Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Tuf gaming x570-plus bios 1405 fclk

    Just like in 1404, version 1405 is unable to sustain any FCLK over 1600 (or RAM speed above 3200 MHz because I always set it synchronously). On 1403 it was stable on 1800/3600 MHz, why nobody is fixing this?

    Motherboard model: TUF GAMING X570-PLUS

    UEFI Version: 1405

    CPU: 3700X

    Memory kit part number (s) and amount in GB: K4A8G085WB-BCPB 2x8GB

    GPU: Sapphire Nitro+ Radeon RX 5700 XT

    SSD/HDDs/Optical drives: SSD ADATA SU800 512GB

    PSU: Seasonic Snow Silent, 80 PLUS Platinum

    USB Devices (model/version number):
    Logitech K120
    Sharkoon Skiller SGM1

    CPU Cooler: stock

    PC CASE: Phanteks Eclipse P400A Midi-Tower

    Operating system: Windows 10 Pro 64 bit Activated

    Drivers Installed (include version info):
    don't think it's relevant in this case

    Any third Party temp/voltage software installed: None

    System Overclocked (provide details)?: Only PBO

    Memory at 1600 FCLK / 3200 RAM (was 1800 FCLK / 3600 RAM)

    Issue

    Since BIOS 1404 maximum RAM speed allowing PC to boot is 3200 (or 1600 FLCK). In 1403 it was 1800 FCLK and 3600 RAM.
    Last edited by Granathar; 11-28-2019 at 10:14 PM.

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    10
    Posts
    18

    this board doesnt train ram very well. get aida64 and grab the memory timinigs from the spd and try to set them manually.. also try to up the voltage.. it might not work at 1.2v or whatever the board sees as default.. most ram is at 1.35 to 1.45

    EDIT.. i just checked that ram kit and it says its 3200.. you sure its supposed to go higher? it doesnt seem like a very good kit?
    Last edited by aaronsta1; 12-01-2019 at 10:09 AM.

  3. #3
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    312

    are you using DOCP profile for 3200 ?


    do you have ram in from the CPU side Slots 2 & 4 ?
    Last edited by RedSector73; 12-01-2019 at 11:16 AM.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Quote Originally Posted by aaronsta1 View Post
    this board doesnt train ram very well. get aida64 and grab the memory timinigs from the spd and try to set them manually.. also try to up the voltage.. it might not work at 1.2v or whatever the board sees as default.. most ram is at 1.35 to 1.45

    EDIT.. i just checked that ram kit and it says its 3200.. you sure its supposed to go higher? it doesnt seem like a very good kit?
    It's Team Group Xtreem "8Pack Edition", DDR4-4000, CL18. This RAM is certified to go for 4000 MHz. And it was already running at 3600 with tighter timings and only because my 3700X cannot have higher FCLK than 1800 (it just won't boot). It was on 1201 (I just checked that it was 1201 not 1403) BIOS. After update I literally lost 400 MHz in RAM speed for no visible reason. My RAM is at 1.45 V, 1.1 SOC. It was just working on 1201, it just stopped since 1404 and above.
    Last edited by Granathar; 12-01-2019 at 08:53 PM.

  5. #5
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @ 3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    312

    (1) What error code 8d ?

    (2) Your RAM part code seems incorrect / I can't list it.

    (3) Are you using Ryzen DRAM Calculator for the settings ?

    (4) You listed your system spec, any chance you have sound cards or other things plugged in that you didn't list ?

    (5) Unless your running FCLK1900 @ 3800 there is an advantage. Not sure why you would be setting FLCK1900 and then ram @ 3600 ?
    That is there is relationship worth maintaining that I have found in my testing 3600/2=1800 & 3800/2=1900.
    Last edited by RedSector73; 12-02-2019 at 02:48 AM.

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    6

    For all people unable to set memory higher than 3200 MHz -> try setting it through Ryzen Master. Looks like ASUS broke their UEFI and some garbage is being set by using it...

    https://imgur.com/a/jGLp0Ps

    My other problem is that this BIOS won't boost all core more than 4025 MHz. Before it was like 4200 MHz? Cinebench score dropped from 2311 to 2100. Is this BIOS really such garbage?
    Last edited by Granathar; 12-02-2019 at 08:16 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •