Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Crosshair VII Wi-FI + Ryzen 3700x + G.Skill 3200C14D , can't hit 3200?

    Hello,

    Does anyone know why I'm not able to reach Trident Z 3200C14D?

    It doesn't matter what I do, I cannot run at this speed. Maximum I can get is 3066Mhz with the profile enabled (standard 3200, have to set back to 3066). I have tried boosting the voltage, up to 1.4 but it doesn't worked. I also tried to increase the socket a little but nothing either.

    It this because of the buggy Asus bios? I'm running on the latest 2606.

    Thanks!
    Last edited by Ferio123; 08-22-2019 at 03:31 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array xeizo PC Specs
    xeizo PC Specs
    Laptop (Model)HP i7-7500U 16GB 256GB NVMe
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    Processor6700K
    Memory (part number)32GB HyperX/CorsairLP @ 3200MHz
    Graphics Card #1MSI 1080Ti @ Water
    Sound CardSteinberg UR22
    MonitorAOC 1440p 27" S-PLS
    Storage #1256GB Samsung 950 Pro NVMe
    Storage #22xSSD:s, 4xHDD:s
    CPU CoolerAntec 620 AIO push-pull 2xNidec Gentle Typhoon 1450rpm
    CaseCorsair Carbide 200R
    Power SupplyCooler Master V550S
    Keyboard Logitech G710+ MX Brown (50$ on sale)
    Mouse Steelseries Sensei RAW
    Headset Sennheiser HD600
    Mouse Pad Steelseries, hard
    Headset/Speakers Swissonic ASM5 active studio monitors (thomann.de)
    OS Windows10 preview build 16237
    Network RouterAsus RT-N66U

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    38
    Posts
    346

    I think more the profile is bugged, use Taiphoon Burner + Ryzen Dram Calculator to set manual timings instead.

  3. #3
    New ROGer Array igralec84 PC Specs
    igralec84 PC Specs
    MotherboardASUS ROG Crosshair VII Hero
    ProcessorRyzen 7 3700X
    Memory (part number)2x F4-3200C14-8GVK
    Graphics Card #1RTX 2080 FE + EK Waterblock
    MonitorHP Omen 32
    Storage #1WD Blue 250gb M.2
    Storage #2Kingston SSD 128GB
    CPU CoolerEK-KIT X360
    CaseThermaltake Core P3
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1300 G2
    Keyboard Razer Ornata Chroma
    Mouse ASUS ROG Pugio
    Headset/Speakers Logitech Z333
    OS Win 10 Pro
    Accessory #1 3x Noctua NF-F12
    Accessory #2 Phanteks Premium Riser
    igralec84's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    83

    Which model is this, the Trident oz Ripjaws? I also had problems with DOCP, it did work on 3200 but had some BSODs. Now with a manual setup (if you have the Ripjaws CL14 i can share my timings but they're just the safe setting DRAM calculator gives) it's better but still some problems here and there, can also run 3600 CL14 for benchmarking.
    So not being able to get 3200 from them is strange, unless you have 4 sticks if those problems are still present with the 3000 series.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2018
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Try setting

    tCL 14
    tRCD(R)(W) 16
    tRP 16
    tRAS 42
    tRC 58
    tFAW 48
    tRRDS 6
    tRRDL 8
    tRTP 12
    tRFC 464

    Voltage 1.35

    everything else on Auto.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by xeizo View Post
    I think more the profile is bugged, use Taiphoon Burner + Ryzen Dram Calculator to set manual timings instead.
    Tridents.. but I will check the above replies and see if I can set things manually.

    With intel stuff just worked out of the box.. just really annoying with everything going on with amd, buggy bios and so on.. /sigh

  6. #6
    Rockford
    Guest
    It seem like some memory chips getting less compatibility support for each bios update, and some chips get better compatibility support

    i installed this kit in a computer i built (B450-F/Ryzen 2600) yesterday for a friend> CMK16GX4M2Z3200C16

    Booted right up at DOCP 3200mhz/16-18-18-36 T1, and overclocked without a hiccup, no problems with anything what so ever

    if i compare that kit with the kit i have in my computer ((, its getting worse for every bios update (so i dont update bios anymore)

    The only way to run my kit in decent speed, its to go manual, and mess with the settings outside the book of common knowledge and sanity

    So its a big difference from kit to kit, maaaaajor.....

    BTW: I can recommend that corsair kit for Ryzen and still sleep good tonight ))
    Last edited by Rockford; 08-23-2019 at 05:47 PM.

  7. #7
    ROG Guru: Yellow Belt Array andyliu PC Specs
    andyliu PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 7 3700X
    Memory (part number)(32GB) 2*F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1EVGA 980 FTW
    Storage #1Samsung Evo 850 500GB
    Storage #2Mushkin Enhanced ECO3 480GB
    CPU CoolerCorsair H105
    CaseCooler Master H500M
    Power SupplyThermaltake TOUGHPOWER 750W
    Keyboard Logitech G910
    Mouse Logitech G502
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-AC3100 + PCE-AC88

    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    14
    Posts
    169

    worst case, it might be the memory controller on the CPU but it will take different CPU to test.
    have you tried running single dimm to test too?

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Quote Originally Posted by andyliu View Post
    worst case, it might be the memory controller on the CPU but it will take different CPU to test.
    have you tried running single dimm to test too?
    Not yet. Will do that next.


    So far I've used Thaiphoon to extract my memory. Loaded profile into Dram calculatorm 3200m safe mode to calculate everything. I've put everything that was said in the bios or ryzen master, but it won't help. It will not go at 3200 speed.

    Anyone else have a solution besides the single ram test or what could be wrong?

  9. #9
    Rockford
    Guest
    dont bother to test another CPU

    I think you need to go manual OC with this memory kit ( i am not meaning dram OC calculator)

    What is Ryzen master, a hairy leather jock?
    Last edited by Rockford; 08-27-2019 at 11:25 AM.

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array xeizo PC Specs
    xeizo PC Specs
    Laptop (Model)HP i7-7500U 16GB 256GB NVMe
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    Processor6700K
    Memory (part number)32GB HyperX/CorsairLP @ 3200MHz
    Graphics Card #1MSI 1080Ti @ Water
    Sound CardSteinberg UR22
    MonitorAOC 1440p 27" S-PLS
    Storage #1256GB Samsung 950 Pro NVMe
    Storage #22xSSD:s, 4xHDD:s
    CPU CoolerAntec 620 AIO push-pull 2xNidec Gentle Typhoon 1450rpm
    CaseCorsair Carbide 200R
    Power SupplyCooler Master V550S
    Keyboard Logitech G710+ MX Brown (50$ on sale)
    Mouse Steelseries Sensei RAW
    Headset Sennheiser HD600
    Mouse Pad Steelseries, hard
    Headset/Speakers Swissonic ASM5 active studio monitors (thomann.de)
    OS Windows10 preview build 16237
    Network RouterAsus RT-N66U

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    38
    Posts
    346

    Probably nothing wrong with CPU, it is compatibility with the memory. My 3700X does 3800MHz easily with B-die and only 2933MHz with Hynix AFR. Same CPU.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •