Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    New ROGer Array SexySale85 PC Specs
    SexySale85 PC Specs
    MotherboardROG STRIX X470-F Gaming
    ProcessorRyzen 3700X
    Memory (part number)G.Skill F4-3600C16D-16GTZR
    Graphics Card #1ROG Strix GeForce RTX 2080 OC
    MonitorSamsung 34" CF791
    Storage #1Samsung EVO 970 Plus M.2 500GB
    Storage #2Western Digital WD2003FZEX 2TB
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CaseNZXT H440
    Power SupplyCorsair RM 750i
    Keyboard Logitech K270 Wireless keyboard
    Mouse Corsair HARPOON RGB WIRELESS Gaming Mouse
    Headset Kingston HyperX Cloud II
    Mouse Pad Sandberg Gamer Desk Pad XXXL
    OS Microsoft Windows 10 1903
    SexySale85's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Lightbulb BUG: ROG Strix X470-F Gaming - GPU ramp-up 100% fan speed on boot before post

    Motherboard model: ROG Strix X470-F Gaming

    UEFI Version: 5007

    CPU: Ryzen 3700X

    Memory kit part number (s) and amount in GB: G.Skill F4-3600C16D-16GTZR 16GB

    GPU: ROG Strix GeForce RTX 2080 OC

    SSD/HDDs/Optical drives: Samsung EVO 970 Plus M.2 500GB / WD Black WD2003FZEX 2TB

    PSU: Corsair RM 750i

    USB Devices (model/version number):

    Corsair HARPOON RGB WIRELESS Gaming Mouse
    Logitech K270 Wireless keyboard
    Kingston HyperX Cloud II

    CPU Cooler: NZXT Kraken X62

    PC CASE: NZXT H440

    Operating system:

    Windows 10
    Version: 1903
    OS build 18362.267


    Drivers Installed (include version info):

    AMD Chipset Driver 1.7.29.0115
    AURA Sync 1.07.57
    AURA Service 3.03.39
    MediaTek COM Driver 1.12.50.0
    NVIDIA Graphics Driver 431.60
    Realtek Ethernet Controller Driver 10.13.1223.2016
    Realtek High Definition Audio Driver 6.0.1.8573
    Logitech Unifying 2.50.25
    Galax Gamer RGB 1.00.02


    Any third Party temp/voltage software installed:
    Rayzen Master 2.0.1.1233
    HWInfo 64 6.10
    CPU-Z 1.89
    Aida64 Extreme 6.00

    System Overclocked (provide details)?: Yes
    CPU: Stock + PBO
    RAM and Infinite Fabric: 3733:1867 (15-15-15-17-30-45-1T)

    Issue

    GPU ramp-up 100% fan speed on boot for ~3-4s before post.
    Noticed both on BIOS 5007 and 5204 versions.
    Last edited by SexySale85; 08-12-2019 at 05:19 PM. Reason: RAM GB size

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2016
    Reputation
    10
    Posts
    8

    CPU = R9 3900X
    VIDEO CARD = NVIDIA RTX 2080 Founders Edition
    BIOS Version = 5204
    Motherboard = ROG STRIX X470-F


    I have the same problem -. Basically on COLD boot, or WARM boot the GPU fans ramp up to 100% then slows down when the board starts POST'ing. I don't believe it has anything with drivers or anything (as this is on boot). Another problem i'm running into is that the BIOS STORAGE screen doesn't display my NVME drives even though I can boot off them and see them in Windows just fine.

    Older 5007 was awful for me, enabling XMP basically lead to system instability (even at 2666 MT/s). On 5204, i'm able to run 3000 MT/s on my 4 x 16 GB Sticks for a total of 64GB ( G.SKILL Trident Z RGB - DDR4-3200 CL16 - Hynix AFR chips - F4-3200C16D-32GTZRX). I'll try 3200 MT/s later today and see if it's stable with MemTest86.

    Hopefully, a new BIOS will be released with 1.0.0.3ABB which fixes the following issues

    1) WHEA error in Windows Event Log



    2) RDRAND instruction issue (Linux and Destiny 2)

    3) FAN 100% RAMP before post

    4) Single Core boost clocks lost about 100 Mhz compared to version 5007 (and AGESA 1.0.0.2)

    5) NVME drives not seen in SATA BIOS Info Screen (but can boot just fine) - is it only supposed to show up if it's SATA mode instead of NVME mode? The M2 slots just say EMPTY even though there's two NVME drives in the system (both M2 slots populated).

    Last edited by gdaswani; 08-12-2019 at 10:41 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •