Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Asus Crosshair VIII Hero bios

    I have Asus Crosshair VIII Hero with AMD 3900X with 4 RAM Sticks 8 Gb each at 4000Mhz.
    The Crucial memory is QVL.
    I am running at 4.5 stable for gaming.
    I installed the new bios 1001, when rig reboots it goes to press F1 for setup.
    Seems like my XMP settings aren't stable anymore due to the new bios update.
    When I put extreme tweaker settings on auto, I see the memory running at 2666 Mhz.
    I had to rollback bios uodate.
    Anyone have the similar problem with this 1001 bios update ?
    Or a fix ?

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    My crosshair rog viii wifi went haywire after the update. I kept dropping from my game. If I tried transferring files the system would stutter so bad the mouse would skip all over the screen. If I tried to restart it took 10 min. I thought I had hardware failures. I reinstalled windows fresh and thought I had it. But the issues came back. I decided to go back to the previous bios. Played my game for hours, transfered files and restarted. All issues gone.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    network related problems

    Hi, first post here and also a owner of the CH VIII (wifi).

    It's weird you mention wi-fi issues. I'm having ethernet network issues, i'm not sure about the exact moment but it was around the time i updated the bios... My Wi-fi is ok but both Realtek 2.5G and Intel 1G LAN aren't working (it was working before). Windows 10 keep saying in both "unidentified network" "no internet access". Already tried the same cable in a notebook and it's working, i even got a pci-e network adapter to get a wired connection (working fine). Tried reinstalling W10, back to previous bios, no effect. Any of you guys or somebody reading this have seen this problem before?

    I'll probably create a new thread giving all details.

    Thanks in advance!

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Aug 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Question Questions about bios

    I haven't updated Bios yet.

    but heres a few questions to add
    My BIOS is currently 0803

    1. i tried using the AI suite to update it but it errors out for me "The Model of the BIOS image doesn't match the BIOS ROM currently present"
    2. Current BIOS is 0803, the AGESA ABBA release BIOS was released Version 1001 2019/09/12 ; but there is also Version 0901 2019/09/20 - question is why is the lower version number more recent?
    3. one of my chassis fan headers on the MB is not reporting RPM.
    4. in BIOS i used teh "EZ overclock" settings to see what the MB would do and after it overclocked my CPU and RAM none of my SATA devices were detectable - so i reverted assuming this was a BIOS Issue
    5. troubleshooting some of this stuff i am not sure if i need to be tweaking settings beyond letting the MB detect automatically, but I have not been able to find a decent BIOS Manual


    I was going to update BIOS via a USB stick but i'm going to wait and see where this thread goes

  5. #5
    New ROGer Array Prydeless PC Specs
    Prydeless PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero x470
    ProcessorRyzen 3900x
    Memory (part number)Trident Gskill
    Graphics Card #1Radeon Vega VII
    Monitor2x Acer 144hz
    Storage #1Samsung 970 evo
    CPU CoolerEK Velocity Waterblock
    CaseLian Li
    Power SupplyCorsair HX1200
    Keyboard Logitech g610
    Mouse Logitech g602
    Headset Steel Series Arctis 7
    Mouse Pad Steel Series RGB XL
    OS Windows 10 Home
    Prydeless's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    8

    New Bios is out, https://www.asus.com/us/Motherboards...Desk_Download/ - Maybe try that?

  6. #6
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    117

    Quote Originally Posted by Captain Lou View Post
    I haven't updated Bios yet.

    but heres a few questions to add
    My BIOS is currently 0803

    1. i tried using the AI suite to update it but it errors out for me "The Model of the BIOS image doesn't match the BIOS ROM currently present"
    2. Current BIOS is 0803, the AGESA ABBA release BIOS was released Version 1001 2019/09/12 ; but there is also Version 0901 2019/09/20 - question is why is the lower version number more recent?
    3. one of my chassis fan headers on the MB is not reporting RPM.
    4. in BIOS i used teh "EZ overclock" settings to see what the MB would do and after it overclocked my CPU and RAM none of my SATA devices were detectable - so i reverted assuming this was a BIOS Issue
    5. troubleshooting some of this stuff i am not sure if i need to be tweaking settings beyond letting the MB detect automatically, but I have not been able to find a decent BIOS Manual


    I was going to update BIOS via a USB stick but i'm going to wait and see where this thread goes
    1) That because you need the current bios. 1001
    2) It was mistake that asus corrected recently 1001 is the current bios.
    3) you dont identify the fan header, there is ****load of them. I've not seen this issue.
    4) I would not be using EZ overclock.
    5) The motherboard come with a manual or download it from website, what is wrong with either of them, they seem to explain it well enough to me ?
    Last edited by RedSector73; 09-30-2019 at 12:36 AM.

  7. #7
    New ROGer Array Monster212KB PC Specs
    Monster212KB PC Specs
    MotherboardAsus Rog Crosshair VII Hero (WIFI) X570
    ProcessorRyzen 7 2700x
    Memory (part number)32GB Trident-Z RGB 3200
    Graphics Card #1MSI RX 480 Gaming X 8GB
    MonitorLG 29" ultra wide
    Storage #1sabrent rocket 1tb nvme
    Storage #24tb Western Digital
    CPU CoolerWraith Prisim LED
    CaseCougar Turret Mesh
    Power SupplyThermaltake 700W
    Keyboard MSI RGB Gaming
    Mouse MSI RGB Gaming

    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    i just got the board a couple days ago and i updated the bios to the most recent one and only issue i have is mouse sometimes does not work in bios other then that no issues knock on wood...LOL system is stable and i even overclocked my ram manually and its running fine also i must say i have a 2700x cpu on the board. so not sure if maybe its something with the ryzen 3000 cpu or not..

  8. #8
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    117

    I have the mouse does not work from time to time.... would not happen to be corsair ?

    If so delay icue autoload by 30 seconds, this makes it 80% less often than whatever the current rate of mouse not working is.

    Seen this issue on multiple boards types x370, x470 & x570.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •