Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Very Slow Boot

  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array will_s PC Specs
    will_s PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16Q-32GTZB Trident Z
    Graphics Card #1Aorus 1080ti
    Sound Cardexternal Turtle Beach
    MonitorPredator 24"
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB m.2 (PCIE)
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerCorsair H115i Pro
    CaseCorsair Carbide Air 740 ATX Cube
    Keyboard Logitech G105
    Mouse Logitech G Pro Gaming
    Headset Turtle Beach Elite Pro
    OS Windows 10
    Network RouterAsus
    Accessory #1 Fanatech CSW2
    Accessory #2 Fanatech V3's

    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    167

    Very Slow Boot

    Have a Hero X with a Samsung 960 M.2, i7 8700k , 32 gig ram , 2 x SSD drives and a Mechanical hard drive. But it takes about a minute to get to my login screen. Just set a Asrock K6 as my 2nd PC and it takes about 10 seconds to boot.

    It takes a while before the Asus ROG screen appears and then a while until the booting into win10 screen appears. Besides this my PC works pretty good but it should be quicker then this. Tried changing some settings and ended up with it just booting into the BIOS before I gave up and hit F5 to reset.


    Now I have the Corsair Lighting Pro and fans and LINK but surely these only affect Windows when it starts.

    At the moment am thinking about putting my 1080ti in my other machine along with the M.2 960 1TB . Actually the only thing stopping me is the fan noise using the Corsair fan controller in the 780 case.

    I do have a few USB devices connected like Fanatech pedals and wheels .

    Any clues as to what settings to get a fast boot and I do have fast boot enabled

  2. #2
    ROG Guru: Gold Belt Array Menthol PC Specs
    Menthol PC Specs
    MotherboardM 10 Apex / XI gene
    Processor8700K / 9900K
    Memory (part number)2x8 Gskill Trident Z 4266/2x2x8 Gskill Trident Z 4500
    Graphics Card #1RTX 2080ti / GTX 1060
    Sound CardSoundBlaster Ae5 / Onboard
    MonitorBENQ 32" 4K
    Storage #1Intel 900p 480GB/Samsung 960 Pro 1TB
    Storage #2Intel 750 1.2TB/Plextor 1 TB 2X 950 Pro
    CPU CoolerCorsair H150i AIO / H1110i
    CaseCorsair 740 ? Lian Li Air
    Power SupplyCorsair AX 1200i / AX 1200i
    Keyboard Corsair
    Mouse ASUS Strix
    Headset HyperX Cloud Alpha
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Logitech Z906
    OS 10 X64 Pro
    Network RouterVerizon Fios
    Accessory #1 Intel Wifi BT pcie card
    Accessory #2 Red Bull
    Accessory #3 English Breakfast Tea
    Menthol's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    241
    Posts
    4,547

    And if you unplug the USB devices what happens does it boot quicker?

  3. #3
    ROG Member Array Bqtchef PC Specs
    Bqtchef PC Specs
    MotherboardAsus Strix Z370-i Gaming
    ProcessorCore i7 8700
    Memory (part number)Dominator Platinum 16 cmd16gx4m2b3000c15
    Graphics Card #1EVGA 970 GTX
    Sound CardOn Board
    Storage #1Samsung 960 EVO m.2
    Storage #2Samsung 950 evo X2
    CPU CoolerNoctua NH-U95
    CaseThermaltake Core V21 Black Extreme Micro ATX Cube Chassis
    Power SupplySeaSonic 750 Focus Gold
    Keyboard Logitech G15 Gaming Keyboard With Lcd Screen
    Mouse Logitech G9X Programmable Laser Gaming Mouse with Precision Grips
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNETGEAR Nighthawk R7000

    Join Date
    Feb 2014
    Reputation
    10
    Posts
    15

    I'm just going to through this out there......
    Did you install the Samsung driver for the m.2?

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array F0x135 PC Specs
    F0x135 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z370-F
    Processor8700K
    Memory (part number)F4-2400C15Q-32GTZR
    Graphics Card #1Strix 1080Ti
    Graphics Card #2Strix 1080Ti
    MonitorAgon AG352UCG
    Storage #1Samsung 970 Evo NVME 500GB
    Storage #2Samsung 860 Evo 500GB
    CPU CoolerCoolermaster ML240R aRGB
    CaseFractal Meshify C
    Power SupplyInWin C900 Platinum
    Keyboard ROG Claymore
    Mouse Logitech MX Master

    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    10
    Posts
    131

    I had happen to me at the start of the year. Boot times getting slower and slower eventually reaching the point of 5+ minutes, on a brand new 8700K.

    Found it down to one of my old archive HDDs was finally dying. Unplugging that and i booted less than 30 seconds.

    You may have to do a process of elimination.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    26

    Quote Originally Posted by F0x135 View Post
    I had happen to me at the start of the year. Boot times getting slower and slower eventually reaching the point of 5+ minutes, on a brand new 8700K.

    Found it down to one of my old archive HDDs was finally dying. Unplugging that and i booted less than 30 seconds.

    You may have to do a process of elimination.
    Yeah, same thing happen to me.
    Even not dying archive drive take like few seconds to boot.
    Make me wish ASUS keep old "SATA SUPPORT" option in old motherboard. Settings it to "boot drive only" fix slow archive hdd boot times.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array will_s PC Specs
    will_s PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16Q-32GTZB Trident Z
    Graphics Card #1Aorus 1080ti
    Sound Cardexternal Turtle Beach
    MonitorPredator 24"
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB m.2 (PCIE)
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerCorsair H115i Pro
    CaseCorsair Carbide Air 740 ATX Cube
    Keyboard Logitech G105
    Mouse Logitech G Pro Gaming
    Headset Turtle Beach Elite Pro
    OS Windows 10
    Network RouterAsus
    Accessory #1 Fanatech CSW2
    Accessory #2 Fanatech V3's

    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    167

    Actually thinking about unplugging the mechanical hard drive as I rarely use it and it would only take a few seconds to remove the panel and reconnect. Would just removing the power connector do the job ?

    and yes, positive I used the Samsung drivers and it shows in Samsung Magician

    and just updated the BIOS and timed the boot and its 14 seconds till the ROG splash screen and another 12 seconds to the Windows login screen

    and will try unplugging the USB devices to see what happens

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array will_s PC Specs
    will_s PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16Q-32GTZB Trident Z
    Graphics Card #1Aorus 1080ti
    Sound Cardexternal Turtle Beach
    MonitorPredator 24"
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB m.2 (PCIE)
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerCorsair H115i Pro
    CaseCorsair Carbide Air 740 ATX Cube
    Keyboard Logitech G105
    Mouse Logitech G Pro Gaming
    Headset Turtle Beach Elite Pro
    OS Windows 10
    Network RouterAsus
    Accessory #1 Fanatech CSW2
    Accessory #2 Fanatech V3's

    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    167

    ok...removed all external USB except mouse and keyboard and no improvement

    disconnected mechanical hard drive and no improvement

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array F0x135 PC Specs
    F0x135 PC Specs
    MotherboardROG Strix Z370-F
    Processor8700K
    Memory (part number)F4-2400C15Q-32GTZR
    Graphics Card #1Strix 1080Ti
    Graphics Card #2Strix 1080Ti
    MonitorAgon AG352UCG
    Storage #1Samsung 970 Evo NVME 500GB
    Storage #2Samsung 860 Evo 500GB
    CPU CoolerCoolermaster ML240R aRGB
    CaseFractal Meshify C
    Power SupplyInWin C900 Platinum
    Keyboard ROG Claymore
    Mouse Logitech MX Master

    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    10
    Posts
    131

    Try disconnecting all drives except the OS.

    Also, what's the boot time like if you boot into safe mode?
    Last edited by F0x135; 04-09-2018 at 12:51 AM.

  9. #9
    ROG Guru: Yellow Belt Array will_s PC Specs
    will_s PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    ProcessorIntel i7 8700K
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C16Q-32GTZB Trident Z
    Graphics Card #1Aorus 1080ti
    Sound Cardexternal Turtle Beach
    MonitorPredator 24"
    Storage #1Samsung 960 Pro 1TB m.2 (PCIE)
    Storage #2Samsung 850 EVO
    CPU CoolerCorsair H115i Pro
    CaseCorsair Carbide Air 740 ATX Cube
    Keyboard Logitech G105
    Mouse Logitech G Pro Gaming
    Headset Turtle Beach Elite Pro
    OS Windows 10
    Network RouterAsus
    Accessory #1 Fanatech CSW2
    Accessory #2 Fanatech V3's

    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    10
    Posts
    167

    did that and no difference , also Samsung Magician showed Microsoft drive for the M.2 so I downloaded and am trying that now

    safe mode ?


    edit: well last boot was 11 seconds to ROG screen and about 8 seconds after screen................and that could be the Samsung drivers but its still so much slower then the Asrock
    Last edited by will_s; 04-09-2018 at 01:21 AM.

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    12
    Posts
    292

    Having the same issue on an Intel SSD 600p series.. with and without the driver. I'm literally frustrated.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •