Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    New ROGer Array abhi2603 PC Specs
    abhi2603 PC Specs
    Laptop (Model)G531GV-ES014T
    MotherboardIntel HM370 Express
    ProcessorCore i7 9th Gen 9750H
    Memory (part number)GDDR6 16GB RAM
    Graphics Card #1NVIDIA Geforce RTX 2060
    Monitor15.6 inch 144Hz Refresh Rate
    Storage #11 TB SSD
    Power Supply230 W AC Adapter
    Keyboard Illuminated Chiclet Per-Key RGB Keyboard
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Exclamation G531GV NVIDIA GeForce RTX 2060 not working after re-installing Windows 10

    Hello guys,

    Hope you are doing well.

    I have landed into a bizarre situation and need your expertise to get it resolved.

    I re-installed Windows 10 (home) in my ROG Scar III G531GV. After that I installed all the drivers and BIOS upgrade from ASUS download center.

    Now my GPU is not working. I am getting below error in driver's properties :

    Windows has stopped this device because it has reported problems. (Code 43)

    I have tried following :

    1. Uninstalled the driver from device manager, uninstalled all NVIDIA stuff from add/remove programs and then re-installied the latest driver --> didn't work
    2. Uninstalled the driver using DDU (in safe mode), re-installed the latest driver by manually downloading it from NVIDIA's website. --> didn't work
    3. Uninstalled the driver from device manager, let Windows automatically download and install the driver. --> didn't work

    I have attached all the relevant screenshots for your aid. Let me know if you need anything else.
    I would really appreciate prompt responses.

    Thanks a lot in advance !

    Latest BIOS :
    Click image for larger version. 

Name:	G531GV-bios-upgrade.jpg 
Views:	0 
Size:	112.6 KB 
ID:	82507

    Installed it :
    Click image for larger version. 

Name:	G531GV-bios-version.jpg 
Views:	0 
Size:	9.6 KB 
ID:	82508

    GeForce RTC 2060 has a problem :
    Click image for larger version. 

Name:	GeForce-RTX-2060-problem-screenshot-1.jpg 
Views:	0 
Size:	26.4 KB 
ID:	82509

    Problem description :
    Click image for larger version. 

Name:	GeForce-RTX-2060-problem-screenshot-2.jpg 
Views:	0 
Size:	38.6 KB 
ID:	82510

    Driver's version :
    Click image for larger version. 

Name:	GeForce-RTX-2060-problem-screenshot-3.jpg 
Views:	0 
Size:	54.4 KB 
ID:	82511

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    55
    Posts
    539

    Did you attempt to recover your system (procedures detailed in your User manual, pages 71,72,73)?

    Doing so would restore your laptop to near OEM condition.

    If instead, you formatted your storage device and installed Windows 10 ad hoc, did you at least retain a copy of your eSupport Folder and use the ASUS Installation Wizard to install all the ASUS supported drivers and programs?

    Well if that wasn't done either, then get an ASUS RMA and return your laptop to ASUS for repair.

    Good Luck
    G752VSK, G75VW-3D, G51J, G1S
    Homebuilt Windows Server

  3. #3
    New ROGer Array abhi2603 PC Specs
    abhi2603 PC Specs
    Laptop (Model)G531GV-ES014T
    MotherboardIntel HM370 Express
    ProcessorCore i7 9th Gen 9750H
    Memory (part number)GDDR6 16GB RAM
    Graphics Card #1NVIDIA Geforce RTX 2060
    Monitor15.6 inch 144Hz Refresh Rate
    Storage #11 TB SSD
    Power Supply230 W AC Adapter
    Keyboard Illuminated Chiclet Per-Key RGB Keyboard
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Question

    Quote Originally Posted by jdfrench3 View Post
    Did you attempt to recover your system (procedures detailed in your User manual, pages 71,72,73)?

    Doing so would restore your laptop to near OEM condition.

    If instead, you formatted your storage device and installed Windows 10 ad hoc, did you at least retain a copy of your eSupport Folder and use the ASUS Installation Wizard to install all the ASUS supported drivers and programs?

    Well if that wasn't done either, then get an ASUS RMA and return your laptop to ASUS for repair.

    Good Luck
    Thanks for replying. I formatted my storage device and installed Windows 10. I never used ASUS Installation Wizard anyways.

    I download all the drivers from ASUS download center so what is wrong in it ?
    https://www.asus.com/Laptops/ROG-Str...Desk_Download/

    I am thinking that the BIOS upgrade did something fishy here.

    The latest GPU drivers were working absolutely fine a night before all this happened.

    Do you have any tricks under your sleeve which could solve this issue ?

  4. #4
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    55
    Posts
    539

    Take a look at my STICKY about the eSupport Folder located at the top of this forum.

    Did you use the ASUS EZ Flash 3 Utility (defined on page 70 of the ASUS Users Manual) to update your BIOS?

    It is the preferred method. Use of WinFlash is sometimes hit or miss.

    Either way, your laptop is hosed and must be returned to ASUS for repair.

    Good Luck
    Last edited by jdfrench3; 10-13-2019 at 06:02 PM. Reason: Added info
    G752VSK, G75VW-3D, G51J, G1S
    Homebuilt Windows Server

  5. #5
    New ROGer Array abhi2603 PC Specs
    abhi2603 PC Specs
    Laptop (Model)G531GV-ES014T
    MotherboardIntel HM370 Express
    ProcessorCore i7 9th Gen 9750H
    Memory (part number)GDDR6 16GB RAM
    Graphics Card #1NVIDIA Geforce RTX 2060
    Monitor15.6 inch 144Hz Refresh Rate
    Storage #11 TB SSD
    Power Supply230 W AC Adapter
    Keyboard Illuminated Chiclet Per-Key RGB Keyboard
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    Question

    Quote Originally Posted by jdfrench3 View Post
    Take a look at my STICKY about the eSupport Folder located at the top of this forum.

    Did you use the ASUS EZ Flash 3 Utility (defined on page 70 of the ASUS Users Manual) to update your BIOS?

    It is the preferred method. Use of WinFlash is sometimes hit or miss.

    Either way, your laptop is hosed and must be returned to ASUS for repair.

    Good Luck
    I did use the EZ Flash 3 Utility. Anyways, I downgraded my BIOS to the version which was working before but the driver problem did not solve.

    You seem to depend a lot on the OEM firmware that was provided by ASUS.

    Try to understand the situation here :

    I did a clean install of Windows.

    As soon as Windows boots up for the first time after installing, I see 2 Microsoft basic display adapters in the Device Managers.
    The first one is off course, Intel's integrated GPU and second one is NVIDIA's GeForce RTX 2060.

    Windows installs the drivers for Intel GPU automatically and it works fine but Windows screws up the 2nd Basic Display Adapter and a Yellow Warning sign appears on it.

    The Yellow mark does not go away even after installing the NVIDIA GPU driver downloaded from ASUS download Center.

    This is the main issue and the reason why I am looking for help here is because the service center in my city is too far from my home and I have a pretty busy work schedule.

  6. #6
    ROG Guru: Green Belt Array
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    55
    Posts
    539

    Your main issue is Windows detecting an Intel display adapter. You should have only the NVIDIA display adapter. Delete the Intel driver and update the NVIDIA driver.

    Your Clean Install of Windows wiped out the Recovery Partition which could have restored your laptop to near OEM condition. Your Clean Install of Windows wiped out the eSupport Folder which contain the ASUS Installation Wizard that could have installed all the ASUS original programs and drivers (it also installs hidden files).

    From your earlier post I'm guessing you have a problem (voltage related) with your NVIDIA GPU.

    I believe your BEST course of action is to return the laptop to ASUS for repair.

    Good Luck
    Last edited by jdfrench3; 10-15-2019 at 06:36 PM. Reason: Added info
    G752VSK, G75VW-3D, G51J, G1S
    Homebuilt Windows Server

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    11

    I have the exact same problem with my G531GU. How did you solved it, my laptop is in service, was 1 month old... But i want an update on your problem because I tried everything you mentioned and nothing worked. https://linustechtips.com/main/uploa...93b588f5c1.png (i can't upload the screnshot here). Thank you!

  8. #8
    New ROGer Array abhi2603 PC Specs
    abhi2603 PC Specs
    Laptop (Model)G531GV-ES014T
    MotherboardIntel HM370 Express
    ProcessorCore i7 9th Gen 9750H
    Memory (part number)GDDR6 16GB RAM
    Graphics Card #1NVIDIA Geforce RTX 2060
    Monitor15.6 inch 144Hz Refresh Rate
    Storage #11 TB SSD
    Power Supply230 W AC Adapter
    Keyboard Illuminated Chiclet Per-Key RGB Keyboard
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    9

    I have something for you

    Quote Originally Posted by Nemesies View Post
    I have the exact same problem with my G531GU. How did you solved it, my laptop is in service, was 1 month old... But i want an update on your problem because I tried everything you mentioned and nothing worked. https://linustechtips.com/main/uploa...93b588f5c1.png (i can't upload the screnshot here). Thank you!
    I haven't been able to fix this issue so far. No one is able to help. However I might have something for you though. Try this Code 43 fixer script. It didn't work for me but has many success stories. Try it out and keep me posted. Hope it solves your problem (:
    https://egpu.io/forums/expresscard-m...error43-fixer/

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Quote Originally Posted by abhi2603 View Post
    I haven't been able to fix this issue so far. No one is able to help. However I might have something for you though. Try this Code 43 fixer script. It didn't work for me but has many success stories. Try it out and keep me posted. Hope it solves your problem (:
    https://egpu.io/forums/expresscard-m...error43-fixer/
    Already sent it to warranty, they changed my motherboard, but I got no information about what caused that ..... But they ordered a new motherboard same day that I sent the laptop, so I think was factory issue... I hope you are able to fix your laptop, but send it to warranty!

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •