Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    cpu fans randomly ramping up

    My cpu cooler is an Enermax LiqTech TR4 360 where the pump is connected to the aio header and the fans are connected to the cpu fan header.
    My motherboard is the Rog Strix x399-e gaming.

    I used fan xpert 4 to configure my fans to run slowly until 50 degrees, slowly ramp up until 60 degrees and then go full blast. And mostly it worked but sometimes for random reasons the fans spike making an almighty noise. So I setup the same rules again directly in the bios and still it randomly ramps up.

    Does anyone have any idea why this might be happening? I tried to grab a screen shot in fan xpert as it happened but it wasn't great. Still it was doing 1068rpm at 44 degrees when in the settings of both fan xpert and the bios it shouldn't be going over 250 at that temp.
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos fanxpert.jpg  


  2. #2
    ROG Member Array Repro54 PC Specs
    Repro54 PC Specs
    MotherboardAsus X299e Gaming
    ProcessorIntel 7900
    Memory (part number)G Skill 32gb 3200
    Graphics Card #1Asus Strix 1070ti
    Graphics Card #2Asus Strix 1070ti
    Storage #1Samsung Samsung 970 PRO Series - 1TB PCIe NVMe - M.2
    Storage #2Samsung 860 1TB
    CPU CoolerCorsair
    CasePhanteks
    Power SupplyCorsair HX1200I
    Keyboard Logitech G510s
    OS Windows 7 Ultimate, Windows 10 Pro

    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Fans smooth up/down time, click on the arrow on the right to set time delay to about 5-10 seconds

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Thanks. I will set that up although recently it doesn't seem to have been doing it as often so maybe it's learnt on it's own or I've been hitting it less hard recently.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I am having the same issue

    Seems like I cannot post images but i have my fans on Extreme Quiet and completely shut off and they randomly ramp up to MAX even though the temperatures are cool and they shouldn't been triggered in the first place.

    I tried so many solutions and none worked so far. So my question for you is, how can I stop that from happening?

    I am required to work in a very quiet environment.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2021
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Quote Originally Posted by Markusclouser View Post
    Seems like I cannot post images but i have my fans on Extreme Quiet and completely shut off and they randomly ramp up to MAX even though the temperatures are cool and they shouldn't been triggered in the first place.

    I tried so many solutions and none worked so far. So my question for you is, how can I stop that from happening?

    I am required to work in a very quiet environment.
    Turn OFF the Fan AI in Fan Expert.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Shark007 View Post
    Turn OFF the Fan AI in Fan Expert.
    It's was off. I actually put it on On and Off again just now. No changes.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    I investigated further and ChaFan3 will ramp up to MAX whenever there's a slight load change. It's not even related to the temperatures.

    I am at a loss.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •