Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    New ROGer Array cadillacdan PC Specs
    cadillacdan PC Specs
    MotherboardAsus MAXIMUS XI HERO (WI-FI) (Socket LGA1151)
    ProcessorIntel - Core i9-9900K
    Memory (part number)CORSAIR - Vengeance RGB PRO 16GB
    Graphics Card #1GrForce RTX 2070 Super
    Sound CardMotherboard
    MonitorASUS - VG279Q 27" IPS LED
    Storage #1Samsung - 970 PRO 512GB Internal PCI Express 3.0 x4 (NVMe)
    CPU CoolerCorsair H115i PRO RGB
    CaseLian Li Dynamic XL
    Power SupplyCORSAIR RMx Series, RM1000x, 1000 Watt, 80+ Gold Certified
    Keyboard CORSAIR - Gaming STRAFE RGB MK.2
    Mouse CORSAIR - M55 RGB PRO
    OS Windows 10 PRO
    cadillacdan's Avatar
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    Asus Maximus XI GPU BIOS

    I installed a GeForce GTX 2070 Super with Bios (1105), which is what the MOBO already had. I have the graphics card in slot 1 and I have no other slots occupied. In the BIOS graphics card is not showing up under the GPU setting and show not supported. It does ever so often show up but at X8 not the X16. Not sure if there something wrong with PCIX16_1. With all the issues I am still able to see WIndows 10. Not understanding if the MOBO doesn't see grpahics cards how is the monitor still working meaning I can still watch youtube videos, surf the internet and so on. Grahpics card also shows up in device manager. Also been having issues with sleep mode and when I wake up PC the screen is black, which could be related.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array MrAgapiGC PC Specs
    MrAgapiGC PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Code
    Processor9900K
    Memory (part number)CMK32GX4M4B3600C18
    Graphics Card #1STRIX-GTX1080ti-O8G-GAMING
    MonitorAOC AGON AG2701QX (2)
    Storage #1Samsung 960 EVO 256GB
    Storage #2Kingston Savage 500GB
    CPU CoolerNzxt X74 360mm AIO
    CaseNzxt H700
    Power SupplyEVGA 850 G2
    Keyboard Logitech G810
    Mouse Asus Spartha
    Headset Hyper X Cloud Revolver S
    Mouse Pad Hyper X Fury S 900mx420mm
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 64btis
    Network RouterTpLink Archer C9
    Accessory #1 EKWB FANs all of them
    MrAgapiGC's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    17
    Posts
    1,730

    Update the bios to 1302 or 1401 to start. IF you have NO other products on pcie2 then you need to check other issues. You gpu is on a riser cable to put the gpu vertical?
    Learn, Play Enjoy!

  3. #3
    ROG Guru: Blue Belt Array mdzcpa PC Specs
    mdzcpa PC Specs
    MotherboardMaximus Hero XI
    Processor9900k @ 5.1Ghz All Core 1.315v AVX -2
    Memory (part number)Gskill GTZ 4133 C17 32GB (4x8GB)
    Graphics Card #1ROG Strix 2080 TI OC
    Sound CardOn Board
    MonitorROG PG348Q
    Storage #1Samsung 970 Pro M.2 512GB for OS & APPS
    Storage #2Samsung 970 Pro M.2 1TB for GAMES
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CasePhanteks Evolv X
    Power SupplySeasonic Prime 1000W Titanium
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB
    Mouse Corsair M65 RGB
    Headset Corsaur VOID Pro
    Mouse Pad Corsair MM300 Wide Desk Mat
    OS WIN 10 Pro
    Network RouterLinksys VELOP
    Accessory #1 ROG 751JY Laptop for Moobile Gaming
    Accessory #2 Koolance EXC-800 Chiller
    Accessory #3 25+ years of overclocking

    Join Date
    Nov 2011
    Reputation
    80
    Posts
    967

    Ignore the GPU detection of the BIOS. It is buggy. My Hero IX, X and XI have all failed at some point to recognize my GPU. I just ignore it. My GPUs have always worked just fine regardless.

  4. #4
    New ROGer Array cadillacdan PC Specs
    cadillacdan PC Specs
    MotherboardAsus MAXIMUS XI HERO (WI-FI) (Socket LGA1151)
    ProcessorIntel - Core i9-9900K
    Memory (part number)CORSAIR - Vengeance RGB PRO 16GB
    Graphics Card #1GrForce RTX 2070 Super
    Sound CardMotherboard
    MonitorASUS - VG279Q 27" IPS LED
    Storage #1Samsung - 970 PRO 512GB Internal PCI Express 3.0 x4 (NVMe)
    CPU CoolerCorsair H115i PRO RGB
    CaseLian Li Dynamic XL
    Power SupplyCORSAIR RMx Series, RM1000x, 1000 Watt, 80+ Gold Certified
    Keyboard CORSAIR - Gaming STRAFE RGB MK.2
    Mouse CORSAIR - M55 RGB PRO
    OS Windows 10 PRO
    cadillacdan's Avatar
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    7

    There was no GPU riser cable in use.

    I updated the BIOS to 1401 after the update was complete the GPU PCIE_1 slot still said not reconized. I went into the Nvidia control panel for sytstem information showed X16 GEN 3, which I never got. In the past it would X8 or X4. Not sure why detection within the Nvidia never the same. Hopefully through out the day I will do shutdowns, restarts and put PC to sleep to see if stable. If it does go back to X8 in Nvidia Control Panel what is the next step. Is that correct that the GPU BIOS detection is not stable?

    Thanks for the help

  5. #5
    ROG Enthusiast Array mcmarky PC Specs
    mcmarky PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus X Hero
    ProcessorIntel Core i7 8700K
    Memory (part number)F4-4133C19D-16GTZC
    Graphics Card #1Asus ROG Strix RTX 2080 OC
    MonitorBenQ XL2546
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus 1TB
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Define C
    Power SupplyBeQuiet Dark Power Pro 11 550W
    Keyboard Razer BlackWidow Ultimate Stealth 2014
    Mouse Razer Mamba Elite
    OS Windows 10 64bit Home

    Join Date
    Jan 2018
    Reputation
    10
    Posts
    45

    Maximus X Hero with ROG Strix 2080 OC, no BIOS detection of GPU! Seem to be useless...

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array XYchromosone PC Specs
    XYchromosone PC Specs
    MotherboardASUS Maximux XI Extreme [BIOS 1502]
    Processori9 9900KS
    Memory (part number)G.Skill Trident Z RGB CL17 3600MHz 32GB [4x8]
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix Gaming GTX 1080Ti 11GB
    MonitorAOC AGON AG271QG 27" 144Hz [165Hz OC]
    Storage #12 X Samsung 970 Pro NVMe 1TB M.2 SSD [DIMM.2_1+ DIMM.2_2]
    Storage #2Samsung 850 Evo SSD 500GB SATA 3
    CPU CoolerThermaltake Floe Riing 360 Premium AIO
    CaseFractal Design Define R6 Black
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard RAZER Blackwidow X Tournament Chroma
    Mouse RAZER Lancehead [ambidextrous] Chroma
    Headset Sennheiser RS165 Wireless
    Headset/Speakers Sennheiser CX 100 inner ear headphones
    OS Windows 10 Pro x64 + Ubuntu Studio 20.04
    Network RouterASUS DSL-AC68U
    XYchromosone's Avatar
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    30
    Posts
    290

    Maximus XI Code BIOS not seeing RTX 2070 Super 8GB AIO water cooled VGA card in PCIe slot 1. However, during boot up, the screen resolution is 860 X 640 or what ever is the VGA resolution of good ol DOS days, but as the login in screen appears, the resolution changes [screen goes blank for a few seconds as it adjusts resolution] to what I set it for my monitor, 1080p and it appears that Windows sees the correct card there after [it's in device manager]. One thing that is unusual is that the on-chip Intel 630 iGPU gets installed in device manager even though I have set it in the BIOS to boot from the PCIe so as to disable the Intel 630 VGA iGPU. That tells me that Windows is also seeing the RTX 2070 not being detected in BIOS so it gets forced to install the Intel 630 drivers, along side of the RTX 2070. I updated the BIOS last time I used the PC to 1401, which might have something to do with this recent dilemma.

    I shall go back to 1302 and see if that fixes this problem, but only after I re-seat the RTX 2070 GPU card including the i9 9900K, because the CPU socket had bent pins when I purchased it, which I fixed myself, which fixed the initial problem of the mobo not booting at all due to the bent pins. There are 1 or 2 pins not 100% lined up with the surrounding row of pins, but they are only very very slightly off center. The system has been working fine since I fixed the bent pins, though until the BIOS update, [which could just be coincidental?].

    OH yeh, before this dilemma, the system booted up to a Blue Screen with error "unable to detect boot device", or something similar. I could not boot into Windows 10 or Ubuntu, [it was a dual boot system with Windows 10 x64 and Ubuntu 19.10 x64]. I was forced to reinstall Windows 10, which fixed the could not detect boot device problem, the installation process was able to see the 970 Pro NVMe M.2 SSD. It was shortly after re-installation that I noticed the VGA not detected in BIOS. I really hope it's not my mobo or the RTX 2070 but a BIOS problem. Hopefully a BIOS fix will fix it, if that is the case.
    Last edited by XYchromosone; 03-11-2020 at 07:50 AM.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2014
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Have same problem with my ASUS ROG Maximus XI Gene Mainboard (latest 1401 Bios) and ASUS ROG Strix GeForce RTX 2070 OC !

    GPU running Ok in Windows BUT - Mainboard Bios DON`T DETECT GPU correctly!



    We all would like to hear the official answer from Asus ?

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2014
    Reputation
    10
    Posts
    25

    No answer?

  9. #9
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    May 2014
    Reputation
    10
    Posts
    25

    Please answer from Asus Team

  10. #10
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Going back to Bios 1302 solved the issue for me (i had the issue with latest bios 1502)
    Maximus Xi Hero
    GTX 1080 TI
    I7 8700k

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •