Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Maximus XI Formula - keyboard not detected at BIOS level

    Keyboard and mouse receive momentary power upon system power on and then don’t receive any further power until the OS is loaded (I see the mouse laser led blink on for a second). Keyboard and mouse do not work at the BIOS level but work when Windows is loaded. The BIOS complains the keyboard is not detected.

    Things I've tried to fix this:

    - Updated to latest BIOS 1401
    -Changed USB ports used (more on that below) on the motherboard
    -Tried various BIOS settings including : Legacy USB is enabled and XHCI Hand-off is disabled. Go to BIOS -> Advanced -> USB Configuration ->< Legacy USB support ->Enabled ) -> XHCI Hand-off -> Enabled
    -I set legacy to Auto and I disabled XHCI. It made no difference.
    -RMA'd the motherboard on the advice from ASUS support. New board does the same thing.


    What did work:
    -I have a USB ports attached to the USB 3.1 gen2 header on the motherboard. When I have keyboard attached to these ports, the keyboard is detected at BIOS boot.
    -Removing all USB attached devices from the back of the motherboard with the exception of a single keyboard. Keyboard is then detected at the BIOS level.

    It seems there is a BIOS level software problem here, but I'm not sure what it is and what else I need to do to convince ASUS to look at this further. Help please!

    I found this post and it sounds rather similar to my problem: https://rog.asus.com/forum/showthrea...=keyboard+bios
    Last edited by sgtboost; 12-27-2019 at 02:49 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Yellow Belt Array Ch3vr0n PC Specs
    Ch3vr0n PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Formula
    ProcessorCore i9 9900k @ 4.7GHZ (XMP)
    Memory (part number)CMT32GX4M4Z3200C16
    Graphics Card #1Asus Strix GTX 1080 A8G
    Sound Cardon board
    MonitorASUS VG278HR & ASUS VK278Q
    Storage #1Samsung 970 Evo 1TB (Boot) & 970 EVO 2TB (Scratch)
    Storage #23X HGST 10TB, 1x HGST 4TB
    CPU CoolerScythe Mugen 5 PCGH
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Corsair k95 RGB Platinum
    Mouse Corsair M65Pro RGB
    Headset Corsair Voide Wireless SE
    Mouse Pad Corsair MM300 + Corsair MM800 Polaris (EU)
    Headset/Speakers Logitech Z-906
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterNetgear XR500
    Accessory #1 Xbox One Elite Wireless Controller
    Accessory #2 2X Corsair LL140, 4x Corsair LL120
    Accessory #3 1x Corsair LED RGB Pro expansion kit, 2x LS100 RGB kit + 450mm expansion kit
    Ch3vr0n's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    212

    You failed to mention perhaps the most important bit of all. What keyboard & mouse you're using.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by Ch3vr0n View Post
    You failed to mention perhaps the most important bit of all. What keyboard & mouse you're using.
    I've tried with 2 different keyboards, one wired and one Logitech wireless. It's also important to note that all this gear worked fine with Maximus VII Formula.

  4. #4
    ROG Guru: Yellow Belt Array Ch3vr0n PC Specs
    Ch3vr0n PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XI Formula
    ProcessorCore i9 9900k @ 4.7GHZ (XMP)
    Memory (part number)CMT32GX4M4Z3200C16
    Graphics Card #1Asus Strix GTX 1080 A8G
    Sound Cardon board
    MonitorASUS VG278HR & ASUS VK278Q
    Storage #1Samsung 970 Evo 1TB (Boot) & 970 EVO 2TB (Scratch)
    Storage #23X HGST 10TB, 1x HGST 4TB
    CPU CoolerScythe Mugen 5 PCGH
    CaseCooler Master Cosmos II
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Corsair k95 RGB Platinum
    Mouse Corsair M65Pro RGB
    Headset Corsair Voide Wireless SE
    Mouse Pad Corsair MM300 + Corsair MM800 Polaris (EU)
    Headset/Speakers Logitech Z-906
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterNetgear XR500
    Accessory #1 Xbox One Elite Wireless Controller
    Accessory #2 2X Corsair LL140, 4x Corsair LL120
    Accessory #3 1x Corsair LED RGB Pro expansion kit, 2x LS100 RGB kit + 450mm expansion kit
    Ch3vr0n's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    10
    Posts
    212

    and yet you're still not saying their models

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Logitech Wave K350 and Dell USB keyboard

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Logitech G400S mouse

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Feb 2016
    Reputation
    10
    Posts
    14

    I have done some more analysis and have narrowed the problem down somewhat. My keyboard and mouse are recognized at the BIOS level if I disconnect the USB 3.1 gen2 hub from the motherboard. I will get another USB hub in case this one has some unknown issue and report back

    The USB hub I have attached is linked here: https://www.amazon.com/EZDIY-FAB-2-P...80&sr=8-1&th=1

  8. #8
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    3

    @sgtboost I have the same board and same problem. I have one microsoft wireless keyboard, one kinesis wired keyboard, and another off brand wireless. The only thing that worked on the back of the motherboard was a simple logitech wired keyboard (that I have since returned to work).

    I enabled full usb initialization in bios (not fast boot) thinking that solved my problem, but it didn't. I'd prefer that my kinesis wired or any of my wireless keyboards worked, I'm now dual booting and not only can I not access the bios, but I can't change the boot OS selection in the grub menu...it's a real problem.

    Did you solve this?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •