Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    ROG Zenith Extreme motheboard orange LEDs and random shutdowns.

    Hi, the system is motherboard ASUS ROG Zenith Extreme + AMD Threadripper 2990WX + Nvidia RTX 2080 GPU.

    The problems are 2 and there are:

    A) I get random "shutdowns" but not really like normal shutdown, the CPU is still on, as also the fans as also the GPUs are ON but monitor connection with the PC is off and i see a blank screen and also the lights on the motherboard goes off and can't do nothing and i just have to press restart button and everything are ok again.
    Shutdowns seems to occur randomly and they are not that frequent but not that rarely too. 3 days before i had 3 of them, yesterday just one when i opened PC and 2 days ago i had none just like 4 days ago. In full CPU and GPU use(100% for both, sometimes even for hours) things were very normal and this never occurred. It occurred in minimum GPU/CPU load.
    Since yesterday, when i uninstalled CAM application of NZXT Kraken X62 water cooling, i had zero shutdowns but perhaps it will happen again.

    B)2 of the 4 LED lights are 99% of time ON and are orange. Right now i heard a small beep and both these 2 lights are off(like normally have to be i guess). Same happened some other times, beep and then are off. But 99% of the time they are on with an orange color.
    Reading the motherboard manual they are 1 and 3, i.e CPU and VGA leds. Sometimes, couldn't see a pattern when, they are off but only very few times. So what does the fact they are almost all time orange means?


    Here is a picture:
    Click image for larger version. 

Name:	20190715_104342.jpg 
Views:	0 
Size:	54.9 KB 
ID:	81035

    Here is what is says from manual:
    Q LEDs check key components (CPU, DRAM, VGA card, and booting devices) in
    sequence during motherboard booting process. If an error is found, the corresponding
    LED remains lit until the problem is solved. This user-friendly design provides an
    intuitive way to locate the root problem within seconds.
    The Q LEDs provide the most probable cause of an error code as a starting point for
    troubleshooting. The actual cause may vary from case to case.
    1: CPU(RED)
    2: DRAM(YELLOW GREEN)
    3: VGA(WHITE)
    4: BOOT(YELLOW)


    Mine 1 and 3 are always lit but they have orange color not the red etc it says above.

    Thanks for any suggestions.
    Last edited by MikeBR; 07-15-2019 at 11:24 AM.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    11

    What is your bios version? My Zenith Extreme also has random shutdown problem. The mobo's led still glow but the CPU fan stop.
    Last edited by vfrank; 07-15-2019 at 03:53 PM.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    11

    @Asus: Why many people complain about this problem? Should release a good bios version as soon as posible or I have to bring my mobo to Service Center. I regret that I didn't choose MSI meg creation.
    Last edited by vfrank; 07-15-2019 at 03:57 PM.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by vfrank View Post
    What is your bios version? My Zenith Extreme also has random shutdown problem. The mobo's led still glow but the CPU fan stop.
    Version 1701

    I see there is a newer version 1901 2019/06/11 but it does not address any such problem:

    ROG ZENITH EXTREME BIOS 1901
    Improve hardware monitoring compatibility with 3rd party applications.
    Fixed a boot issue when using a Quadro K6000 GPU.
    "Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (ZE.CAP) using BIOSRenamer.''



    So others have this problem also? And it's a bios problem? Damn! ASUS should do something then.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by MikeBR View Post
    Version 1701

    I see there is a newer version 1901 2019/06/11 but it does not address any such problem:

    ROG ZENITH EXTREME BIOS 1901
    Improve hardware monitoring compatibility with 3rd party applications.
    Fixed a boot issue when using a Quadro K6000 GPU.
    "Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (ZE.CAP) using BIOSRenamer.''



    So others have this problem also? And it's a bios problem? Damn! ASUS should do something then.
    Mine is also 1701. I see people complain about memory issue of 1901 so I don't upgrade.

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array FalloutBoy PC Specs
    FalloutBoy PC Specs
    Laptop (Model)G751JY-T7042H
    MotherboardROG Zenith Extreme Alpha
    ProcessorAMD 2950X
    Memory (part number)Corsair CMW64GX4M4C3200C16W
    Graphics Card #1Aorus GTX 1080 Ti Extreme 11Gb
    Sound CardInbuilt
    MonitorViewsonic XG-2703-GS
    Storage #1Samsung 960 EVO 1 Tb
    Storage #2Raid 6 Array 8 x 4 Tb SAS III on a 9361-8i
    CPU CoolerNoctua NH-U14S TR4 Edition with two AF15s
    CaseXigmatek Elysium Super Tower
    Power SupplySilverstone Strider ST-1500
    Keyboard Hyper X Alloy Elite RGB
    Mouse Razor Chroma Deathadder
    Headset Hyper X Revolver S
    Mouse Pad Playmax
    Headset/Speakers Creative Labs 2.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit 1903
    Network RouterFritzbox 7490

    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    10
    Posts
    97

    If you are running windows

    Quote Originally Posted by vfrank View Post
    What is your bios version? My Zenith Extreme also has random shutdown problem. The mobo's led still glow but the CPU fan stop.
    If you are running windows try removing DIP5, I had the same issue and uninstalled it, I have now been 5 days without a crash.
    I truly believe that there are people on this planet who should voluntarily remove them selves from the gene pool.
    Maximus IV Extreme Z/16G/2600K, Rampage V Extreme Edition 10/32G/6900K, G751JY-T7042H
    Zenith Extreme Alpha/64G/2950x , X399 Prime A/32G/1900X
    Power Mad Mu ha ha ha

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by MikeBR View Post
    Here is what is says from manual:
    Q LEDs check key components (CPU, DRAM, VGA card, and booting devices) in
    sequence during motherboard booting process. If an error is found, the corresponding
    LED remains lit until the problem is solved. This user-friendly design provides an
    intuitive way to locate the root problem within seconds.
    The Q LEDs provide the most probable cause of an error code as a starting point for
    troubleshooting. The actual cause may vary from case to case.
    1: CPU(RED)
    2: DRAM(YELLOW GREEN)
    3: VGA(WHITE)
    4: BOOT(YELLOW)


    Mine 1 and 3 are always lit but they have orange color not the red etc it says above.

    Thanks for any suggestions.
    Can't help you with the random lock ups, but if you take a closer look at your motherboard you will there are two groups of 4 LEDs very close to each other. The orange LEDS in your picture are located a little above the Q LEDs and the ones you have lit merely indicate which of the major PCIE slots are occupied.

  8. #8
    ROG 師傅 Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 1920X
    Memory (part number)F4-3200C14Q-32GVK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Phobya Bench...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic SS-1200XP3
    Keyboard Logitech G810 or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse G502 or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    481
    Posts
    13,400

    Quote Originally Posted by russella View Post
    Can't help you with the random lock ups, but if you take a closer look at your motherboard you will there are two groups of 4 LEDs very close to each other. The orange LEDS in your picture are located a little above the Q LEDs and the ones you have lit merely indicate which of the major PCIE slots are occupied.

    Yep!

    Those are the PCIe lane lights..indicating which are occupied and up and running. They should be lit when the board is up and running 100% of the time...if they are turning off when the PC is running then you are losing PCIe lanes

    First thing I would do is check PCIe seating for whatever you have...make sure those lane switches are in ON position and nothing touching them

    Maybe reflash BIOS BIOS flashback method

  9. #9
    ROG Guru: White Belt Array FalloutBoy PC Specs
    FalloutBoy PC Specs
    Laptop (Model)G751JY-T7042H
    MotherboardROG Zenith Extreme Alpha
    ProcessorAMD 2950X
    Memory (part number)Corsair CMW64GX4M4C3200C16W
    Graphics Card #1Aorus GTX 1080 Ti Extreme 11Gb
    Sound CardInbuilt
    MonitorViewsonic XG-2703-GS
    Storage #1Samsung 960 EVO 1 Tb
    Storage #2Raid 6 Array 8 x 4 Tb SAS III on a 9361-8i
    CPU CoolerNoctua NH-U14S TR4 Edition with two AF15s
    CaseXigmatek Elysium Super Tower
    Power SupplySilverstone Strider ST-1500
    Keyboard Hyper X Alloy Elite RGB
    Mouse Razor Chroma Deathadder
    Headset Hyper X Revolver S
    Mouse Pad Playmax
    Headset/Speakers Creative Labs 2.1
    OS Windows 10 Pro 64 Bit 1903
    Network RouterFritzbox 7490

    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    10
    Posts
    97

    Quote Originally Posted by MikeBR View Post
    Hi, the system is motherboard ASUS ROG Zenith Extreme + AMD Threadripper 2990WX + Nvidia RTX 2080 GPU.

    The problems are 2 and there are:

    A) I get random "shutdowns" but not really like normal shutdown, the CPU is still on, as also the fans as also the GPUs are ON but monitor connection with the PC is off and i see a blank screen and also the lights on the motherboard goes off and can't do nothing and i just have to press restart button and everything are ok again.
    S
    ASUS Support just got me to download another copy of the AI Suite 3.6 package - different location from the Rog Zenith Extreme Alpha download section, I had no AISuite installed previously as I had done a fresh install of windows. Within 20 minutes of installing AISuite 3.6 BOOM! down goes the whole system.

    I restarted the system went to control panel, selected Programs and Features - Clicked on AISuite 3 and waited for the uninstaller to start - when it does it comes up with a window - make sure that everything has no ticks in it except Dual Intelligent Processors 5 and let the uninstaller continue. Since I have done this - no more crashes. I vented blue bloody murder at ASUS Support.
    I truly believe that there are people on this planet who should voluntarily remove them selves from the gene pool.
    Maximus IV Extreme Z/16G/2600K, Rampage V Extreme Edition 10/32G/6900K, G751JY-T7042H
    Zenith Extreme Alpha/64G/2950x , X399 Prime A/32G/1900X
    Power Mad Mu ha ha ha

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •