Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array Taede PC Specs
    Taede PC Specs
    Laptop (Model)Asus Zenbook 15
    MotherboardROG Strix Z390-E
    Processori7 9700k
    Graphics Card #1ROG Strix rtx 2070 super advanced
    MonitorAcer XF240H
    CPU CoolerBe quiet! Dark rock 4
    CaseCooler Master H500
    Power SupplyCorsair RM 650X
    Keyboard Crosair Strafe
    Mouse Glorious Model O
    Headset HyperX Cloud II
    Mouse Pad Steelseries QcK
    OS Windows 10

    Join Date
    Dec 2019
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Exclamation Lightingservice takes 40% cpu usage

    The lightingservice is really messing my PC up, after a reboot, it takes between 20-40 CPU usage, while nothing else is running. This causes issues like video and audio not being synchronized while watching YouTube. Disabling the lightingservice fixes this issue immediately. I am using Aura through the ARMOURY CRATE. I've uninstalled the normal Aura app to try and fix the problem, but nothing changed.

    The lightingservice shouldn't take up 40% of my CPU right? Does anyone know a fix for this? The system is working flawlessly otherwise.

    Few specs:
    Strix Z390-E
    i7 7900k 4.8GHz overclock (because it didn't boost on its own ? )
    Strix RTX 2070 super
    32GB 3200MHz ram
    Windows is running on a 512GB m.2 SSD

  2. #2
    ROG Member Array LordSabathan PC Specs
    LordSabathan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Code XI Z390
    ProcessorIntel 9900k
    Memory (part number)Corsair CMR32GX4M2C3000C15 2 x 16GB DDR4 3000 VENGEANCE RGB
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX GeForce RTX 2080 Ti O11G
    Sound CardAsus Strix Raid Pro
    MonitorAsus PG279Q
    Storage #1Samsung Evo 840 250GB
    Storage #2Samsung Evo 850 500GB
    CPU CoolerAsus Strix LC 360 RGB
    CaseAsus Strix Helios
    Power SupplyAsus Rog Thor 850w
    Keyboard Corsair K70 Rapidfire
    Mouse Corsair Dark Core RGB
    Headset Sennheiser Game Zero
    Mouse Pad Corsair MM200
    OS Windows 10 64bit Pro

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Its usually caused by some RGB product.I have it on my corsair rgb ram and happens to me as well.I dont find fix for this but have workarround ..So rule number 1 .... never use Armory crate for lightning profile-I dont know whats wrong with this program but always cause me to have cpu ussage from lightning services.So just install the aura and apply the settings from there and its all fine .. just toggle some other profile and switch back to your original and should be fine (at least for me work) ..

  3. #3
    New ROGer Array Khean PC Specs
    Khean PC Specs
    MotherboardROG Strix Z390-E Gaming Motherboard
    ProcessorIntel 9th Gen Core i9-9900K OC 5.0Ghz @1.305 Adaptive
    Memory (part number)Corsair Vengeance Pro RGB 2x16 32gb 3200mhz
    Graphics Card #1ROG Strix GeForce RTX 2080ti OC 11gb GDDR6
    Sound CardSupremeFX Onboard
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q Gaming Monitor
    Storage #1Corsair Force Series MP510 M.2 NVMe PCIE Gen3 240gb
    Storage #2Seagate Baracuda 2TB Mechanical Hard Drive
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H150i Pro RGB 360mm
    CaseCoolmaster Mastercae H500P Mesh
    Power SupplyCorsair RM 750x Gold Certified
    Keyboard HyperX Alloy Elite RGB MX Cherry RGB Red
    Mouse HyperX Pulsefire Surge
    Headset HyperX Cloud Fligth Wireless
    Mouse Pad HyperX FURY S - Pro Gaming Speed Edition Mouse Pad – Large
    Headset/Speakers Samsung HW-M360 Soundbar
    OS Windows 10 Pro 64bit
    Network RouterNetgear NigthHawk M1
    Khean's Avatar
    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    34
    Posts
    47

    try to change the lightning effect i face this problem when using other effect it takes up cpu usage a lot now it takes only 0.1%

  4. #4
    ROG Enthusiast Array Taint3dBulge PC Specs
    Taint3dBulge PC Specs
    MotherboardMaximus X Apex
    Processor8700k
    Memory (part number)G.Skill F4-4000C17D-16GTZR
    Graphics Card #1EVGA 1080 Ti FE
    Sound CardSoundBlaster ZxR
    MonitorAcer Predator X34
    Storage #1Samsung 960 evo 1tb
    Storage #2Samsung 950 evo 1tb
    CPU CoolerCustom Water Cooled
    CaseBlackhawk Ultra
    Power SupplyEVGA 1300 G2
    Keyboard Bloody B820R
    Mouse Rat Pro X
    Headset ATH-WS1100
    Mouse Pad Corepad
    OS Win 10 Pro
    Taint3dBulge's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Reputation
    10
    Posts
    55

    If you have all your RBG set to a fixed color you wont have any cpu usage. It seems its when the colors are changing and flashing and whatnot. So when i saw this problem i just put my color to static red withno blinking or anything.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •