Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Fans surging to 100% whenever temp is above 75 degrees

    Hi guys,

    My card worked perfectly at first

    Then lately no matter how what speed i fans to, after about 75 degrees temp the fans surg on and off to 100% fan speed. This up and down is extreme annoying and defeats the purpose of a quiet card.

    The fan controller states its giving a steady low fan speed but the tachometer says soemthing entirely different.

    I've tried
    -running it at stock with no monitoring program after afterburner
    -setting a fixed an speed
    -reinstalling windows and all drivers
    -removing and reseating the card

    None of these have worked and I am tearing my hair out. Any advice please?

    I am attempted to think my fan controller is broken and some local part of the card is overheating forcing this fan speed, but its so specific it almost feels like its a settings problem.

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_2737.jpg 
Views:	0 
Size:	160.0 KB 
ID:	80251
    Last edited by ERAYXRAY; 04-29-2019 at 11:35 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Blue Belt Array mdzcpa PC Specs
    mdzcpa PC Specs
    MotherboardMaximus Hero XI
    Processor9900k @ 5.1Ghz All Core 1.315v AVX -2
    Memory (part number)Gskill GTZ 4133 C17 32GB (4x8GB)
    Graphics Card #1ROG Strix 2080 TI OC
    Sound CardOn Board
    MonitorROG PG348Q
    Storage #1Samsung 970 Pro M.2 512GB for OS & APPS
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 1TB for GAMES
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CasePhanteks Evolv X
    Power SupplySeasonic Prime 1000W Titanium
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB
    Mouse Corsair M65 RGB
    Headset Corsaur VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM300 Wide Desk Mat
    OS WIN 10 Pro
    Network RouterLinksys VELOP
    Accessory #1 ROG 751JY Laptop for Moobile Gaming
    Accessory #2 Koolance EXC-800 Chiller
    Accessory #3 25+ years of overclocking

    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    76
    Posts
    877

    What card do you have? Have you tried GPU tweak and set your custom fan curves?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by mdzcpa View Post
    What card do you have? Have you tried GPU tweak and set your custom fan curves?

    I've tried gpu tweak, afterburner, custom fan curves, fixed fan speeds, no program at all

    As soon as the card hits 75C ish the fans surg in and out of 100%

    as the picture shows, the fan program states the fan is running at like 60% but the tachometer shows it is spinning in and out of 100%

  4. #4
    Administrator Array Silent Scone@ASUS's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    124
    Posts
    1,801

    Quote Originally Posted by ERAYXRAY View Post

    I've tried
    -running it at stock with no monitoring program after afterburner
    -setting a fixed an speed
    -reinstalling windows and all drivers
    -removing and reseating the card

    Hello,

    Just to be clear, on a fresh install, have you tried running the card up with only the display driver and no utilities? You say no monitoring after afterburner. Need to rule out any conflict there.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I have the same problem and it keeps getting worse. Two weeks ago the issue happened at around 78°C now it's already happening at 69°C. I've send my card into RMA today.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •