Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    Processor8086k / 5GHz / delidded
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1GTX 1080 TI EVGA FTW3
    MonitorASUS PG34Q - 34" GSYNC
    Storage #1SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    Storage #2HDD: WD Green 2To 64Mo 3.5"
    CPU CoolerCorsair H150i + ML 120 Pro
    CasePhanteks Enthoo Luxe tempered glass
    Power SupplyCorsair RMI 850 GOLD
    Keyboard Corsair k70 rapidfire
    Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
    Headset Logitech G933
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 60 bits

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    131

    AI SUITE fan speed and temps

    Hi guys,

    I've seen that when you set up fan curve for chassis in AI Suite it seems to not detect the proper temps


    the cpu temp indicated in AI suite isn't the same as the one in HWinfo for example, it's often a lot lower, making the fan curves not usefull.

    Temps seems close to the good one at idle but remains lower than they are when gaming

    Seems even in bios the readings are a bit off, need to make curve that does not fit the temps I can see in Hwinfo

    How can I fix that?


    thanks
    Last edited by Asryan; 09-08-2019 at 04:23 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Blue Belt Array mdzcpa PC Specs
    mdzcpa PC Specs
    MotherboardMaximus Hero XI
    Processor9900k @ 5.1Ghz All Core 1.315v AVX -2
    Memory (part number)Gskill GTZ 4133 C17 32GB (4x8GB)
    Graphics Card #1ROG Strix 2080 TI OC
    Sound CardOn Board
    MonitorROG PG348Q
    Storage #1Samsung 970 Pro M.2 512GB for OS & APPS
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 1TB for GAMES
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CasePhanteks Evolv X
    Power SupplySeasonic Prime 1000W Titanium
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB
    Mouse Corsair M65 RGB
    Headset Corsaur VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM300 Wide Desk Mat
    OS WIN 10 Pro
    Network RouterLinksys VELOP
    Accessory #1 ROG 751JY Laptop for Moobile Gaming
    Accessory #2 Koolance EXC-800 Chiller
    Accessory #3 25+ years of overclocking

    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    79
    Posts
    916

    You cannot in AI Suite. A simple solution would be to set the fans curves to react to the temps reported by AI Suite (which are the same temps reported in the BIOS). Simply set the fans to come on and ramp up at lower temps.


    I go a different route. I set my case fans to the PCH temps. So when I game the fans ramp up on PCH as it reflects a good system temp. I run my radiator fans off both CPU and PCH. So if I'm doing something CPU intensive the fans run off cpu….but the rad fans will ramp as well on high PCH temps which is important as they are configured as exhaust fans.

  3. #3
    ROG Guru: Yellow Belt Array Asryan PC Specs
    Asryan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Hero X
    Processor8086k / 5GHz / delidded
    Memory (part number)32GB G.SKILL Trident Z RGB / 3466Mhz
    Graphics Card #1GTX 1080 TI EVGA FTW3
    MonitorASUS PG34Q - 34" GSYNC
    Storage #1SSD: Samsung EVO 850 - 250Go + Samsung EVO 850 - 500Go
    Storage #2HDD: WD Green 2To 64Mo 3.5"
    CPU CoolerCorsair H150i + ML 120 Pro
    CasePhanteks Enthoo Luxe tempered glass
    Power SupplyCorsair RMI 850 GOLD
    Keyboard Corsair k70 rapidfire
    Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
    Headset Logitech G933
    Headset/Speakers G560 Logitech
    OS Win 10 60 bits

    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    14
    Posts
    131

    Well it seems that when the CPU gets hotter, AI suite does not really sees it or it takes a lot of time. I was around 55c on my overlay in game and ai suite was still reporting 40c.

    I Tried to do with PCH but the problem is PCH takes more time to cool down so when i stop doing something CPU intensive, the PCH will remains hot for a while so i will get useless noise ?

    The only option I found was to make a "gaming" profile I have to switch to each time I launch a game with fans running at high speed.


    Is this AI suite issue known ? Same for bios, why isn't it reporting proper temps?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •