Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Overclocking and other issues with Asus Rampage V Edition 10

    Greetings everyone:

    I just completed my first build and I am struggling to resolve some issues with Overclocking, Audio and M2 Drive. I have been a lurker here for a while now and am hopeful I will find a solution here:

    OVERCLOCKING
    The Motherboard does not seem to be permitted overclocking or there is some issue which is causing system fail loop.

    Attempt 1 – After PC assembly, PC booted into BIOS, Windows was successfully installed. After installing all utilities from Pen Drive which came with the M/B, I opened AI Suite III. The software asked me to run a 5 way optimization. After clicking on the optimization button, the PC went into a restart mode and there was no feed on the monitor thereafter for several hours. After several attempts to restart (including emptying CMOS and installing a new BIOS battery) the computer got stuck at American Megatrends screen with a message “Overclocking Failed! Please enter setup to re-configure your system.” I entered BIOS, loaded defaults and continued using the PC.

    Attempt 2 – After discussing with ASUS Tech Support as to why RAM was reflecting as 2300 MHZ while the RAM is 3000 MHZ, I entered BIOS to switch on XMP. While exiting BIOS after switching XMP on, it showed several changes to CPU settings which were not made by me but I assumed these were automatically made in order to accommodate XMP profile. As I exited BIOS, CP went into the same error loop. The computer got stuck at American Megatrends screen with a message “Overclocking Failed! Please enter setup to re-configure your system.” I entered BIOS, loaded defaults and continued using the PC.

    Attempt 3 – I followed an online guide to overclocking (link - https://www.youtube.com/watch?v=dW6gBneg3VA) which isn’t very extreme and the target CPU clock was 4.0 Ghz. I made changes as reflected in this video however upon exiting BIOS after making changes CP went into the same error loop. The computer got stuck at American Megatrends screen with a message “Overclocking Failed! Please enter setup to re-configure your system.” I entered BIOS, loaded defaults and continued using the PC.

    No further overclocking attempts were made. Has anyone faced similar issues? Any recommended workarounds?


    AUDIO
    I plugged in my stereo speakers into the lime colored audio jack at the back of the PC (as recommended by the manual). When I turn on my speakers, I get persistent static and whirring sounds which get acute as I initiate any commands on the PC. E.g. it seems like static when CPU is not performing any new commands but as I initiate a new task something as simple as copy/pasting, the whirring increases. I have tried to reconnect all ports, and reinstall drivers a few times but to no avail. I have tried the same wire and speakers on my two other computers and no such issue.

    Performance with M2
    I have a SSD 960 EVO NVMe M.2 500GB plugged into the M2 port. I have installed windows and all programs on this drive. Somehow, working with this drive is giving me slower results when compared with using the same set of programs on the SATA Samsung 850 pro. Do you know if there are any compatibility issues with this drive? Or the port in general? The second drive which gave me faster results is SSD 850 EVO 2.5" SATA III 500GB which is weird since read/write speed of the m@ drive is much faster.

    I have tried reading about these issues but I haven't got far. Adding my computer specs below:

    Product Model: Asus Rampage V Edition 10
    BIOS/FW Version Bios - 2101
    CPU: Intel® Core™ i7-6850K Processor
    Memory: G.SKILL Ripjaws V Series 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3000 (PC4 24000) Desktop Memory Model F4-3000C15Q-32GVRB
    HDD: SSD 960 EVO NVMe M.2 500GB
    SSD 850 EVO 2.5" SATA III 500GB
    Toshiba 3TB and 6TB
    VGA: ROG Strix Nvidia 1070
    Power Supply: EVGA SuperNOVA 1000 P2 220-P2-1000-XR 80+ PLATINUM 1000W
    Network/Lan: WiFi
    Other Hardware: Cooler - Corsair Hydro Series H100i V2 Extreme Performance Water / Liquid CPU Cooler. 240mm (CW-9060025-WW)
    Case – Corsair 780T
    OS Version: Windows 10 x64bit
    Related Driver(s): BIOS 2101
    Audio – Realtek latest drivers

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS x99 sabertooth & x299 Rampage VI Apex
    Processori7-5930k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3200C14 & Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block & Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Coolerx99 2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 & EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum & Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Heatkiller IV Pro plexi/ Copper base on both systems
    Accessory #2 Mayhems Biocide and Inhibitor with distilled water
    Accessory #3 Mayhems 3/8-5/8" clear soft tubing
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    13
    Posts
    307

    Hi,
    Probably the worst thing possible is use ai suite to tune anything
    About all it might be useful for is flashing bios with easy flash and all that should be installed uncheck anything else beside ai suite it's self.

    Might actually be better clean installing again after refreshing bios to clear anything.

    Only other thing is make sure both 8&4 or 8&8 cpu plugs are connected which ever you have.

    Broadwell-e has seen some issues with bios micro code and windows clashing not sure it would cause oc failure besides not being applied once in the os.

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...4100347-update

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by ThrashZone View Post
    Hi,
    Probably the worst thing possible is use ai suite to tune anything
    About all it might be useful for is flashing bios with easy flash and all that should be installed uncheck anything else beside ai suite it's self.
    ........
    https://rog.asus.com/forum/showthrea...4100347-update
    Probably the worst thing possible is use ai suite to tune anything
    About all it might be useful for is flashing bios with easy flash and all that should be installed uncheck anything else beside ai suite it's self.
    I have learnt that the hard way, not very impressed with the suite of tools which came on the pen drive

    Might actually be better clean installing again after refreshing bios to clear anything.
    I tried that a few times, and about giving up on solutions at my end. Therefore reaching out here.

    Only other thing is make sure both 8&4 or 8&8 cpu plugs are connected which ever you have.
    Good point, I did connect them during installation, and ensured proper connectivity before initiating first boot up.

    Broadwell-e has seen some issues with bios micro code and windows clashing not sure it would cause oc failure besides not being applied once in the os.
    THIS I wasn't aware of. Are you saying I should switch my BIOS to 1003 and try incremental updates to see where overclocking possible?

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS x99 sabertooth & x299 Rampage VI Apex
    Processori7-5930k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3200C14 & Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block & Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Coolerx99 2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 & EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum & Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Heatkiller IV Pro plexi/ Copper base on both systems
    Accessory #2 Mayhems Biocide and Inhibitor with distilled water
    Accessory #3 Mayhems 3/8-5/8" clear soft tubing
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    13
    Posts
    307

    Hi,
    Yeah just a heads up newest bios update seems to have fixed the oc issues in windows 10.

    Again you'd want off the usb and maybe not even that is ai suite and easy flash
    But usually there is newer version of ai suite on bios and utilities page for your board.

    Win-10 does have issues with ai suite usually because asus does not update it very often.

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Update

    I haven't been able to isolate the XMP issue thus far however I tried to switch my BIOS to 1003 since the MoBo allows you to have two BIOS you can switch from. So I went to older 1003 BIOS and didn't find any success with turning XMP on nor was I able to overclock so in abundant caution I decided to re-plug a few devices such as the Graphics card, RAM etc etc. So upon booting, I HAVE A NEW ERROR!! Arrggh. I have no idea how to resolve this since now my MoBo won't recognize my keyboard either so I am unable to enter BIOS. Tried both, BIOS 2101 as well as BIOS 1003 and its the same error on both. I am about giving up.

    ERROR Image - https://i.imgur.com/MXjbw6K.jpg*

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array Vlada011 PC Specs
    Vlada011 PC Specs
    MotherboardRampage V E10 (BIOS 1903)
    ProcessorIntel®i7-5820K (4.5GHz 1.325V)
    Memory (part number)CMD16GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1ASUS GTX1080Ti Poseidon
    Sound CardSound Blaster ZxR
    MonitorSamsung P2450H
    Storage #1Samsung 970 EVO PLUS 1TB
    Storage #2Samsung 850 EVO 1TB/WD Black 2TB
    CPU CoolerEK RGB Monoblock RVE10
    CaseLian Li PC-O11 WXC
    Power SupplyEVGA 1200 P2
    Keyboard Deck 87 Francium PRO - MX Brown DS PBT
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad Steeseries QCK
    Headset/Speakers CREATIVE T5900 5.1
    OS Windows 10 Pro x64 v1903
    Accessory #1 iPhone SE Space Grey
    Accessory #2 EK XRES D5 Revo 100 Glass PWM + CoolstreamPE 360
    Accessory #3 Noctua NF-A12x25 PWM x3 (radiator)
    Vlada011's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    20
    Posts
    1,467

    That's CPU Fan Error, such error show up when CPU Fan Header is empty.
    You need to disable him in BIOS.
    I had same error when I didn't want to keep radiator fans on CPU Fan.


Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •