Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 10 of 24
  1. #1
    ROG Guru: Yellow Belt Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus XII Extreme
    ProcessorIntel Core i9-10900K
    Memory (part number)F4-4000C15Q-32GTZR @ 3700 MHz CL14
    Graphics Card #1Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x Asus VG248QE, 24" @ 144Hz
    Storage #12x Samsung SSD 860 EVO 1TB
    Storage #23x WD Blue SSD 1TB, 1x WD Red HDD 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i RGB Platinum
    CaseThermaltake View 91
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset Trust Gaming GXT 444 Wayman Pro Gaming Headset
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300 + P380
    OS Win 10 Pro 64bit, 1903, Ubuntu 16.04/18.04
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    50
    Posts
    139

    A better gaming CPU (taking recommendations)

    Hi,

    I am with i-7820X and GTX 1080 Ti Strix. So far, I've seen several indicators that the CPU is a bottleneck for some gaming moments.

    Concretely, in Quake Champions, folks get stabler and higher fps. That game loves high clocks, so when I raised the CPU to 4.3 GHz, it indeed gave more fps. Unfortunately, the i7-7820X only takes me so far.

    Also, in Hitman (TM) 2, simulation quality is an option selected based on CPU specs. Unfortunately, stuttering is immense at the setting where the i7-7820X should fit in (8+ cores).

    The 3D Mark also seems to mention this, with a bit of humor. It gave me achievement "Your GPU is ready to rumble, but your CPU doesn't want to play."

    I picked i7-7820X because it is a mule for non-gaming purposes, but apparently games like something else. Do you have suggestions on what CPU would do better for gaming?

    Thanks
    A Quaker here

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array restsugavan PC Specs
    restsugavan PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME
    ProcessorIntel Core i9 7980XE 2.6GHz
    Memory (part number)64GB GSKILL 3.2 GHz 16-16-18-36 2T
    Graphics Card #1ASUS ROG POSEIDON 1080Ti
    MonitorSAMSUNG UD590D
    Storage #1SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB x 3
    Storage #2WD 4TB External HDD
    CPU CoolerNZXT KRAKEN 62
    CaseCorsair Carbine 540
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Microsoft
    Mouse Microsoft
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Sony
    OS Windows 10 2021 Insider Preview 20221.1000
    Network RouterD-LINK
    restsugavan's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    41
    Posts
    570

    Gaming limited use resources and happy on 256-bit Microarchitect CPU.
    Kabylake X was only CPU that suitable for gaming. However it was already EOL.

    At this moment, You may consider RYZEN 3000 Series or 9900KF or KS series better. *
    For Skylake X and Cascade Lake X even it can be playing games but it was not suitable.*
    Core i9 7980XE / R6E 3105 BIOS / Intel 02006A08 MCU 2020-06-16 / VROC VMD 7.5.0.1030 / RST 17.8.3.4687 / ME FW 11.12.77.1664 DV 2031.15.0.1743 / 64GB GSKILL @3.2GHz 16-18-18-38 2T / POSEIDON 1080i GTX + NVIDIA Driver 460.20 WHQL / / 3 x 1TB SAMSUNG 970 EVO PLUS + OMS Driver 18.30.0.1135 WHQL / Microsoft Windows 10 Version 2004 Build 20221.1000 / i219 V PHY UNDI OROM / Boot Agent 0.0.29 / 0.1.16 / 12.19.0.13 WHQL AQC 107n FW 3.1.109 + AQC 2.1.21.0 WHQL. CAM 4.12.0 Realtek HD 6.0.1.9030 WHQL

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS z490 maximus XII Apex 2nd x299 Rampage VI Apex
    Processori9-10900k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3600c16 2nd Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block 2nd Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Cooler2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 2nd EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum 2nd Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Optimus Foundation copper plexi 2nd Optimus SigV2
    Accessory #2 ModmyMods clear coolant
    Accessory #3 ModMyMods 3/8-5/8" clear soft tubing/ MORA 360 Pro x2
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    389

    Hi,
    Problem is x299 cache is way too low 2400MHz I believe which is pathetic for gaming
    Max cache 30 should help a lot minimum cache 27
    Cache voltage should be fine on auto or you can use offset mode at +0.150 to get around 1.1v max

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus XII Extreme
    ProcessorIntel Core i9-10900K
    Memory (part number)F4-4000C15Q-32GTZR @ 3700 MHz CL14
    Graphics Card #1Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x Asus VG248QE, 24" @ 144Hz
    Storage #12x Samsung SSD 860 EVO 1TB
    Storage #23x WD Blue SSD 1TB, 1x WD Red HDD 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i RGB Platinum
    CaseThermaltake View 91
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset Trust Gaming GXT 444 Wayman Pro Gaming Headset
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300 + P380
    OS Win 10 Pro 64bit, 1903, Ubuntu 16.04/18.04
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    50
    Posts
    139

    Thanks both for the input!

    Well if I move to AMD, I need a new mobo anyway, eh?

    Quote Originally Posted by ThrashZone View Post
    Hi,
    Problem is x299 cache is way too low 2400MHz
    What cache are you referring to? I can't find anything about that among the mobo specs

    https://www.asus.com/Motherboards/RO...pecifications/
    A Quaker here

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS z490 maximus XII Apex 2nd x299 Rampage VI Apex
    Processori9-10900k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3600c16 2nd Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block 2nd Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Cooler2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 2nd EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum 2nd Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Optimus Foundation copper plexi 2nd Optimus SigV2
    Accessory #2 ModmyMods clear coolant
    Accessory #3 ModMyMods 3/8-5/8" clear soft tubing/ MORA 360 Pro x2
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    389

    Hi,
    Cache/ mesh/ uncore
    You won't see that in spec's look in bios to change the setting off auto

    If you want to confirm min/ max cache used or again Uncore just use hwinfo and open it with sensors only option uncore will be listed under core clocks.
    You'll likely see max cache/ uncore at 2400 or maybe 2700Mhz

    https://www.hwinfo.com/download.php

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array martine-dee PC Specs
    martine-dee PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus XII Extreme
    ProcessorIntel Core i9-10900K
    Memory (part number)F4-4000C15Q-32GTZR @ 3700 MHz CL14
    Graphics Card #1Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming, 11 GB VRAM
    Sound CardCreative Sound Blaster AE-9
    Monitor2x Asus VG248QE, 24" @ 144Hz
    Storage #12x Samsung SSD 860 EVO 1TB
    Storage #23x WD Blue SSD 1TB, 1x WD Red HDD 1TB
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H115i RGB Platinum
    CaseThermaltake View 91
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard SteelSeries Apex 7, Red
    Mouse Logitech G403 @ 3200 dpi
    Headset Trust Gaming GXT 444 Wayman Pro Gaming Headset
    Mouse Pad Logitech G240
    Headset/Speakers Creative Inspire T6300 + P380
    OS Win 10 Pro 64bit, 1903, Ubuntu 16.04/18.04
    martine-dee's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    50
    Posts
    139

    All right.

    I got a reco to get myself i9-9900KS, and a corresponding mobo. It actually makes sense to me, even though it means replacing the cooling system as well.
    A Quaker here

  7. #7
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS z490 maximus XII Apex 2nd x299 Rampage VI Apex
    Processori9-10900k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3600c16 2nd Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block 2nd Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Cooler2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 2nd EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum 2nd Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Optimus Foundation copper plexi 2nd Optimus SigV2
    Accessory #2 ModmyMods clear coolant
    Accessory #3 ModMyMods 3/8-5/8" clear soft tubing/ MORA 360 Pro x2
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    389

    Hi,
    9900k or KS cache is a good example why they are gaming champs
    Run 5.0MHz and cache 47 where as SLX is a trivial 30 max lol

    But 30 cache will do actually pretty well gaming.
    You can also use cpu-z and validate/ submit and on the link it generates will show you your Uncore speed.

  8. #8
    ROG Guru: Green Belt Array restsugavan PC Specs
    restsugavan PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME
    ProcessorIntel Core i9 7980XE 2.6GHz
    Memory (part number)64GB GSKILL 3.2 GHz 16-16-18-36 2T
    Graphics Card #1ASUS ROG POSEIDON 1080Ti
    MonitorSAMSUNG UD590D
    Storage #1SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB x 3
    Storage #2WD 4TB External HDD
    CPU CoolerNZXT KRAKEN 62
    CaseCorsair Carbine 540
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Microsoft
    Mouse Microsoft
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Sony
    OS Windows 10 2021 Insider Preview 20221.1000
    Network RouterD-LINK
    restsugavan's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    41
    Posts
    570

    Right , L3 cache of Ringbus Interconnect can be scaling as well as Uncore speed due It topology styles.

    Oppositing to Mesh Interconnect 1.0 itself they're 2 way bus (CHA) per core on uncore, thus the speed must be down from Ringbus to avoid traffic jam.
    We can be maxing speed around 3.2-3.3 GHz for Skylake X SKU by increse cache and uncore voltage tweak. But it become unstable on some SKUs due
    that voltage was not standard and Intel recommended.

    Another disadvantage of Skylake X Microarchitect was Non-Inclusive cache machanism. On Skylake S and other architect that used Ringbus Interconnect.
    Data on L1 were store on L2 and L3 cache too. Games and manytasks like this. But for Skylake X only L1 and L2 that data were store , L3 cache acting like
    victim cache and uncore buffer too reduce latency of cache size. Games and manytasks require reload data a lot during we running it. L3 cache couldn't
    helping L1 and L2 like Skylake S anymore due it was victim cache.

    Just like Skylake X heavily use only L1 and L2 cache during re-load. Thank to it 512-bit wide databus here we'll not suffer a lot when oftenly re-load data.
    However both L1+L2 data cache size was 32K+1024K when combined compare to Skylake S core that L1+L2+L3 cache size was 32K+256K+2048K. Thus
    overall performance of Skylake X may inferior to Skylake S and other Ringbus Interconnect when using cache intensive task.
    Core i9 7980XE / R6E 3105 BIOS / Intel 02006A08 MCU 2020-06-16 / VROC VMD 7.5.0.1030 / RST 17.8.3.4687 / ME FW 11.12.77.1664 DV 2031.15.0.1743 / 64GB GSKILL @3.2GHz 16-18-18-38 2T / POSEIDON 1080i GTX + NVIDIA Driver 460.20 WHQL / / 3 x 1TB SAMSUNG 970 EVO PLUS + OMS Driver 18.30.0.1135 WHQL / Microsoft Windows 10 Version 2004 Build 20221.1000 / i219 V PHY UNDI OROM / Boot Agent 0.0.29 / 0.1.16 / 12.19.0.13 WHQL AQC 107n FW 3.1.109 + AQC 2.1.21.0 WHQL. CAM 4.12.0 Realtek HD 6.0.1.9030 WHQL

  9. #9
    ROG Guru: Orange Belt Array vmanuelgm's Avatar
    Join Date
    Sep 2013
    Reputation
    32
    Posts
    325

    @Restsugavan

    The best way to check x299 gaming performance is to test it directly with several games. If u want to have a look, example of Jedi:

    https://youtu.be/uMbAxbuCshA

    In my channel u can watch other games short gameplays with a nice Afterburner/Rivatuner OSD.
    Omega, 10980xe, G.Skill 3600, 2080Ti, SM951 256, 970 PRO, 860 EVO
    Intel 750, WD SN750 Black, 840 Pro, 2xSkyhawk 4TB, 7200.14, 207EBK
    EVGA T2 1600, Silverstone TJ11, Custom LC. @Acer Predator x34

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS z490 maximus XII Apex 2nd x299 Rampage VI Apex
    Processori9-10900k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3600c16 2nd Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block 2nd Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Cooler2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 2nd EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum 2nd Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Optimus Foundation copper plexi 2nd Optimus SigV2
    Accessory #2 ModmyMods clear coolant
    Accessory #3 ModMyMods 3/8-5/8" clear soft tubing/ MORA 360 Pro x2
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    389

    Hi,
    Max cache 31 and keeping cache voltage below 1.2v can work quite well too without instability in gaming.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •