Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Double boot when D.O.C.P is enabled.

    Hello, I have just completed my first new build. Everything works fine, however when I enable D.O.C.P in BIOS the system double boots everytime, is this normal?

    So when D.O.C.P is not enabled, I press the power button on the case and it turns on and boots up first time. When its enabled and I press the power button on the case, motherboard comes on for about 1 - 2 seconds, turns off for 1 - 2 seconds, then comes back on again and boots normally. It only does it when I press the power button on the case, makes no difference if I unplug it from the wall. If I restart computer from windows it doesnt do the double boot, its only when starting the computer from an off mode.

    I really dont know too much about computers only the basics, but this doesnt seem normal to me.

    I have changed no other settings in BIOS other than DOCP, and I have just turned it on, i havent changed any values or anything. DOCP has picked up correct values of RAM 16-18-18-38 @ 1.35v (which is what it says on the ram box).
    I have latest BIOS installed.
    I have QVL list RAM installed ( G.Skill F4-3200C16D-16GTZR )
    RAM is installed in bays 1 and 3 as per manual.

    System is X470 Crosshair Hero VII, 16GB of above RAM, bequiet PSU 750w, M.2 primary drive, Ryzen 7 3700x (not overclocked), sapphire nitro+ vega64 GPU.
    Last edited by Sparky1000; 08-24-2019 at 06:30 PM.

  2. #2
    ROG Member Array Skylab PC Specs
    Skylab PC Specs
    MotherboardCrosshair 7 x470 Wifi
    ProcessorAMD 2700x
    Memory (part number)Gskill RGB Model F4-3200C16D-16GTZRX
    Graphics Card #1Asus 2080 Super
    MonitorLG 144 Hz
    Storage #1Samsung M.2 970 evo plus
    Storage #2Samsung Evo 850
    CPU CoolerWraith Spire(Stock)
    CaseNZXT H700
    Power SupplyRosewill Gold Capstone 750 watt
    Keyboard AnnePro 2
    Mouse Logitech Gpro G305
    Headset SteelSeries wireless
    Mouse Pad SteelSeries
    Headset/Speakers Corsair 240 watt gaming speaker system
    OS Windows 10 Professional v. 1909
    Network RouterAsus RT-AC68W
    Accessory #1 Huion drawing tablet
    Skylab's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    29
    Posts
    24

    Are you sure you have the RAM in the right slots? I have a CH7 x470 and my RAM is in DIMM B2 and A2. Anyway, Im also a new PC builder and wish you good luck!

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Yes A2 & B2 as per the manual. So yours doesnt do this when you have the memory set to DOCP?

  4. #4
    ROG Member Array Skylab PC Specs
    Skylab PC Specs
    MotherboardCrosshair 7 x470 Wifi
    ProcessorAMD 2700x
    Memory (part number)Gskill RGB Model F4-3200C16D-16GTZRX
    Graphics Card #1Asus 2080 Super
    MonitorLG 144 Hz
    Storage #1Samsung M.2 970 evo plus
    Storage #2Samsung Evo 850
    CPU CoolerWraith Spire(Stock)
    CaseNZXT H700
    Power SupplyRosewill Gold Capstone 750 watt
    Keyboard AnnePro 2
    Mouse Logitech Gpro G305
    Headset SteelSeries wireless
    Mouse Pad SteelSeries
    Headset/Speakers Corsair 240 watt gaming speaker system
    OS Windows 10 Professional v. 1909
    Network RouterAsus RT-AC68W
    Accessory #1 Huion drawing tablet
    Skylab's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    29
    Posts
    24

    I cannot give good information about m/b performance because I have not updated the AMD chipset drivers or the m/b BIOS. Any issue I have may be related to not having those updates. However, I started my PC, went to Extreme Tweaker(silly name) and for Ai oc tuner its set to DOCP Standard and then DOCP is set to my RAM specs properly so its looks like Im using DOCP function in BIOS. Rebooting and looking for double BIOS boot issue youre having...BIOS booted into Windows 10 64bit right away so restarting again... Im sorry but Im not seeing a dual reboot, not even of a slight kind. My RAM IS F4-3200C16D-16GTZRX. I wrote Gskill and they confirmed compatibility for this RAM for my AMD 2700x and CH7 wifi m/b

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    I get a double boot with BIOS 2703 or 2606.

    That's only for a cold boot (no power applied to the MB for a while). Warm boots are single.

    It appears to be a consequence of "Update AM4 Combo PI 1.0.0.3".

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •