Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 52
  1. #1
    ROG Member Array LordSabathan PC Specs
    LordSabathan PC Specs
    MotherboardAsus Maximus Code XI Z390
    ProcessorIntel 9900k
    Memory (part number)Corsair CMR32GX4M2C3000C15 2 x 16GB DDR4 3000 VENGEANCE RGB
    Graphics Card #1ASUS ROG STRIX GeForce RTX 2080 Ti O11G
    Sound CardAsus Strix Raid Pro
    MonitorAsus PG279Q
    Storage #1Samsung Evo 840 250GB
    Storage #2Samsung Evo 850 500GB
    CPU CoolerAsus Strix LC 360 RGB
    CaseAsus Strix Helios
    Power SupplyAsus Rog Thor 850w
    Keyboard Corsair K70 Rapidfire
    Mouse Asus Rog Gladius II Wireless
    Headset Corsair Virtuoso RGB
    Mouse Pad Asus Strix Edge,Asus Rog Balteus
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterAsus AC2900
    Accessory #1 Corsair ST100 RGB

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    Thoughts on Maximus z390 1401 Bios

    Since i cant find the thread for bios update on z390(where ppl sharing thoughts on the bioses) and i see there is a new bios for Code ... i appriciate if someone share thoughts on this bios , since the last 2 or 3 versions where not very good.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array Enderwiggin03 PC Specs
    Enderwiggin03 PC Specs
    MotherboardROG STRIX Z390-E Gaming
    ProcessorIntel Core i9 9900k @ 5.1Ghz on all 8 cores 1.355v
    Memory (part number)F4-4266C19D-16GTZR @ 4000Mhz CL16-17-17-35 1.45v
    Graphics Card #1EVGA RTX 2070 XC Ultra
    Sound CardCreative Sound Blaster X AE-5
    MonitorASUS VG248QE
    Storage #1Samsung 970 Evo 500GB m.2
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB SATA
    CPU CoolerEVGA CLC280 with 4x NF-A14 iPPC-3000 PWM (push/pull)fans
    CaseFractal Design R6
    Power SupplyEVGA G3 1000w
    Keyboard Logitech G513 Carbon
    Mouse Logitech G703
    Mouse Pad Logitech Poweplay
    OS Windows 10 Home x64

    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    10
    Posts
    136

    Everything works fine here on Z390-E with 1401.

  3. #3
    New ROGer Array KotOr368 PC Specs
    KotOr368 PC Specs
    Laptop (Model)MSI GT72 2PE Dominator Pro
    MotherboardMaximus XI APEX
    Processori9-9900KF
    Memory (part number)F4-3200C14D-32GTRS
    Graphics Card #1EVGA 1080Ti FTW3
    MonitorASUS PG278QR
    Storage #1Intel SSD 545s
    Storage #2Segate 2TB + 4TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15s
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplySeasonic 850W Titanium
    Keyboard A4Tech Bloody B328
    Mouse A4tech BLOODY J95
    Headset HyperX Cloud
    OS W10 x64

    Join Date
    Jan 2019
    Reputation
    13
    Posts
    38

    so i tried it on Apex and noticed on 1302 MCE default was disable. Now 1401 is On. and they must do something with Vcore because before i must have negative offset 0.110 and LLC4 to get nice stock voltage. Now i have LLC2 and negativ offset -0.050. But still must change manualy VCCIO and SA because stock is still high and audio looks so far good no more cracking.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Sep 2018
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Well I got the same firmware on a Strix z390-F. And for me I got the same GPT boot error like in the previous firmware.

  5. #5
    New ROGer Array nikkotuason PC Specs
    nikkotuason PC Specs
    MotherboardROG Maximus XI Apex Z390
    Processori9-9900K @ 5.2GHz 1.39v (Direct-Die)
    Memory (part number)Trident Z Royal @ 4200MHz CL18
    Graphics Card #1ASUS ROG RTX 2080 Ti O11G
    MonitorSamsung CHG70 32" QLED, 1ms 144Hz
    Storage #1970 Evo Plus M.2 2280 1TB
    Storage #2Seagate IronWolf Pro 16TB
    CPU CoolerSwiftech H360X3 + Nemesis 360 GTX + Barrowch 200mm Boxfish
    CaseLian Li PC-011 Dynamic (White)
    Power SupplyMasterWatt Maker 1200
    Keyboard Logitech G815 Tactile
    Mouse Logitech G Pro Wireless
    Headset Audeze LCD-4
    Mouse Pad Logitech G840
    Headset/Speakers Kanto YU4 + Kanto SUB8 8"
    OS Windows 10 64
    nikkotuason's Avatar
    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Working perfectly on Apex XI. I was even able to drop my CPU vcore from 1.310 to 1.300 9900K 5.1GHz.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    176

    For me bios 1401 makes some trouble: my 32GB 4.266 CL17 Kit wont boot anymore.

    It runs 2x into Code 55 (dectect memory) and then it will do it a third time and hang.

    With the older bios the cpu 9900KS boots without problems - maybe i need much higher voltages now...

    Its strange because with the old bios the system boots into windows 10 with extrem low voltages vccio & sa.
    (but hci & karhu stable only with higher voltages).

    System: 9900KS non-oc / G.Skill Trident Z RGB DIMM Kit 32GB, DDR4-4266, CL17-18-18-38 (F4-4266C17Q-32GTZR) / Asus Maximus XI Extreme

    Edit:
    going back to bios 1302 - loading xmp and set voltages manually:

    vccio & sa: 1,2500v (also the boot voltages) and system works again.

    Edit2: i test 1401 again -> before updating the bios > reset the bios > flashback 1401 > reset the bios.

    I startet now with 4.000 Mhz and goes every little step higer to 4.200mhz (= system boots).
    But 4.266Mhz will fail again.

    With Bios 1302 it works out of the box @4.266mhz 17-17-17-37

    sadly waiting so long for a new bios..
    Last edited by Mappi75; 12-13-2019 at 10:08 PM.
    Intel Core i9-7980XE @ Noctua NH-D15S | ASUS ROG Rampage VI Extreme | MSI GTX 1080 Ti Lightning Z SLI | G.Skill 128GB RAM, DDR4-3200, CL14 | Samsung SSD 960 PRO 2TB | 2x Samsung SSD 840 PRO (512GB) + 2x Samsung SSD 830 (512GB) | Plextor PX-L890SA | Corsair AX1500i Titanium | Lian Li TYR PC-X2000F @bequiet Silentwings USC |

    Intel Core i7-6950X @ Noctua NH-D15S | Asus ROG Rampage V10 Extreme | MSI GTX 1080 Ti Lightning Z | Kingston 128GB RAM, DDR4-2666, CL15 | Seasonic 1.000 Platinum |

  7. #7
    ROG Enthusiast Array OldMike65 PC Specs
    OldMike65 PC Specs
    Laptop (Model)Desktop Custom Made
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS Apex XI
    ProcessorIntel Core i9 9900KS @5.2GHz
    Memory (part number)F4-3733C17D-32GTZSW @3733MHz
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA GAMING
    Sound CardRealTek
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q 27 inch
    Storage #1Samsung 860 PRO M.2 - 512GB
    Storage #2Samsung 850 Evo 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H150i PRO RGB - 360mm
    CasePhanteks Enthoo Primo Special Edition
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2 80+ PLATINUM
    Keyboard Razer Huntsman Elite
    Mouse Logitech MX Master - Wireless
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk X4S AC2600
    OldMike65's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    49

    Well after updating my Apex XI to 1401, I set it up for 5.0 then 5.2 with no issues for my 9900KS chip. Had my 9900KS running @5.2 at much lower volts then ever before. 100% stable. I ran 3 different bench marks. No crashes Windows 10 Pro ran fine.

    Now for the bad part.
    I could always oc this 9900KS to 5.3 and done it many times, could run @5.3 24/7 if I wanted, temps stayed fine. At idle would be between 29° and 36°
    I like to complete in benching competition . No matter what I have tried I cannot run stable anymore @5.3 , I am able to boot to Windows 10 fine, but as soon as I run a bench mark it crashes I have tried using very high voltage levels, and manual or Offset modes. I prefer offset. Nothing works, I can no longer oc my 9900KS chip @5.3 anymore.

    I will be going back to the 1302 bios most likely tomorrow, too bad because I liked this 1401 bios a lot.

    Just my 2 cents on our new 1402 update.

  8. #8
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Aug 2014
    Reputation
    63
    Posts
    148

    Quote Originally Posted by OldMike65 View Post
    Well after updating my Apex XI to 1401, I set it up for 5.0 then 5.2 with no issues for my 9900KS chip. Had my 9900KS running @5.2 at much lower volts then ever before. 100% stable. I ran 3 different bench marks. No crashes Windows 10 Pro ran fine.

    Now for the bad part.
    I could always oc this 9900KS to 5.3 and done it many times, could run @5.3 24/7 if I wanted, temps stayed fine. At idle would be between 29° and 36°
    I like to complete in benching competition . No matter what I have tried I cannot run stable anymore @5.3 , I am able to boot to Windows 10 fine, but as soon as I run a bench mark it crashes I have tried using very high voltage levels, and manual or Offset modes. I prefer offset. Nothing works, I can no longer oc my 9900KS chip @5.3 anymore.

    I will be going back to the 1302 bios most likely tomorrow, too bad because I liked this 1401 bios a lot.

    Just my 2 cents on our new 1402 update.
    Did you forget to set Standby voltage (VCCST) manually to 1.08v so it's not 1.60v when you go past x52 multiplier, and CPU PLL OC Voltage (may be called PLL Bandwidth in your BIOS) so it's 1.20v and *NOT* 2.6v (not a typo). That had to be done on all previous bioses if they were set to "Auto."

  9. #9
    ROG Enthusiast Array OldMike65 PC Specs
    OldMike65 PC Specs
    Laptop (Model)Desktop Custom Made
    MotherboardASUS ROG MAXIMUS Apex XI
    ProcessorIntel Core i9 9900KS @5.2GHz
    Memory (part number)F4-3733C17D-32GTZSW @3733MHz
    Graphics Card #1EVGA GeForce RTX 2080 Ti FTW3 ULTRA GAMING
    Sound CardRealTek
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q 27 inch
    Storage #1Samsung 860 PRO M.2 - 512GB
    Storage #2Samsung 850 Evo 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H150i PRO RGB - 360mm
    CasePhanteks Enthoo Primo Special Edition
    Power SupplyEVGA SuperNOVA 1200 P2 80+ PLATINUM
    Keyboard Razer Huntsman Elite
    Mouse Logitech MX Master - Wireless
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk X4S AC2600
    OldMike65's Avatar
    Join Date
    Oct 2016
    Reputation
    10
    Posts
    49

    Quote Originally Posted by Falkentyne View Post
    Did you forget to set Standby voltage (VCCST) manually to 1.08v so it's not 1.60v when you go past x52 multiplier, and CPU PLL OC Voltage (may be called PLL Bandwidth in your BIOS) so it's 1.20v and *NOT* 2.6v (not a typo). That had to be done on all previous bioses if they were set to "Auto."
    Good questions, I will have to check, as I have tweaked many settings. I'm pretty sure that I didn't on 1302 thou....and I could run @5.3 with no problems.

  10. #10
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Sep 2012
    Reputation
    10
    Posts
    176

    to the CPU PLL OC Voltage:

    i looked in a oc thread of 9900KS cpu's and the voltage was only 1,216v with the old bios... there was screens from 5,1-5,2Ghz cpu's.

    Whats the name for VCCST in HWiNFO? Thx!
    Intel Core i9-7980XE @ Noctua NH-D15S | ASUS ROG Rampage VI Extreme | MSI GTX 1080 Ti Lightning Z SLI | G.Skill 128GB RAM, DDR4-3200, CL14 | Samsung SSD 960 PRO 2TB | 2x Samsung SSD 840 PRO (512GB) + 2x Samsung SSD 830 (512GB) | Plextor PX-L890SA | Corsair AX1500i Titanium | Lian Li TYR PC-X2000F @bequiet Silentwings USC |

    Intel Core i7-6950X @ Noctua NH-D15S | Asus ROG Rampage V10 Extreme | MSI GTX 1080 Ti Lightning Z | Kingston 128GB RAM, DDR4-2666, CL15 | Seasonic 1.000 Platinum |

Page 1 of 6 1 2 3 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •