Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 46

Hybrid View

  1. #1
    New ROGer Array weare PC Specs
    weare PC Specs
    MotherboardAsus ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC)
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)F4-3200C14D-32GTZR
    Graphics Card #1Asus ROG Strix RX VEGA56
    MonitorMultiple
    CPU CoolerNoctua D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyBe Quiet! STRAIGHT POWER 11
    OS Arch Linux

    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Exclamation Crosshair VI Wifi, fan control / sensors are broken

    Hello.
    I'm using c6h wifi motherboard with 3700x CPU and currently experiencing a lot of problems with fan control / sensors on recent bios versions. I did expect some problems when i was building this system (bleeding edge bios, etc), but i never thought there will be so much issues with such a basic functionality as temperature control.

    I have 1 CPU fan and 3 PWM case fans (Noctua A14/A12). #1 and #2 case fans should change RPM depending on CPU temperature, and #3 depends on PCH temperature. Basically it works fine for some time (usually 2-10 hours), but then the expected behavior breaks in many different ways:

    1. This is the most common issue i'm experiencing right now. Usually fans should spin around 800-900 RPM when the system is in idle state. When this problem happens, RPM decreases to 400-500 and the more i load my CPU the less RPM i get until fans completely stop. And it happens to all CPU-related fans. This is so ridiculous i even made the video — https://streamable.com/i3379 where you can see the idle behavior (~400 rpm) and what happens when i load my CPU using 'stress' utility. I've tried different fan profiles (silent, standard, etc), different low speed, delays and nothing changed. I've checked and can confirm that fans are really stopping, so it's not just monitor tool issue. The fix is to reboot the system.

    2. Motherboard temperature sensors just stop working and hang up on the last value it was, even though RPM sensors still work. Once more, it's not the monitoring tool related problem because fans aren't changing the speed if i load my CPU. For instance, if CPU temperature hangs up on ~50C temperature, fans will still have ~800 RPM even if i stress my CPU (usually in this case RPM should increase up to 1500). The fix is to reboot the system.

    3. Fan is just completely ignoring the component's temperature. I had this issue on my fan #3, which wasn't changing idle RPM even though my PCH temperature was already around 80. The fix is to reboot the system.

    4. Fan gets stuck at 100% RPM. This usually happens on my fan #3 when i cold boot my system. Rebooting the system didn't help me though, i had to clear CMOS (or make some changings in the bios) to fix this.

    So basically my system is barely usable right now, i have to constantly monitor the sensors and regularly reboot my system when something breaks again. Otherwise this behavior can possible damage my CPU/motherboard due to overheat in high-load scenarios. As far as i can see, other people are experiencing pretty much similar fan-related problems i do, so it's not just defect motherboard i have.

    I've been using ASUS motherboards for 17 years starting from P4PE and you can imagine how disappointed i am right now. In my opinion this kind of issues are critical and should be investigate ASAP. I hope my report can be useful, and this situation won't end with changing motherboard to another vendor.
    Last edited by weare; 08-19-2019 at 11:53 PM.

  2. #2
    New ROGer Array weare PC Specs
    weare PC Specs
    MotherboardAsus ROG CROSSHAIR VI HERO (WI-FI AC)
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)F4-3200C14D-32GTZR
    Graphics Card #1Asus ROG Strix RX VEGA56
    MonitorMultiple
    CPU CoolerNoctua D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyBe Quiet! STRAIGHT POWER 11
    OS Arch Linux

    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Trying to find the less broken bios and still no success.

    Issue #1 appears on 7306 and probably 7201
    Issue #2 happened just a few times and i'm not quite sure if i experienced it anywhere besides 7201 (but probably other versions are affected as well)
    Issue #3 appears on every bios including 7306, 7201 and 7106
    Issue #4 isn't that critical since it can be fixed by clearing CMOS, but it happened on multiple bios versions as well

  3. #3
    ROG Enthusiast Array IIINikolaiIII PC Specs
    IIINikolaiIII PC Specs
    MotherboardAsus ROG Crosshair VII Hero
    ProcessorRyzen 5 2600
    Memory (part number)16GB Kingston HyperX Predator 3200 CL16
    Graphics Card #1Gigabyte GTX 1070
    MonitorAsus 24" VG248QZ
    CPU CoolerFractal Design Celsius S36
    CaseFractal Design Define R5
    Power SupplySuperflower 850W Leadex Gold
    Keyboard ROG Strix Flare
    Mouse Razer DeathAdder Elite
    Headset Sennheiser HD599
    OS Windows 10 Pro 1903

    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    25

    I have same issues with C7H where all of my fans just stop and causes a thermal shutdown. Still looking for a solution.

  4. #4
    Super Moderator Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    74
    Posts
    660

    Quote Originally Posted by IIINikolaiIII View Post
    I have same issues with C7H where all of my fans just stop and causes a thermal shutdown. Still looking for a solution.
    added c7 potential fix in my original reply

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    11
    Posts
    48

    Quote Originally Posted by Shamino View Post
    added c7 potential fix in my original reply
    Gonna try out the 0002 bios to see if it works. I have only seen the fan problem recently as I attached 3 fans to the motherboard directly for looks. Previous I had no fans actually connected to the C7H WiFi but since I have added these 3 fans...I have one that will shut off then turn on and back and forth and the RGB goes off and stays off.

    This has been a non issue for me since I use a seperate fan controller and really is a non issue now as these are decorative fans. Anyhow I will test it out for a few days...and then mod the bios and upload it for you to look at with the features and fan control we should have that is already present. Which board do you work with mostly keep in mind the modded bios only show these options for ryzen series 1000/2000 cpus. I have not yet figured out how to unhide them for 3000. But the point is I am wanting to show you the features everyone wants that already exist in the bios. Also the fan controls that are hidden can prevent most of the fan stopping issues as well.

    The most requested features are HPET, Spread Spectrum contol options to be able to enable or disable. And then the extra fan controls. The rest of the things I unhide and make usable are not ever really mentioned on OCN or reddit. Also this is a big request for the Ryzen 3000 series users as well.

    And a big shout out and THANKS YOU for reaching out to us. Since you stepped up to the plate you are making a world of difference. I am getting ready to buy my a x570 board and was not gonna use ASUS again with the departure of Elmor and the lack of communication, now I am again considering ASUS for 10+ years in a row. This is due to your presence. I know I am only one user but many others felt this way as well based on comments at OCN. I have had many MBs from y'all over more then 10 years.
    Last edited by TaijRai; 08-23-2019 at 02:43 PM.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by TaijRai View Post
    Gonna try out the 0002 bios to see if it works. I have only seen the fan problem recently as I attached 3 fans to the motherboard directly for looks. Previous I had no fans actually connected to the C7H WiFi but since I have added these 3 fans...I have one that will shut off then turn on and back and forth and the RGB goes off and stays off.

    This has been a non issue for me since I use a seperate fan controller and really is a non issue now as these are decorative fans. Anyhow I will test it out for a few days...and then mod the bios and upload it for you to look at with the features and fan control we should have that is already present. Which board do you work with mostly keep in mind the modded bios only show these options for ryzen series 1000/2000 cpus. I have not yet figured out how to unhide them for 3000. But the point is I am wanting to show you the features everyone wants that already exist in the bios. Also the fan controls that are hidden can prevent most of the fan stopping issues as well.

    The most requested features are HPET, Spread Spectrum contol options to be able to enable or disable. And then the extra fan controls. The rest of the things I unhide and make usable are not ever really mentioned on OCN or reddit. Also this is a big request for the Ryzen 3000 series users as well.

    And a big shout out and THANKS YOU for reaching out to us. Since you stepped up to the plate you are making a world of difference. I am getting ready to buy my a x570 board and was not gonna use ASUS again with the departure of Elmor and the lack of communication, now I am again considering ASUS for 10+ years in a row. This is due to your presence. I know I am only one user but many others felt this way as well based on comments at OCN. I have had many MBs from y'all over more then 10 years.
    Me too Asus top brass should be made aware that we customers love to have someone like Elmor and Shamino working on best Forums/reddit giving out suport and info.

  7. #7
    New ROGer Array Fearnor PC Specs
    Fearnor PC Specs
    MotherboardASUS ROG Crosshair VII Hero (Wi-Fi)
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)G.SKILL F4-3600C17D-32GTZR
    Graphics Card #1MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11G
    MonitorLG 27UK650-W
    Storage #1Samsung 860 EVO 2.5 500GB
    Storage #2Western Digital Red 3.5 4TB NAS HDD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Define R5
    Power SupplySeasonic Platinum SS-1000XP 1000W
    Keyboard Corsair STRAFE RGB Mechanical Gaming Keyboard
    Mouse Corsair GLAIVE RGB Gaming Mouse
    Headset Kingston HyperX Cloud II
    OS Windows 10 1903

    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Anyone using the 0002 Beta UEFI and not experiencing the fan issue anymore?
    I installed it this morning on C7H Wi-Fi and I'll be testing.

  8. #8

  9. #9
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jun 2014
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by Shamino View Post
    hi can you try this version to see if issue disappears?
    https://www.dropbox.com/s/6ts6dclcqw...-0002.rar?dl=0
    let me know whether yes or no
    hi*Shamino, can you post test bios also for my mobo?*regular crosshair vi hero (non wifi)
    I have the same problem with the fans that suddenly stop working, also at the boot the fan of my Nvidia rtx 2080 start at 100% then return to normal after 4-5 seconds,*on overclock.net forum many users have same bug
    thank you*

  10. #10
    Super Moderator Array
    Join Date
    Jul 2011
    Reputation
    74
    Posts
    660

    Quote Originally Posted by YOLO!!! View Post
    hi*Shamino, can you post test bios also for my mobo?*regular crosshair vi hero (non wifi)
    I have the same problem with the fans that suddenly stop working, also at the boot the fan of my Nvidia rtx 2080 start at 100% then return to normal after 4-5 seconds,*on overclock.net forum many users have same bug
    thank you*
    ill wait for him to report back

Page 1 of 5 1 2 3 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •