Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    ROG Member Array Crimson_Specter PC Specs
    Crimson_Specter PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS XI HERO (Wi-Fi) CoD BO4
    ProcessorCore i9 9900K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4 F4-3200C16D-16GTZR
    Graphics Card #1MSI RTX 2080 Ti
    MonitorLG 27UD68-P 4K@60Hz IPS Monitor
    Storage #1Samsung 960 EVO 500GB M.2 SATA
    Storage #2WD Blue 3TB
    CPU CoolerCooler Master ML360R
    CaseLian Li PC-O11 Dynamic
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard HyperX Alloy Elite RGB
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
    Headset HiFiman HE-4XX
    Mouse Pad Cheap Razer Knockoff
    Headset/Speakers Mackie CR5BT
    OS Windows 10

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Unhappy AURA completely non functional.

    I have Z390 Maximus XI Hero, and it was working perfectly, when one day all of a sudden Aura was unable to control my Cooler Master ML360R, then it stopped detecting my 4 Trident Z RAM Sticks, and now no version of AURA works, and I've tried everything, uninstalling it properly and stuff. The latest version of course just crashes on startup, one of the very old version is able to start up, but it's only able to control the LEDs on motherboard, and doesn't detect RAM Sticks, and ARGB Strip (ML360R), the other working version gives "Connect AURA compatible device".

    I think there could be some hardware issue, because when I set AURA to 'All off' or 'Stealth Mode' in BIOS, it still doesn't shut the RAM sticks LEDs down, which shouldn't be the case. I also tried downgrading from BIOS 1105, but it didn't help.

    My ML360R also doesn't get detected in device manager for some reason, which could be a problem with it, but it was working perfectly before this happened.

    But that's not all, AI Suite is also not working and it gives an 'Can't Open AsIO.sys (2)' error on startup.

    I am a YouTuber who has to have PC in background, so this problem is extremely annoying, I have to have 4 sticks of Trident Z glowing on Full ARGB in the background... G.SKILL's RGB Control software also doesn't work...

    Don't know how it was working perfectly one moment, and then got completely f***ed up!

    I tried unplugging PSU, resetting CMOS, removing the ram sticks and re inserting them, EVERYTHING!!!
    Last edited by Crimson_Specter; 09-05-2019 at 12:11 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    17
    Posts
    1,697

    the aisuite is the update.

    the aura can be fix deleting the file LASTPROFILE.XML in LightService on ProgramFiles(x86) once that is delete, clean the trash and go to SERVICES and restart the LightingService and restart the computer

    Now these is a fix not a solucion.

    As far is my investacion on the case, is windows issue. I have being sending data to HQ.

    What affect
    1. nvidia drivers that stop working and resturn to funcion.
    2. some changes on the PREFECT file
    3. windows is trying to stop chagnes on the os that can interect with drivers and bios funcions.

    I am not clear the issue., Is a fix but not a solution. Since aura is NOT a APP but more a hardware, try not to make chagnes on the registry. that will come with more problems.

    In my case I am using the BETA Armory Crate. is working but also have issues. I have trace the issue back to windows. and as far is the cause Not the app. Other brand have some issues like GA. More other brands that use encapsulating software like NZXT and CORSAR that use more DIRECT interface with direct assign on COM ports have better works. Corsair is better on that area, NZXT sometimes the COM PORTS stop working. In the end is windows.

    Try that on top and see if work for you
    Learn, Play Enjoy!

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    18
    Posts
    215

    Quote Originally Posted by Crimson_Specter View Post
    I have Z390 Maximus XI Hero, and it was working perfectly, when one day all of a sudden Aura was unable to control my Cooler Master ML360R, then it stopped detecting my 4 Trident Z RAM Sticks, and now no version of AURA works, and I've tried everything, uninstalling it properly and stuff. The latest version of course just crashes on startup, one of the very old version is able to start up, but it's only able to control the LEDs on motherboard, and doesn't detect RAM Sticks, and ARGB Strip (ML360R), the other working version gives "Connect AURA compatible device".

    I think there could be some hardware issue, because when I set AURA to 'All off' or 'Stealth Mode' in BIOS, it still doesn't shut the RAM sticks LEDs down, which shouldn't be the case. I also tried downgrading from BIOS 1105, but it didn't help.

    My ML360R also doesn't get detected in device manager for some reason, which could be a problem with it, but it was working perfectly before this happened.

    But that's not all, AI Suite is also not working and it gives an 'Can't Open AsIO.sys (2)' error on startup.

    I am a YouTuber who has to have PC in background, so this problem is extremely annoying, I have to have 4 sticks of Trident Z glowing on Full ARGB in the background... G.SKILL's RGB Control software also doesn't work...

    Don't know how it was working perfectly one moment, and then got completely f***ed up!

    I tried unplugging PSU, resetting CMOS, removing the ram sticks and re inserting them, EVERYTHING!!!
    enable Armoury crate in bios. And it should install Armoury Crate. If not, download it from Microsoft Store. Asus moved a lot of functions into it like aura etc..
    Its working good so far.
    If this is not working for you then I recommend make a clean windows install with the Armoury Crate bios option on. And dont install Aura or Livedash u just need Armoury Crate now. If all stuff works make a restore point in windows that saved my ass many times.

  4. #4
    ROG Member Array Crimson_Specter PC Specs
    Crimson_Specter PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS XI HERO (Wi-Fi) CoD BO4
    ProcessorCore i9 9900K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4 F4-3200C16D-16GTZR
    Graphics Card #1MSI RTX 2080 Ti
    MonitorLG 27UD68-P 4K@60Hz IPS Monitor
    Storage #1Samsung 960 EVO 500GB M.2 SATA
    Storage #2WD Blue 3TB
    CPU CoolerCooler Master ML360R
    CaseLian Li PC-O11 Dynamic
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard HyperX Alloy Elite RGB
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
    Headset HiFiman HE-4XX
    Mouse Pad Cheap Razer Knockoff
    Headset/Speakers Mackie CR5BT
    OS Windows 10

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by MrAgapiGC View Post
    the aisuite is the update.

    the aura can be fix deleting the file LASTPROFILE.XML in LightService on ProgramFiles(x86) once that is delete, clean the trash and go to SERVICES and restart the LightingService and restart the computer

    Now these is a fix not a solucion.

    As far is my investacion on the case, is windows issue. I have being sending data to HQ.

    What affect
    1. nvidia drivers that stop working and resturn to funcion.
    2. some changes on the PREFECT file
    3. windows is trying to stop chagnes on the os that can interect with drivers and bios funcions.

    I am not clear the issue., Is a fix but not a solution. Since aura is NOT a APP but more a hardware, try not to make chagnes on the registry. that will come with more problems.

    In my case I am using the BETA Armory Crate. is working but also have issues. I have trace the issue back to windows. and as far is the cause Not the app. Other brand have some issues like GA. More other brands that use encapsulating software like NZXT and CORSAR that use more DIRECT interface with direct assign on COM ports have better works. Corsair is better on that area, NZXT sometimes the COM PORTS stop working. In the end is windows.

    Try that on top and see if work for you


    Thanks for your reply, I kind of messed up with the registry settings in order to delete AURA properly. I tired that lastprofile.xml thing, it also didn't help. I actually spend 6-7 hours trying to find a solution but nothing worked. Also checked the SPD integrity of RAM sticks and it was fine, so the problem is on the motherboard side. (it should at least let me turn it off, even without software).

  5. #5
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    17
    Posts
    1,697

    Quote Originally Posted by Crimson_Specter View Post
    Thanks for your reply, I kind of messed up with the registry settings in order to delete AURA properly. I tired that lastprofile.xml thing, it also didn't help. I actually spend 6-7 hours trying to find a solution but nothing worked. Also checked the SPD integrity of RAM sticks and it was fine, so the problem is on the motherboard side. (it should at least let me turn it off, even without software).
    i discover that also, that messing with registry even on cleaning, mess up these. After 5 computer test. the best, and not to make a discuccions, is not using these cleanning.

    Aura use XML files to program the aura chip, that makes lights works. These files can be change and program. The app deploy these to the board and make aura work. Now there is deal and I have to check these more on deep dive. IS windows. nvidia drivers as far is my observation that mess up. these can check for example.... instalcion drivers or ddu. The updates areas of the windows i have to gather with a friend in order to check. But scenically is that windows do make changes on that app.

    I did some clean install, and as soon the app is in make delete of the aura last profile, restart the service and restart the computer. that has fix most of the issues, but there has to be a permanent fix. That is what i am helping to gather data with friends here in my country, since whe out help sales as being good. for the moment.
    Learn, Play Enjoy!

  6. #6
    ROG Member Array Crimson_Specter PC Specs
    Crimson_Specter PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS XI HERO (Wi-Fi) CoD BO4
    ProcessorCore i9 9900K
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB 16GB DDR4 F4-3200C16D-16GTZR
    Graphics Card #1MSI RTX 2080 Ti
    MonitorLG 27UD68-P 4K@60Hz IPS Monitor
    Storage #1Samsung 960 EVO 500GB M.2 SATA
    Storage #2WD Blue 3TB
    CPU CoolerCooler Master ML360R
    CaseLian Li PC-O11 Dynamic
    Power SupplyCorsair RM850x
    Keyboard HyperX Alloy Elite RGB
    Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
    Headset HiFiman HE-4XX
    Mouse Pad Cheap Razer Knockoff
    Headset/Speakers Mackie CR5BT
    OS Windows 10

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Just an update guys, I had to reinstall Windows and it solved everything.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •