Page 3 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast
Results 21 to 30 of 50
  1. #21
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by dlbogdan View Post
    I've registered to this forum just to present my solution to this ongoing issue.

    My System is composed of:
    Motherboard: Asus ROG Strix X570-E, latest bios, which is 1005
    CPU: Ryzen 9 3900x + Cooler Noctua NH-D15
    RAM: Two sticks of 16GB G-Skill Trident-Z 3600 Mhz CL17, running in BIOS as XMP Profile 3600. All auto
    GPU: Asus ROG Srix 1080 Ti
    PSU: Seasonic 860W Platinum


    What I've tried and didn't work:
    - Lowering RAM frequency (this worked to a certain extent as in the errors were less frequent)
    - Getting SOC voltage higher (this made no change)

    What did eventually work:
    - LOWERING SOC VOLTAGE A BIT.
    I've just lowered bit by bit until I got to 1.07 or so and the error was gone for what I was able to confirm by rebooting the system for tens of times.
    Then I've just lowered again to be on the safe side to 1.06250 V (see attached screenshot)

    It has been days without the error. I've got FCLK and RAM running 1:1 at 1800 Mhz.

    ASUS NEEDS TO LOOK INTO THIS AS THIS MIGHT JUST BE SOME WRONG OFFSET SOMEWHERE WHICH SETS THE REAL SOC VOLTAGE TOO HIGH!
    THIS IS NOT NORMAL BEHAVIOUR!
    This fix seems to be working for me so far. I tried going up to 1.06875 and I get the 8d error once in every 50 or so boots. 1.0625 has pretty much cleared the error up so i'll keep it at that for the time being. I hope ASUS can fix this...it's annoying that this change has to be made for the board to boot consistently.

    Out of curiosity...will this change affect the performance of the system?

  2. #22
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jun 2015
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Welp...8d code came back. I've tried every fix out there and it still show up. Thought the 1302 BIOS fixed it but it didn't. RAM is fine and has cleared multiple passes of memtest86 with no errors.

    My question now is this...is anyone running this board that hasn't had the 8d code? If so, what RAM are you using?

  3. #23
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    632

    Quote Originally Posted by YugoslavSKS View Post
    Welp...8d code came back. I've tried every fix out there and it still show up. Thought the 1302 BIOS fixed it but it didn't. RAM is fine and has cleared multiple passes of memtest86 with no errors.
    try finding this setting in the bios-
    'DRAM Current Capability' and change to [120%] and see if your '8d' issue is fixed.

    Quote Originally Posted by YugoslavSKS View Post
    My question now is this...is anyone running this board that hasn't had the 8d code? If so, what RAM are you using?

    PVR416G413C9K - Samsung b-die - Patriot Viper Gaming RGB Series DDR4 DRAM 4133MHz 16GB Kit

    Current running timings of 16-15-15-30 CR1 @ 3800 for just over a week now https://www.userbenchmark.com/UserRun/25484666
    also run 14-15-14-28 CR1 @ 3600 for ages https://www.userbenchmark.com/UserRun/21715639
    Tested and run from 3200 to 4600 speeds with various timings. Only '8d' errors have been while finding best settings at a given speed, they typically mean (for me) getting close to 100% right but not there yet.

    https://www.amazon.com/dp/B07CX4ZW83...ogi&th=1&psc=1
    Last edited by RedSector73; 03-20-2020 at 03:24 AM.

  4. #24
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    10
    Posts
    11

    The torment ob

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    try finding this setting in the bios-
    'DRAM Current Capability' and change to [120%] and see if your '8d' issue is fixed.




    PVR416G413C9K - Samsung b-die - Patriot Viper Gaming RGB Series DDR4 DRAM 4133MHz 16GB Kit

    Current running timings of 16-15-15-30 CR1 @ 3800 for just over a week now https://www.userbenchmark.com/UserRun/25484666
    also run 14-15-14-28 CR1 @ 3600 for ages https://www.userbenchmark.com/UserRun/21715639
    Tested and run from 3200 to 4600 speeds with various timings. Only '8d' errors have been while finding best settings at a given speed, they typically mean (for me) getting close to 100% right but not there yet.

    https://www.amazon.com/dp/B07CX4ZW83...ogi&th=1&psc=1
    hello to all, even error 0b i have RYZEN 3900X asus rog strix ex 570 with RAM FOUR BENCHES patriot 3733 viper stell 8 gb i configured them with fast setting of the dream calculator version 1.7 all the tests mem test integrated in the calculator are ok all the tests with memtest 86 ok i tried to change the cad bus impedance to value 25 20 25 25 and everything seems smooth dram voltage 1.35 soc voltage auto vddg ccd voltage auto vddg iod auto cldo vddp voltage auto everything goes. but then to the reset code 0b!
    then carried cad bus adrrcmddrv to 25 and then the cad all to ohm = 15 and launched first 95 for 5 minutes then stop then restart eee ........... opss code 0b i don't know more than to do.
    Last edited by pecche; 03-21-2020 at 11:59 PM.

  5. #25
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    10
    Posts
    11

    The torment ob

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    try finding this setting in the bios-
    'DRAM Current Capability' and change to [120%] and see if your '8d' issue is fixed.




    PVR416G413C9K - Samsung b-die - Patriot Viper Gaming RGB Series DDR4 DRAM 4133MHz 16GB Kit

    Current running timings of 16-15-15-30 CR1 @ 3800 for just over a week now https://www.userbenchmark.com/UserRun/25484666
    also run 14-15-14-28 CR1 @ 3600 for ages https://www.userbenchmark.com/UserRun/21715639
    Tested and run from 3200 to 4600 speeds with various timings. Only '8d' errors have been while finding best settings at a given speed, they typically mean (for me) getting close to 100% right but not there yet.

    https://www.amazon.com/dp/B07CX4ZW83...ogi&th=1&psc=1
    hello to all, even error 0b i have asus rog strix ex 570 with benches patriot 3733 viper stell 8 gb i configured them with fast setting of the dream calculator version 1.7 all the tests mem test integrated in the calculator are ok all the tests with memtest 86 ok i tried to change the cad bus impedance to value 25 20 25 25 and everything seems smooth dram voltage 1.35 soc voltage auto vddg ccd voltage auto vddg iod auto cldo vddp voltage auto everything goes. but then to the reset code 0b!
    then carried cad bus adrrcmddrv to 25 and then the cad all to ohm = 15 and launched first 95 for 5 minutes then stop then restart eee ........... opss code 0b i don't know more than to do.

  6. #26
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    632

    Quote Originally Posted by pecche View Post
    hello to all, even error 0b i have asus rog strix ex 570 with benches patriot 3733 viper stell 8 gb i configured them with fast setting of the dream calculator version 1.7 all the tests mem test integrated in the calculator are ok all the tests with memtest 86 ok i tried to change the cad bus impedance to value 25 20 25 25 and everything seems smooth dram voltage 1.35 soc voltage auto vddg ccd voltage auto vddg iod auto cldo vddp voltage auto everything goes. but then to the reset code 0b!
    then carried cad bus adrrcmddrv to 25 and then the cad all to ohm = 15 and launched first 95 for 5 minutes then stop then restart eee ........... opss code 0b i don't know more than to do.
    @3733 using FAST settings
    14-16-14-28 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 40-20-20-24
    Dram voltage 1.45
    SoC voltage 1.1


    @3733 using SAFE settings
    16-17-16-32 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 24-20-20-24
    Dram voltage 1.4
    SOC voltage 1.1


    Not sure why your settings at 3733 range on Ryzen DRAM Calculator 1.7 are so different ?
    Last edited by RedSector73; 03-22-2020 at 02:54 AM.

  7. #27
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    @3733 using FAST settings
    14-16-14-28 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 40-20-20-24
    Dram voltage 1.45
    SoC voltage 1.1


    @3733 using SAFE settings
    16-17-16-32 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 24-20-20-24
    Dram voltage 1.4
    SOC voltage 1.1


    Not sure why your settings at 3733 range on Ryzen DRAM Calculator 1.7 are so different ?
    So yesterday cas bus I was wrong writing:
    I have decided despite having patriot 3733 to keep me at the 3600 configuration so as not to push too much fclk and stay with a good 1: 1 margin under my fast configuration in yellow it seems to go and mem test does not give any errors after then I launched prime 95 test .. about 7 8 minutes I have it stopped on purpose and I immediately fired a warm restart and bummmmmm 9d!
    Look at the photo
    Miniatura de Adjuntos Miniatura de Adjuntos conf fast 3600.JPG  

    Last edited by pecche; 03-22-2020 at 10:24 AM.

  8. #28
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    632

    @pecche

    Watch this video, think it will help you out a lot.


  9. #29
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2020
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    @3733 using FAST settings
    14-16-14-28 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 40-20-20-24
    Dram voltage 1.45
    SoC voltage 1.1


    @3733 using SAFE settings
    16-17-16-32 CR1 (and all the sub timings)
    Cad bus block Ohm's 24-20-20-24
    Dram voltage 1.4
    SOC voltage 1.1


    Not sure why your settings at 3733 range on Ryzen DRAM Calculator 1.7 are so different ?
    I have 4 banks my values ​​are different perhaps for this and also me as well as using dream calculator and in any case the problem at random startup remains 0d!

  10. #30
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    632

    You said it's Samsung B-die but you have not changed that in Ryzen Dram Calculator

    Maybe this will work

    V2 profile
    Click image for larger version. 

Name:	tempa.jpg 
Views:	0 
Size:	239.7 KB 
ID:	84391
    V1 profile
    Click image for larger version. 

Name:	tempb.jpg 
Views:	0 
Size:	239.7 KB 
ID:	84392

Page 3 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •