Results 1 to 1 of 1
  1. #1
    New ROGer Array drunkencookie PC Specs
    drunkencookie PC Specs
    MotherboardROG Strix x570 Gaming-f
    ProcessorRyzen 3700x
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX 3600 Mhz
    Graphics Card #1Sapphire RX5700XT Pulse
    MonitorBENQ EX3501R
    Storage #1Intenso 256 GB SSD
    Storage #2Crucial CT1000MX
    CPU Coolerbequiet! Dark Rock TF
    Casebequiet! Dark Base Pro 900 rev.2
    Power SupplyCorsair RM750i
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Logitech G903 Lightspeed
    Mouse Pad Logitech Powerplay
    OS Win 10 Pro x64
    drunkencookie's Avatar
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    2

    X570 Gaming-f D.O.C.P. issues, Corsair Vengeance LPX 3600

    Hello,

    I've got a problem running the D.O.C.P. settings of my RAM.

    When I set the Profile everythin works just fine, no problems occured while running AIDA64 stresstest (about 2 hours). When I shut down my computer and turn it on again it won't boot. The DRAM LED is lit, no picture occures on the monitor, only thing that helps is a CMOS reset. When i restart the computer while running the D.O.C.P. profile everythin is just fine as well, no problems, no DRAM LED, normal booting.

    I don't want to use the CMOS reset, everytime I shut down the computer, but I really want to run it with the RAM on 3600Mhz, because I've got a much better performance while gaming.

    The D.O.C.P. profile is:
    clock: 3597Mhz
    latency: 18-22-22-42
    voltage: 1,35V

    Technical Data on the Corsair website says:
    clock 3600Mhz
    latency: 18-19-19-39
    voltage: 1,35V

    My hardware:

    Rog Strix X570 Gaming-f
    Corsair Vengeance LPX 3600 Mhz 16GB (2x8GB) C18
    AMD Ryzen 7 3700x
    Sapphire RX5700XT Pulse
    Corsair RM750i

    When everything is set to Auto the RAM runs on 2666Mhz with 1,2V and I've got no problem while booting (except I had to activate CSM, otherwise I can't boot from any device connected and get stuck in the UEFI?!).

    My MoBo has BIOS version 0807 and I already thought about updating it, but I read a lot about problems with BIOS updates on X570 boards.
    Also had one myself with a MSI X570 Pro Carbon Gaming. After the BIOS Update nothing booted either and the CPU controll LED was lit, flashing to the old BIOS version with the BIOS flashback button didn't worked as well. Because of this I'm a little bit uncertain regarding a BIOS update.

    Has anyone experienced similar problems? Would it help to set the clock and latency manually (propably like given from Corsair)? I've never overclocked RAM myself, always just loaded D.O.C.P. / XMP profiles, is there anything else besides setting lateny, clock and voltage I have to do?

    Many thanks in advance!

    Drunkencookie

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •