Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    12
    Posts
    30

    Cant OC anymore after update to BIOS 2008 CH VII

    Hi there, Please help

    My system was great until I just updated to BIOS 2008.

    I did install the latest chipset drivers from the Asus site.

    After the BIOS flash I went back and setup my DRAM settings etc. And enabled Level 2 in the performance enhancer.

    I booted and ran a cinebench test. It dropped almost 500 points.

    According to HWINFO cores are capping at 3.9

    So I opened Ryzen master. I never use it but wanted to see what it said.

    Its showing that the TDC and EDC are capped. TDC is 95A capped of a possible 114A and EDC is 140A of a possible 168A

    This used to change to max for each one when setting level 2 performance enhancer in the BIOS allowing higher clocks rates and everything.

    So as a test I set it to Level 3 performance enhancer. Other then more voltage going through my CPU the above limits still remain.

    I did a CMOS reset etc and tried again...nothing.

    Is BIOS 2008 broken?
    Last edited by jpsgaming; 03-23-2019 at 08:22 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array xeizo PC Specs
    xeizo PC Specs
    Laptop (Model)HP i7-7500U 16GB 256GB NVMe
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    Processor6700K
    Memory (part number)32GB HyperX/CorsairLP @ 3200MHz
    Graphics Card #1MSI 1080Ti @ Water
    Sound CardSteinberg UR22
    MonitorAOC 1440p 27" S-PLS
    Storage #1256GB Samsung 950 Pro NVMe
    Storage #22xSSD:s, 4xHDD:s
    CPU CoolerAntec 620 AIO push-pull 2xNidec Gentle Typhoon 1450rpm
    CaseCorsair Carbide 200R
    Power SupplyCooler Master V550S
    Keyboard Logitech G710+ MX Brown (50$ on sale)
    Mouse Steelseries Sensei RAW
    Headset Sennheiser HD600
    Mouse Pad Steelseries, hard
    Headset/Speakers Swissonic ASM5 active studio monitors (thomann.de)
    OS Windows10 preview build 16237
    Network RouterAsus RT-N66U

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    31
    Posts
    127

    Quote Originally Posted by jpsgaming View Post
    Hi there, Please help

    My system was great until I just updated to BIOS 2008.

    I did install the latest chipset drivers from the Asus site.

    After the BIOS flash I went back and setup my DRAM settings etc. And enabled Level 2 in the performance enhancer.

    I booted and ran a cinebench test. It dropped almost 500 points.

    According to HWINFO cores are capping at 3.9

    So I opened Ryzen master. I never use it but wanted to see what it said.

    Its showing that the TDC and EDC are capped. TDC is 95A capped of a possible 114A and EDC is 140A of a possible 168A

    This used to change to max for each one when setting level 2 performance enhancer in the BIOS allowing higher clocks rates and everything.

    So as a test I set it to Level 3 performance enhancer. Other then more voltage going through my CPU the above limits still remain.

    I did a CMOS reset etc and tried again...nothing.

    Is BIOS 2008 broken?
    Yes, some options are missing, there is already a beta bios for the Prime board where this is corrected. It will be official soon and come to CH7 as well.

    Until then, you can use Ryzen Master and change those values, it works perfectly fine just a extra step to go through each boot.

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2012
    Reputation
    12
    Posts
    30

    I actually flashed back to the previous BIOS and everything is working fine again. Guess Ill wait for the fixed version before attempting an update again.

  4. #4
    ROG Member Array Tunza PC Specs
    Tunza PC Specs
    MotherboardCroshair 7 Hero WIFI
    ProcessorRyzen 7 2700X
    Memory (part number)F4-3200C14-8GTZR (4 dimms @ 3200mHzC14
    Graphics Card #1ROG STRIX Vega 64
    MonitorMSI Optix MPG27CQ
    Storage #11tb Samsung 960EVO
    Storage #21TB Samsung 850 EVO
    CPU CoolerCorsair H100i V2
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyCorsair RMi 1000
    Keyboard Corsair K68
    Mouse Corsair DarkCoreSE
    Mouse Pad Seriously?
    OS Windows 10
    Network RouterD-Link DIR-890L
    Tunza's Avatar
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    23

    lost count of biosflash and CLRCMOS and POST hangs.......

    Quote Originally Posted by jpsgaming View Post
    I actually flashed back to the previous BIOS and everything is working fine again. Guess Ill wait for the fixed version before attempting an update again.
    what bios version are you using? Ive been having a bad time lol. Heard it worked so flashed to the latest. Very Bad Idea. I am only now back up and running as I was before touching anything. I had high voltages, lower clocks, iCUE still sucked etc/etc. Wish I never did anything lol. What corsair gear do you use and what usb ports are they plugged into? I think the USB ports seem to play some sort of a role in it. AIO coolers seem the worst affected also. anything you can add and make me aware of (hacks etc) would be applreciated. My Corsair gear = K68 keyboard Dark core SE Mouse RMi1000 PSU MM1000 qi charmge mouse pad I also used to use their LL and HD120 fans but the nightmare they were causing forced me to remove them. I have only managed to get ****house Coolermaster fans working properly... but man they rattle like hell. Total garbage. Anyway, Thanks for your help Regards, Tunza Down Unda

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •