Page 72 of 91 FirstFirst ... 22 62 70 71 72 73 74 82 ... LastLast
Results 711 to 720 of 902
  1. #711
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    21
    Posts
    45

    Did you try to increase the CPU Load Line setting?
    I have to use 2/3 to make my system stable again.

    If this doesn't work you can also try to use CPU Voltage Offset feature.

  2. #712
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    21
    Posts
    45

    Quote Originally Posted by schm0 View Post
    Did you try to increase the CPU Load Line setting?
    I have to use 2/3 to make my system stable again.

    If this doesn't work you can also try to use CPU Voltage Offset feature.
    But its strange, that the system is stable again with an older BIOS version.
    Maybe there was some change to the FMAX Enhancer voltage table adjustment, idk.

  3. #713
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by Shenny View Post
    I personally keep the PBO Fmax Enhancer switched off because when enabled, my score in Cinebench R20 drops significantly, even in the single-threaded test. I noticed it with several BIOS versions and gave up using it at all. I can't comment on its stability for that reason but I don't think that you will lose much if you switch it off.
    Fair enough; thanks for the reply. :-)

  4. #714
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Speaking of the ASUS Prime X570-Pro, it still doesn't have support for Precision Boost Overdrive 2 or the Power Curve Optimizer. I wonder how many other X570 boards are still lacking Ryzen 5000 feature support....

  5. #715
    ROG Member Array mitcon PC Specs
    mitcon PC Specs
    MotherboardASUS Strix X570-E Gaming
    ProcessorAMD Ryzen 3700X
    Memory (part number)Corsair 32GB DDR RGB Pro 3600mhz
    Graphics Card #1ASUS Strix 2070 Super
    Sound CardDesktop audio interface
    MonitorDuel 32" ultrawide LG
    Storage #1M2e
    Storage #2SSD
    CPU CoolerCorsair RGB pro
    CaseCorsair Obsidian 700D
    Power SupplyASUS THOR 850W
    Keyboard Corsair K70 low profile mech
    Mouse Corsair Dark Core SE qi
    Headset Sennheiser RS/HDR 180
    Mouse Pad ASUS Balteus Qi-RGB
    Headset/Speakers Edifier S2000 Pro with duel subwoofers
    OS Windows 10 Professional

    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    My systems is running better under BIOS 3602, not a single random restart etc... Even runs D.C.O.P. memory profile now without issue. I believe we'll see a new BIOS update early April for the new AGESA fix for X570 MBs (meant to fix lots of things, USB issues etcI was reading). I'm running 3700X with Corsair /Micron memory

  6. #716
    ROG Guru: Yellow Belt Array Erwin05 PC Specs
    Erwin05 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Strix X570-E Gaming Bios v4021
    ProcessorAMD Ryzen 5 3600 @ 3,6 GHz
    Memory (part number)G.SKILL F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX-GTX1070-8G-GAMING
    MonitorIiyama ProLite GB2488HSU-B1
    CPU CoolerNoctua NH-D15S chromax black
    Power SupplySeasonic PRIME PX-650
    OS Windows 11 Home x64 - v21H2

    Join Date
    May 2015
    Reputation
    10
    Posts
    186

    Quote Originally Posted by mitcon View Post
    My systems is running better under BIOS 3602, not a single random restart etc... Even runs D.C.O.P. memory profile now without issue. I believe we'll see a new BIOS update early April for the new AGESA fix for X570 MBs (meant to fix lots of things, USB issues etcI was reading). I'm running 3700X with Corsair /Micron memory

    https://community.amd.com/t5/knowled...ty/ta-p/456762

  7. #717
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    17
    Posts
    85

    3602 here. Seems stable. Running a 3900x and 128GB G skill ram. As previous, PCH fan still at max 3000RPM and not controllable...raised with asus still no fix.
    Last edited by primeshooter; 03-17-2021 at 09:34 PM.

  8. #718
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by primeshooter View Post
    As previous, PCH fan still at max 3000RPM and not controllable...raised with asus still no fix.
    Have you taken off the fan shroud from that fan location yet?
    With my RTX 3080's exhaust heat blowing down into that shroud, the chipset got really hot, but by taking off the shroud, it is much cooler, and the fan doesn't run as fast either.

  9. #719
    ROG Guru: White Belt Array
    Join Date
    Dec 2020
    Reputation
    17
    Posts
    85

    Quote Originally Posted by Migz-DH View Post
    Have you taken off the fan shroud from that fan location yet?
    With my RTX 3080's exhaust heat blowing down into that shroud, the chipset got really hot, but by taking off the shroud, it is much cooler, and the fan doesn't run as fast either.
    No because the problem isn't the temps. The chipset is only at a mere 32 degrees. The fan doesn't need to be in this flat out mode, I would accept higher temps and a lower fan speed - the issue as I've mentioned to ASUS (and other's are affected) is that because it's being called a PCH fan now in the bios, the M.2 fan as it was previously known is now not configurable. It's there but it does nothing, thus fan is running around 3000RPM. This is Q fan in the bios, and fan xpert 4 in windows (asus software) doesn't register the M.2 fan (saying n/a).

  10. #720
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2020
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Has something changed with the last two bios versions?
    I am getting random signal loss with my Evga 2080 XC Ultra over HDMI, and already got a new cable too.

    The weird thing is I have signal until Windows 10 boots, I still get the loading circle of Windows 10 but it drops out at the login screen.

    Weird thing is that removing the cable and inserting it back into either card or TV fixes it, at least until it randomly drops out again.

    Sometimes it drops with 5 minutes of the previous dropout, other times it can take hours. Doesn't matter what I do. I can be in Windows 10 on the desktop or play a game.

    I reset the bios back to defaults and it is on the latest, but problem persists.
    CPU, GPU and all other temperatures are well below danger levels to be an issue point. So that is not the issue either.
    Also the audio continues to play from say a YouTube video and keyboard and mouse also still work as I can stop the video playback.

    Personally I might suspect a couple of things...

    1. Nvidia driver
    2. 3000-series bios updates being faulty
    3. Some Windows 10 update breaking something again.
    4. 3000-series bios asks for more power draw than my old Coolermaster Silent Power M2 720W can handle.


    Any thoughts or maybe someone with similar experience?
    Last edited by LogiForce; 03-19-2021 at 03:40 AM.

Page 72 of 91 FirstFirst ... 22 62 70 71 72 73 74 82 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •