Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    New ROGer Array slamscaper PC Specs
    slamscaper PC Specs
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z-370
    Processori7 8700K@4.7Ghz (All cores synced)
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB DDR4-3000 (CMR16GX4M2C3000C15)
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080Ti SC2
    Sound CardASUS SupremeFX 7.1 HD audio (integrated)
    MonitorLG 27UD69P 4K AS-IPS Pro class; Dell Ultrasharp U2410 H-IPS
    Storage #1Corsair MP300 240GB NVMe SSD
    Storage #2OCZ Vector 180 240GB RAID 0 SSD's
    CPU CoolerCorsair H100i RGB Pro
    CaseFractal Define R6 (Gunmetal version)
    Power SupplySeasonic Gold Series 1050W
    Keyboard GSKILL RIPJAWS KM780 RGB Cherry MX Brown
    Mouse GSKILL RIPJAWS MX580 Gaming Mouse
    Headset Corsair VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM600 Solid Aircraft Grade Aluminum Double-sided Pad
    Headset/Speakers Klipsch Promedia 2.1
    OS Windows 10 Pro 64-bit v1803
    Network RouterNetgear Nighthawk AC2700
    Accessory #1 10TB of internal mech HDD storage
    Accessory #2 Logitech C922X 1080p streaming webcam
    Accessory #3 BLUE Snowball iCE condenser mic with pop filter and boom arm
    slamscaper's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    10

    AURA stopped working after latest Windows 10 updates (July 2019)

    Okay so while AURA has always been buggy, it did at least run on my system until now. The day before yesterday, MS released three updates, one of which was a security update to mitigate a RAD loophole found by Russian hackers, so I'd say it's a very important update. But after installing all three updates, which I'll provide a screenshot of, AURA stopped working immediately. I noticed because my DRAM was blinking orange. I tried launching it but got the error "your administrator has blocked this program."

    This was strange seeing as I'm the admin of my system and my network. So I did what anyone with experience would do. I wiped all traces of AURA and installed the latest version. But now it just crashes with a general error saying "AURA.exe closed unexpectedly." Restarting the "lightingcontrol" service does nothing. I troubleshooted for about an hour and a half but NOTHING I do will get it running now, on a system where it ran perfectly before. The only thing I haven't done is uninstalling the updates, because I don't feel that is a solution I can live with.

    So far, I have yet to hear if others are having this same issue. I really need to find out if this is isolated, because if it is, I will continue to troubleshoot because I'll know it's a bug related to what's on my own system and not a bug in the code of AURA or Windows updates. Perhaps AURA needs updated for the new security update, which I read did affect how windows interacts with services. This needs to be checked. Here are the updates that broke AURA for me.

    I tried to create a thread about this but I kept getting the "access denied" error. So all I can do is post it here.

    Attachment 80992
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos AURA stopped working after updates.JPG  


  2. #2
    New ROGer Array slamscaper PC Specs
    slamscaper PC Specs
    MotherboardASUS Maximus X Hero Z-370
    Processori7 8700K@4.7Ghz (All cores synced)
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB DDR4-3000 (CMR16GX4M2C3000C15)
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080Ti SC2
    Sound CardASUS SupremeFX 7.1 HD audio (integrated)
    MonitorLG 27UD69P 4K AS-IPS Pro class; Dell Ultrasharp U2410 H-IPS
    Storage #1Corsair MP300 240GB NVMe SSD
    Storage #2OCZ Vector 180 240GB RAID 0 SSD's
    CPU CoolerCorsair H100i RGB Pro
    CaseFractal Define R6 (Gunmetal version)
    Power SupplySeasonic Gold Series 1050W
    Keyboard GSKILL RIPJAWS KM780 RGB Cherry MX Brown
    Mouse GSKILL RIPJAWS MX580 Gaming Mouse
    Headset Corsair VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM600 Solid Aircraft Grade Aluminum Double-sided Pad
    Headset/Speakers Klipsch Promedia 2.1
    OS Windows 10 Pro 64-bit v1803
    Network RouterNetgear Nighthawk AC2700
    Accessory #1 10TB of internal mech HDD storage
    Accessory #2 Logitech C922X 1080p streaming webcam
    Accessory #3 BLUE Snowball iCE condenser mic with pop filter and boom arm
    slamscaper's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    10

    So in the end I had to go all the way back to v1.0.7.55 to get it working. The newest versions just crash every time. This is definitely a bug with the software. I'm just glad I can change my MOBO colors again. It's seriously annoying when AURA can't run because you're stuck with whatever color you last set and that's that.

    ASUS really needs to start debugging. This is unacceptable.

  3. #3
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by slamscaper View Post
    So in the end I had to go all the way back to v1.0.7.55 to get it working. The newest versions just crash every time. This is definitely a bug with the software. I'm just glad I can change my MOBO colors again. It's seriously annoying when AURA can't run because you're stuck with whatever color you last set and that's that.

    ASUS really needs to start debugging. This is unacceptable.
    EDIT: SOLVED

    May I ask where did you find v1.0.7.55 download link? I may need to do that myself, since nothing else helps. Hope you can help with download link for that version.

    Thanks in advance!

    EDIT: Found it. For all interested, here is the download link: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m..._20190412R.zip
    Last edited by Mariola; 07-15-2019 at 03:52 PM.

  4. #4
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Mariola View Post
    EDIT: SOLVED

    May I ask where did you find v1.0.7.55 download link? I may need to do that myself, since nothing else helps. Hope you can help with download link for that version.

    Thanks in advance!

    EDIT: Found it. For all interested, here is the download link: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m..._20190412R.zip
    Unfortunately, not even v1.0.7.55 worked on my end. "ASUS AURA has stopped working" and there is nothing I can do about it. This is really sad. And yes, I uninstalled previous version, used AURA cleaner tool too. Restarted my machine and exactly the same problem keeps happening when trying to start AURA. The only thing I can do about it at the moment, is to disable lights in BIOS, so at least I don't have to look at this ugly-ass green light that's constantly there.

    This is by far the worst piece of software ever released. It shouldn't be even allowed to circulate around.

  5. #5
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Mariola View Post
    Unfortunately, not even v1.0.7.55 worked on my end. "ASUS AURA has stopped working" and there is nothing I can do about it. This is really sad. And yes, I uninstalled previous version, used AURA cleaner tool too. Restarted my machine and exactly the same problem keeps happening when trying to start AURA. The only thing I can do about it at the moment, is to disable lights in BIOS, so at least I don't have to look at this ugly-ass green light that's constantly there.

    This is by far the worst piece of software ever released. It shouldn't be even allowed to circulate around.
    OK, another update. What helped me is the oldest version I could find. v1.04.31 ( https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/m...1_20170511.zip )

    After the reboot, everything came back to normal. Finally. Since I don't care anymore, I will try gradually updating with newer versions, one by one, and see which one breaks everything again. Will report back.

  6. #6
    New ROGer Array Nikon985 PC Specs
    Nikon985 PC Specs
    MotherboardROG Crosshair VI Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 1800x
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C14D-16GTZRX
    Graphics Card #1ROG Strix RTX2080 O8G
    Sound CardCreative SB X-Fi Titanium HD
    MonitorSamsug UE48JS9000
    Storage #1Samsung 970 EVO 500
    CPU CoolerCoolerMaster ML240R
    CaseCoolerMaster MasterCase MC500Mt
    Power SupplyCorsair HX1000i
    Keyboard Logitech K800
    Mouse Logitech G700s
    Mouse Pad Razer Vespula V2
    Headset/Speakers Onkyo TX-NR646
    OS Win10 PRO 1903
    Network RouterNetgear D6400
    Nikon985's Avatar
    Join Date
    Jan 2017
    Reputation
    15
    Posts
    40

    I've installed the latest version 1.07.66 and works fine with all security update released from MS.

  7. #7
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Mar 2018
    Reputation
    10
    Posts
    4

    So, this is what I found...

    v1.07.66 breaks everything for me. Same problems all over again (My MB is B350-F, so if it works on your end, you might have different board or combination of applications/services running on your end).

    If I try to uninstall v1.07.66 and go back to any other version but the oldest one I could find (v1.04.31), I always get the same problem.

    So, what I did to fix my problem on Strix B350-F:

    1. uninstalled v1.07.66
    2. restarted my PC
    3. installed v1.04.31

    Worked instantly! After that, I was able to uninstall v1.04.31 and install any other version perfectly fine, except the latest one (v1.07.66). Even v1.07.55 that did not work directly after uninstalling v1.07.66. I had to go back all the way to the very old version v1.04.31, uninstall it and install v1.07.55 perfectly fine. It works without any problems.

    The thing is... I just realized, I don't even need ASUS AURA. Why wasting my system resources when I don't even need it. I just wanted to fix that constant solid green light that was stuck on before I finally managed to fix this problem. I fixed it now, all back to normal rainbow effect. I don't need anything else anyway. So, I uninstalled AURA completely from my system now (even though v1.07.55 works perfectly fine), restarted my PC, and it's all back to normal. You can run rainbow without this software ever touching your machine.

    Happy camper again, goodbye AURA.

  8. #8
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    12
    Posts
    1,408

    i try to make these again, but

    clean install, 1903, isntall windows uopdates and then store. install aisuite, then aura and then in mi case live dash.

    instlall drivers OEM

    I will try to duplicate these to 10 machines and see what is up.
    Learn, Play Enjoy!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •