, booted up with no issues. MemTest has been running without errors for 2 hours! So glad this appears to have been a BIOS issue and not a hardware issue with the board!

  6. #6
    ROG Member Array gamersnom PC Specs
    gamersnom PC Specs
    Laptop (Model)Asus A451LN
    MotherboardROG MAXIMUS XI APEX
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Trident Z RGB 2x16 GB F4-3200C14D-32GTZR @3800 17-17-17-32 2T
    Graphics Card #1ROG STRIX GTX 1080 Ti OC
    MonitorROG SWIFT PG279Q
    Storage #1ADATA SX8200 M.2 NVMe
    Storage #2Seagate Barracuda 2TB 7200 RPM
    CPU CoolerCorsair H100i RGB PLATINUM
    CaseCM MasterBox TD500
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard Corsair K70 RGB MK2
    Mouse Logitech G502 Hero
    Headset Logitech UE 6000
    Mouse Pad Sades Skadi XL
    Headset/Speakers Logitech G 633 Artemis Spectrum
    OS Windows 10 Pro x64
    gamersnom's Avatar
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    i have a gskill kit f4-3200c16d cl16 16 gigs, ran xmp i/2 with no issues at all to get into windows.. then i tried to oc the frequency to 3466 with same cl,,, restarted the system and took long enough to post, about 15-20 secs (q code shows 4f,7f then mix code then back to 4f,7f then mix code then successfully post and get to windows).. ran hci memtest and no errors found and no issues at all while gaming, etc.. is it safe to run this settings for daily? or should i switch back to its original xmp profile? thanks....

  7. #7
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    124
    Posts
    1,804

    Quote Originally Posted by gamersnom View Post
    i have a gskill kit f4-3200c16d cl16 16 gigs, ran xmp i/2 with no issues at all to get into windows.. then i tried to oc the frequency to 3466 with same cl,,, restarted the system and took long enough to post, about 15-20 secs (q code shows 4f,7f then mix code then back to 4f,7f then mix code then successfully post and get to windows).. ran hci memtest and no errors found and no issues at all while gaming, etc.. is it safe to run this settings for daily? or should i switch back to its original xmp profile? thanks....
    Sounds like the memory had to retrain once or twice. Should be fine.

  8. #8
    ROG Guru: Blue Belt Array jab383 PC Specs
    jab383 PC Specs
    Motherboard24/7 rig : Maximus VI Extreme
    Processori7 4790K
    Memory (part number)16GB Mushkin Redline 2400 10-12-12-28 + 16GB Corsair Vengeance 2400 10-12-12-31
    Graphics Card #1AMD Firepro W5000
    Sound CardM6E Supreme FX
    MonitorDell U2413
    Storage #1Kingston SH103S3240G SSD
    Storage #2Seagate ST1000DM003 1TB
    CPU CoolerCustom water loop, Delidded, Liquid Metal TIM
    CaseCoolerMaster HAF XM
    Power SupplyCorsair HX-750
    Keyboard Logitech G710+
    Mouse Logitech M705
    OS Windows 7 64 Pro
    jab383's Avatar
    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    107
    Posts
    848

    A clock increase that large without increasing CL is quite a good overclock. The longer training time shows how close that profile is to the edge of what the components can do. HCI memtest shows that it's stable and therefore safe for 24/7 use. If you try for any higher clock, expect to need higher DRAM voltage, higher CL and probably several other settings -- in other words a full manual tuning job.

  9. #9
    ROG Member Array gamersnom PC Specs
    gamersnom PC Specs
    Laptop (Model)Asus A451LN
    MotherboardROG MAXIMUS XI APEX
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Trident Z RGB 2x16 GB F4-3200C14D-32GTZR @3800 17-17-17-32 2T
    Graphics Card #1ROG STRIX GTX 1080 Ti OC
    MonitorROG SWIFT PG279Q
    Storage #1ADATA SX8200 M.2 NVMe
    Storage #2Seagate Barracuda 2TB 7200 RPM
    CPU CoolerCorsair H100i RGB PLATINUM
    CaseCM MasterBox TD500
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard Corsair K70 RGB MK2
    Mouse Logitech G502 Hero
    Headset Logitech UE 6000
    Mouse Pad Sades Skadi XL
    Headset/Speakers Logitech G 633 Artemis Spectrum
    OS Windows 10 Pro x64
    gamersnom's Avatar
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by Silent Scone@ASUS View Post
    Sounds like the memory had to retrain once or twice. Should be fine.
    Although it don't have double post issues while cold and normal boot (kinda weird, default xmp did double post at cold start) it's annoying to have such longer time to load up.... Thinking about enabling MRC fast boot, is it okay to bypass the memory training? Or maybe not recommended? Thanks

  10. #10
    ROG Member Array gamersnom PC Specs
    gamersnom PC Specs
    Laptop (Model)Asus A451LN
    MotherboardROG MAXIMUS XI APEX
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Trident Z RGB 2x16 GB F4-3200C14D-32GTZR @3800 17-17-17-32 2T
    Graphics Card #1ROG STRIX GTX 1080 Ti OC
    MonitorROG SWIFT PG279Q
    Storage #1ADATA SX8200 M.2 NVMe
    Storage #2Seagate Barracuda 2TB 7200 RPM
    CPU CoolerCorsair H100i RGB PLATINUM
    CaseCM MasterBox TD500
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard Corsair K70 RGB MK2
    Mouse Logitech G502 Hero
    Headset Logitech UE 6000
    Mouse Pad Sades Skadi XL
    Headset/Speakers Logitech G 633 Artemis Spectrum
    OS Windows 10 Pro x64
    gamersnom's Avatar
    Join Date
    Oct 2018
    Reputation
    10
    Posts
    22

    Quote Originally Posted by jab383 View Post
    A clock increase that large without increasing CL is quite a good overclock. The longer training time shows how close that profile is to the edge of what the components can do. HCI memtest shows that it's stable and therefore safe for 24/7 use. If you try for any higher clock, expect to need higher DRAM voltage, higher CL and probably several other settings -- in other words a full manual tuning job.
    Thanks for replying, it don't think I'll go beyond that speed.. if u think this is safe then I'm happy enough with what i achieved..
    Btw, for curiosity's sake , i set 1.12v on SA and 1.075v IO , Do u think it's fine as i'm not encountering any problem? Or maybe too low or something that can cause quick degradation?? Sorry, i'm new to OC'ing

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •