Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Enthusiast Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix X299-E Gaming
    ProcessorIntel Core i7-7820X 3.6 GHz @ 4 GHz
    Memory (part number)CMK32GX4M4A3200C16
    Graphics Card #1ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x ASUS VG248QE, 24"
    Storage #12x SSD: WD Blue 1 TB, WD Black 1 TB
    Storage #2HDD: WD Red, 1 TB
    CPU Coolerbe quiet! Dark Rock Pro 3
    Casebe quiet! SILENT BASE 800
    Power Supplybe quiet! Dark Power Pro 11 1000W
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset DT 770 Pro
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300
    OS Ubuntu 16.04, Win 10 Home 64bit, 1903
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    52
    Posts
    44

    Strange reboots when AE-9 is in

    Hi,

    In a previous thread, I asked about sound cards. I've made my pick and yesterday I had a new arrival of Creative Sound Blaster AE-9.

    Now, upon setting everything up, the first start of the box was somewhat weird. It rebooted spontaneously three times on boot before it started going. Things kept working. The sound card worked. I could install the drivers and utilize the card both with the ACM. Everything worked on that start and on the next restart. The first issue appeared when I attempted to change the boot sequence (that is how I switch between Windows and Ubuntu). On that boot, the BIOS wouldn't pick up the change. On the next boot, one SSD and one HDD disappeared from the boot options, and neither Windows nor Ubuntu could see them. In [much] later testing, these disks were accessible, but I keep them outside the box for now.

    What else I found out is that the PCIe cable I used to power the AE-9 was loose. I blamed the event on it. However, after that is out of the way, the box is still rebooting when the AE-9 is in. I've tried to run it both with and without the PCIe power attached. The outcome is the same: the box has a hard time booting up.

    At this moment, it is possible that:
    - the power supply is damaged, and,
    - that some SATA connectors are dead,
    - maybe more,

    I also thought that maybe the power supply doesn't have enough power. However, I did the math before purchase:

    - X299-E: 40 W
    - RAM: 12 W
    - i7-7820X: 140 W
    - Dark Rock Pro 3: 30 W?
    - GTX 1080 Ti Strix: 350 W
    - HDD, 2x SSD, M2 SSD: say 20 W
    - AE-9: 75 W

    Total: 667 W
    Supply: 1000 W

    Any thoughts on what is up? Thanks in advance.
    Last edited by martine-dee; 09-04-2019 at 06:19 PM.
    A Quaker here

  2. #2
    ROG Enthusiast Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix X299-E Gaming
    ProcessorIntel Core i7-7820X 3.6 GHz @ 4 GHz
    Memory (part number)CMK32GX4M4A3200C16
    Graphics Card #1ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x ASUS VG248QE, 24"
    Storage #12x SSD: WD Blue 1 TB, WD Black 1 TB
    Storage #2HDD: WD Red, 1 TB
    CPU Coolerbe quiet! Dark Rock Pro 3
    Casebe quiet! SILENT BASE 800
    Power Supplybe quiet! Dark Power Pro 11 1000W
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset DT 770 Pro
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300
    OS Ubuntu 16.04, Win 10 Home 64bit, 1903
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    52
    Posts
    44

    One observation: if I reseat the AE-9, the box will make two additional auto-reboots on next run. Then it appears to work, but last time I let it go on drives started to disappear (even though they seem okay). Something is not all right.
    A Quaker here

  3. #3
    ROG Enthusiast Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix X299-E Gaming
    ProcessorIntel Core i7-7820X 3.6 GHz @ 4 GHz
    Memory (part number)CMK32GX4M4A3200C16
    Graphics Card #1ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x ASUS VG248QE, 24"
    Storage #12x SSD: WD Blue 1 TB, WD Black 1 TB
    Storage #2HDD: WD Red, 1 TB
    CPU Coolerbe quiet! Dark Rock Pro 3
    Casebe quiet! SILENT BASE 800
    Power Supplybe quiet! Dark Power Pro 11 1000W
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset DT 770 Pro
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300
    OS Ubuntu 16.04, Win 10 Home 64bit, 1903
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    52
    Posts
    44

    Hey folks. Now that I know more, I would like to start the topic anew. I will need help with this. Can this thread be deleted?

    Thanks.
    A Quaker here

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •