Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    New ROGer Array Mike-uk PC Specs
    Mike-uk PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (LGA1151)
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)GMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS DUAL GTX 1060 6GB
    Sound CardOnboard
    MonitorROG PG279Q
    Storage #1Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB
    CPU CoolerCorsair H115I PRO
    CaseBequiet Dark Base 900 pro v2
    Power SupplyCorsair 850
    Keyboard ROG STRIX SCOPE
    Mouse ROG GLADIUS II Origin
    Headset Sennheiser GSP-500
    Mouse Pad ROG Sheath
    OS Win 10 64Bit

    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    13

    samsung 970 evo plus and any sata hdd freezes pc ??

    as per title I have installed a samsund evo 970 plus and on its own my system works fine, but add a sata hdd and it freezes every hour or so, and weirdly it resets my sound card, as I loose sound to my headset and the popup appears and says I have connected a device, tell its my headset and away we go for another hour ish

    Thanks

  2. #2
    ROG Guru: Green Belt Array Rob W. PC Specs
    Rob W. PC Specs
    MotherboardRog Asus Rampage vi extreme
    ProcessorIntel i9-7980x Oc 4.6ghz 24/7
    Memory (part number)64 gb GSkill 3600mhz (8x8) 15,15,15,35
    Graphics Card #1nvidia Titan V + ekwb custom loop
    Graphics Card #2nvidia RTX 2080Ti on air.
    Sound Cardonboard?
    MonitorIAsus PA329Q 4k 32"
    Storage #1samsung SSD 960 EVO 250 GB. M2 nvme
    Storage #2Samsung ssd 970 evo 500gb m2 nvme
    CPU CoolerEKwb custom loop
    CaseCorsair Obsidian 900
    Power SupplyCorsair HX1200i 1200w
    Keyboard Logitech G910 orion spark
    Mouse Logitech G502 Proteus core
    OS Win 10
    Network Routerbt infinity super fast.
    Accessory #1 Seagate Barracuda 2 TB HDD
    Accessory #2 Aqeuaro 6xt fan controller
    Accessory #3 Intel Optane 280gb

    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    104
    Posts
    501

    @Mike-uk, could you list your full system, it might help sort it*.
    Does it work ok if you unplug the hdd?*

  3. #3
    New ROGer Array Mike-uk PC Specs
    Mike-uk PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (LGA1151)
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)GMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS DUAL GTX 1060 6GB
    Sound CardOnboard
    MonitorROG PG279Q
    Storage #1Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB
    CPU CoolerCorsair H115I PRO
    CaseBequiet Dark Base 900 pro v2
    Power SupplyCorsair 850
    Keyboard ROG STRIX SCOPE
    Mouse ROG GLADIUS II Origin
    Headset Sennheiser GSP-500
    Mouse Pad ROG Sheath
    OS Win 10 64Bit

    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    CPU
    Intel Core i7-8700K @ 3.70GHz 44 °C
    Coffee Lake 14nm Technology
    RAM
    16.0GB Dual-Channel Unknown @ 1466MHz (15-17-17-35)
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. ROG MAXIMUS X HERO (LGA1151) 27 °C
    Graphics
    DELL U2412M (1920x1200@59Hz)
    VSX-930 (3840x2160@60Hz)
    ROG PG279Q (2560x1440@144Hz)
    2047MB NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (ASUStek Computer Inc) 53 °C
    Storage
    465GB Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB (Unknown (SSD))
    11176GB Seagate ST12000VN0007-2GS116 (SATA ) 33 °C
    Optical Drives
    DiscSoft Virtual SCSI CdRom Device
    HL-DT-ST BD-RE BH16NS55
    Audio
    Realtek High Definition Audio

    yes system works fine with no sata hdds connected, system was working fine until 2 changes, 1, change of m.2 from 970 evo to 970 evo plus, 2, swap from usb headset to Sennheiser GSP-500

    Thanks

  4. #4
    New ROGer Array rpissardini PC Specs
    rpissardini PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus Hero XI (WIFI) Z390
    Processori9 9900k @5.0GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB Pro 32GB 3200MHz
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070 SC (Manual OC)
    MonitorTV Samsung 43" 4K
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus 250GB (SO ONLY)
    Storage #2WD Black SN750 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB 360mm
    CaseCorsair Air 540
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Razer Blackwidow TE Chroma V2
    Mouse Logitech G403
    Headset Razer Kraken 7.1 V2
    Mouse Pad Corsair MM100
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterGoogle WIFI

    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Quote Originally Posted by Mike-uk View Post
    Operating System
    Windows 10 Pro 64-bit
    CPU
    Intel Core i7-8700K @ 3.70GHz 44 °C
    Coffee Lake 14nm Technology
    RAM
    16.0GB Dual-Channel Unknown @ 1466MHz (15-17-17-35)
    Motherboard
    ASUSTeK COMPUTER INC. ROG MAXIMUS X HERO (LGA1151) 27 °C
    Graphics
    DELL U2412M (1920x1200@59Hz)
    VSX-930 (3840x2160@60Hz)
    ROG PG279Q (2560x1440@144Hz)
    2047MB NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (ASUStek Computer Inc) 53 °C
    Storage
    465GB Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB (Unknown (SSD))
    11176GB Seagate ST12000VN0007-2GS116 (SATA ) 33 °C
    Optical Drives
    DiscSoft Virtual SCSI CdRom Device
    HL-DT-ST BD-RE BH16NS55
    Audio
    Realtek High Definition Audio

    yes system works fine with no sata hdds connected, system was working fine until 2 changes, 1, change of m.2 from 970 evo to 970 evo plus, 2, swap from usb headset to Sennheiser GSP-500

    Thanks
    Which M.2 port did you connect the 970 Evo Plus?

    Have you tried moving to the second port?

  5. #5
    New ROGer Array Mike-uk PC Specs
    Mike-uk PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (LGA1151)
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)GMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS DUAL GTX 1060 6GB
    Sound CardOnboard
    MonitorROG PG279Q
    Storage #1Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB
    CPU CoolerCorsair H115I PRO
    CaseBequiet Dark Base 900 pro v2
    Power SupplyCorsair 850
    Keyboard ROG STRIX SCOPE
    Mouse ROG GLADIUS II Origin
    Headset Sennheiser GSP-500
    Mouse Pad ROG Sheath
    OS Win 10 64Bit

    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    13

    its currently in socket 1, no I haven't tried it in socket 2 yet, although I plan to have my old 970 in socket 2
    Last edited by Mike-uk; 01-10-2020 at 10:30 AM.

  6. #6
    New ROGer Array rpissardini PC Specs
    rpissardini PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus Hero XI (WIFI) Z390
    Processori9 9900k @5.0GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB Pro 32GB 3200MHz
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070 SC (Manual OC)
    MonitorTV Samsung 43" 4K
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus 250GB (SO ONLY)
    Storage #2WD Black SN750 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB 360mm
    CaseCorsair Air 540
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Razer Blackwidow TE Chroma V2
    Mouse Logitech G403
    Headset Razer Kraken 7.1 V2
    Mouse Pad Corsair MM100
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterGoogle WIFI

    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Quote Originally Posted by Mike-uk View Post
    its currently in socket 1, no I haven't tried it in socket 2 yet, although I plan to have my old 970 in socket 2
    I asked because the port 1 supports sata as well, and when you are using a M.2 in the port one, if I'm not wrong, you lose sata ports 5 and 6 of your mobo.
    Try switching your HDD to another ports between 1 and 4.

  7. #7
    New ROGer Array Mike-uk PC Specs
    Mike-uk PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (LGA1151)
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)GMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS DUAL GTX 1060 6GB
    Sound CardOnboard
    MonitorROG PG279Q
    Storage #1Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB
    CPU CoolerCorsair H115I PRO
    CaseBequiet Dark Base 900 pro v2
    Power SupplyCorsair 850
    Keyboard ROG STRIX SCOPE
    Mouse ROG GLADIUS II Origin
    Headset Sennheiser GSP-500
    Mouse Pad ROG Sheath
    OS Win 10 64Bit

    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Hi, m.2_1 is set to PCIE mode, but I will change the sata hdd to port 3 or 4 as that is not listed as being shared

    but im wanting both m.2 slots used and 2 sata hdds connected, and everything should work, but alas until I find the problem

  8. #8
    New ROGer Array rpissardini PC Specs
    rpissardini PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus Hero XI (WIFI) Z390
    Processori9 9900k @5.0GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB Pro 32GB 3200MHz
    Graphics Card #1EVGA GTX 1070 SC (Manual OC)
    MonitorTV Samsung 43" 4K
    Storage #1Samsung 970 Evo Plus 250GB (SO ONLY)
    Storage #2WD Black SN750 1TB
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB 360mm
    CaseCorsair Air 540
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Razer Blackwidow TE Chroma V2
    Mouse Logitech G403
    Headset Razer Kraken 7.1 V2
    Mouse Pad Corsair MM100
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterGoogle WIFI

    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    20

    As far as I know, even setting the M.2 to PCIE mode, you still lose SATA ports 5 and 6.

    Do not forget to post here if this method worked for you

  9. #9
    New ROGer Array Mike-uk PC Specs
    Mike-uk PC Specs
    MotherboardROG MAXIMUS X HERO (LGA1151)
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)GMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1ASUS DUAL GTX 1060 6GB
    Sound CardOnboard
    MonitorROG PG279Q
    Storage #1Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB
    CPU CoolerCorsair H115I PRO
    CaseBequiet Dark Base 900 pro v2
    Power SupplyCorsair 850
    Keyboard ROG STRIX SCOPE
    Mouse ROG GLADIUS II Origin
    Headset Sennheiser GSP-500
    Mouse Pad ROG Sheath
    OS Win 10 64Bit

    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    10
    Posts
    13

    changing sata port has not resolved the problem

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array ninezerofive PC Specs
    ninezerofive PC Specs
    Laptop (Model)Laptop ? Ewww
    MotherboardMaximus XI Apex
    Processori7-9700K @ 5.2
    Memory (part number)Trident Z Royal 4000 / 2x8GB @ C17
    Graphics Card #1ROG Strix 1070 OC
    Storage #1Corsair MP510 960 GB
    Storage #2Seagate 3TB
    CPU CoolerROG Ryuo 240
    CaseROG Helios
    Power SupplyROG THOR 850W
    Keyboard ROG Claymore
    Mouse ROG Pugio
    Headset ROG Cerberus
    Mouse Pad ROG Whetstone
    Accessory #1 ROG Terminal
    ninezerofive's Avatar
    Join Date
    Nov 2018
    Reputation
    18
    Posts
    260

    Ehm search the forum. I have been posting in section that addresses this. But I don't have time to search it now.

    One of the easiest solutions is to set you hard drive to never stop spinning and go into the sleep mode, you can do this in the power adjustment section.

    Second, that worked for me was to uninstall the intel raid or something drivers.

    Ah yes, Inte Rapid Storage Technology Driver. Uninstalling that helped me.

    Can't believe asus haven't fixed this yet.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •