Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Unhappy X570-E gaming ram speed stability issues

    Hello Everyone,

    I'm currently having some issues trying to get my ram to run at advertised XMP speeds.
    Ive Tried Gskill F4-3600C16D-16GTZN 16-16-16-36
    and corsair vengence LPX CMK16GX4M2Z3200C16
    both are on the motherboards QVL
    I get random BSOD and game crashes within a few mins with DOCP enabled.
    I have verified the timings and latency in the bios as long with the voltages after enabling DOCP also i've tried manually setting them without DOCP enabled.
    Specs:
    Running Bios 1405 (most recent)
    Board X570E-gaming ROG
    Ryzen 3700x w/ most recent chipset installed
    dimm Slots 2&4 as per manual
    2 nvme M.2 drives 1 gen 3(os drive) and one gen 4 (game drive)
    corsair 850watt psu
    windows 10
    Asus ROG 2080ti -OC gaming

    I have tried running the Gskill at 3200 and 3466 and get the same issues
    I also played with Dram voltage from 1.34-1.4 seems to get more unstable with higher voltage.
    Ive tried ryzen Dram timing calcualtor and typhoon and tired the safe numbers but no luck there either
    At stock 2133 mhz both run fine with out any game crashes or BSOD

    Any suggestions would be great

    Thanks!
    Last edited by ImmediateAction; 12-25-2019 at 12:05 AM.

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    Dec 2019
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Update

    Ok update,
    I have tried the following
    Replaced Motherboard with new one same model- issue still exists
    Replaced power supply- issue still exists
    I tried another Gskill, this time 3200 c14 ram that was listed on the qvl and same problem with instability. Realbench will run for about 5 mins then it detects instability and if i run the test again the computer hard hangs then reboots.
    Increased the soc to from 1.1 to 1.2v it ran for the longest it had but still hangs and crashed.
    I have tried manually entering the timings and voltages and also docp
    Adjusted Soc loadline calibration to Level 4 which keeps the Soc voltage steady at 1.2v under load
    Seems the more voltage i add to the dram the more unstable have tried 1.3-1.4v range.
    Tired typhoon burner and Dram Calculator's "safe " timings- same problem
    System runs completely stable with ram at default 2133mhz settings
    Could it be my 3700x?
    Last edited by ImmediateAction; 12-25-2019 at 12:15 AM.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •