Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 18
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Question M.2 Issue, half speed on M.2.1, Full speed on M.2.2

    As the title suggests, I'm having an issue with my M.2 slots using a samsung 970 EVO plus nvme 1TB drive. I should also tell you that this drive is replacing a Samsung 960 EVO nvme 500GB drive that showed the same issue.

    When I test the speed in the M.2.1 slot, located near the bottom of MB, my speed on Crystal disk mark 7 is 1802 read, 1813 write. When I use the M.2.2 slot, located near the CPU, I get the following results, 3268 read, 2880 write.

    I am using the latest BIOS, 3004 from Asus. My MB is Asus ROG Crosshair VII Hero WIFi, CPU is a Ryzen 2700+, 16 Gb DDR4 3200RAM, windows 10.

    I'm just wondering why the speed is basically cut in half using the M.2.1 slot. I have reset the BIOS to default and nothing works as far as getting full speed on the M.2.1 slot.

    Any suggestions?
    Last edited by wolfman; 01-28-2020 at 07:05 PM. Reason: Forgot MB and I suck at spelling.

  2. #2
    ROG Guru: Brown Belt Array davemon50 PC Specs
    davemon50 PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY-DH72 (17") and Asus G752VT-DH74 (17")
    MotherboardAsus ROG LGA2011-v3 Rampage V Edition 10, x99 EATX
    ProcessorIntel Core i7-6950X Extreme 10-core 25MB Cache 3.0 GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX Red DDR4 DRAM 64GB-4x16 3333 (CMK64GX4M4B3333C16R)
    Graphics Card #1Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Graphics Card #2Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Sound CardAsus SupremeFX Hi-Fi Audio DAC
    Monitor(2) Dell UltraSharp U2515H 25-inch monitors
    Storage #1(4) SSD's - Samsung 960 & 970 1TB M.2, Intel 535 480G, Intel 510 250G
    Storage #2(3) HDD's - Western Digital Caviar Black 2TB 3.5-in SATA III 64MB Cache
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H80
    CaseCorsair Obsidian Series 650D Black, ATX, Mid Tower
    Power SupplyCorsair Digital AXi-Series AX1200i (1200W) 80+ Platinum Rating
    Keyboard Logitech Wireless K360
    Mouse Logitech Wireless MX Anywhere 2
    Headset HyperX Cloud II
    OS Windows 10 Pro 64-Bit
    davemon50's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    48
    Posts
    1,126

    Davemon50

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by davemon50 View Post
    No, not me, but I'll look it over and see if it will help. At least I'm not crazy and someone else has had the issue.

  4. #4
    ROG Guru: Brown Belt Array davemon50 PC Specs
    davemon50 PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY-DH72 (17") and Asus G752VT-DH74 (17")
    MotherboardAsus ROG LGA2011-v3 Rampage V Edition 10, x99 EATX
    ProcessorIntel Core i7-6950X Extreme 10-core 25MB Cache 3.0 GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX Red DDR4 DRAM 64GB-4x16 3333 (CMK64GX4M4B3333C16R)
    Graphics Card #1Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Graphics Card #2Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Sound CardAsus SupremeFX Hi-Fi Audio DAC
    Monitor(2) Dell UltraSharp U2515H 25-inch monitors
    Storage #1(4) SSD's - Samsung 960 & 970 1TB M.2, Intel 535 480G, Intel 510 250G
    Storage #2(3) HDD's - Western Digital Caviar Black 2TB 3.5-in SATA III 64MB Cache
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H80
    CaseCorsair Obsidian Series 650D Black, ATX, Mid Tower
    Power SupplyCorsair Digital AXi-Series AX1200i (1200W) 80+ Platinum Rating
    Keyboard Logitech Wireless K360
    Mouse Logitech Wireless MX Anywhere 2
    Headset HyperX Cloud II
    OS Windows 10 Pro 64-Bit
    davemon50's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    48
    Posts
    1,126

    Sounds exactly the same.
    Davemon50

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    As I stated the first time you asked me, that is not my post.

    I'm just looking for some assistance on the issue that I'm having.
    Last edited by wolfman; 01-28-2020 at 09:03 PM.

  6. #6
    ROG Guru: Brown Belt Array davemon50 PC Specs
    davemon50 PC Specs
    Laptop (Model)Asus G752VY-DH72 (17") and Asus G752VT-DH74 (17")
    MotherboardAsus ROG LGA2011-v3 Rampage V Edition 10, x99 EATX
    ProcessorIntel Core i7-6950X Extreme 10-core 25MB Cache 3.0 GHz
    Memory (part number)Corsair Vengeance LPX Red DDR4 DRAM 64GB-4x16 3333 (CMK64GX4M4B3333C16R)
    Graphics Card #1Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Graphics Card #2Sapphire Nitro Radeon R9 Fury 4GB HBM Backplate
    Sound CardAsus SupremeFX Hi-Fi Audio DAC
    Monitor(2) Dell UltraSharp U2515H 25-inch monitors
    Storage #1(4) SSD's - Samsung 960 & 970 1TB M.2, Intel 535 480G, Intel 510 250G
    Storage #2(3) HDD's - Western Digital Caviar Black 2TB 3.5-in SATA III 64MB Cache
    CPU CoolerCorsair Hydro Series H80
    CaseCorsair Obsidian Series 650D Black, ATX, Mid Tower
    Power SupplyCorsair Digital AXi-Series AX1200i (1200W) 80+ Platinum Rating
    Keyboard Logitech Wireless K360
    Mouse Logitech Wireless MX Anywhere 2
    Headset HyperX Cloud II
    OS Windows 10 Pro 64-Bit
    davemon50's Avatar
    Join Date
    Apr 2017
    Reputation
    48
    Posts
    1,126

    Yes I know that. Agreeing that the issue sounds exactly the same, not calling you a liar.


    Did the other thread help you or no? You never reported back.
    Last edited by davemon50; 01-29-2020 at 03:55 PM.
    Davemon50

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Finally got some time to do a secure erase from BIOS and then did a restore with Macrium and same result. Faster on the M.2.2 than M.2.1. I even did a fresh install of Windows 10, installed all the MB drivers, etc., samsung NVME driver and same result on a fresh Windows 10 install, faster on M.2.2 than M.2.1.

    It's not an OS issue, I've been over the BIOS settings again and again looking to see If I've missed anything, and I am at a loss to explain this.

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array Baio73 PC Specs
    Baio73 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Crosshair VIII Formula 1302
    ProcessorAMD Ryzen 3700x
    Memory (part number)4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR
    Graphics Card #1Sapphire RX 5700 XT
    MonitorDell U2515H
    Storage #1Samsung 970PRO nVme 512Gb
    Storage #2ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB
    CaseLian Li 011D XL
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Logitech G513
    Mouse Logitech G903 + Powerplay
    Headset G933 Artemis Spectrum
    Mouse Pad Logitech G840 XL
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterLynksys EA6500
    Accessory #1 Corsair Commander Pro
    Accessory #2 10xCorsair QL120 RGB fan

    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    11
    Posts
    96

    Quote Originally Posted by wolfman View Post
    As the title suggests, I'm having an issue with my M.2 slots using a samsung 970 EVO plus nvme 1TB drive. I should also tell you that this drive is replacing a Samsung 960 EVO nvme 500GB drive that showed the same issue.

    When I test the speed in the M.2.1 slot, located near the bottom of MB, my speed on Crystal disk mark 7 is 1802 read, 1813 write. When I use the M.2.2 slot, located near the CPU, I get the following results, 3268 read, 2880 write.

    I am using the latest BIOS, 3004 from Asus. My MB is Asus ROG Crosshair VII Hero WIFi, CPU is a Ryzen 2700+, 16 Gb DDR4 3200RAM, windows 10.

    I'm just wondering why the speed is basically cut in half using the M.2.1 slot. I have reset the BIOS to default and nothing works as far as getting full speed on the M.2.1 slot.

    Any suggestions?
    Hi,
    Asus made a little mess with this board* as they called the upper slot (the nearest to the CPU socket) M.2_2 and the bottom one M.2_1 (which is not so intuitive as the PCIEX slots are numbered starting from the upper one).
    So the upper slot is the slower, as it shares ìlines with PCIEX slot 1 (where one usually plugs the VGA) and the bottom slot is the faster, as it does not share anything.
    Hope this may help!

    Baio

    * I've just discovered that USB15 header can't drive 2 USB ports… so a topboard like this has only 3 onboard USB ports… WTF!!!
    CASE Lian Li 011D XL CPU AMD Ryzen 3700X COOLER Corsair H150i Pro RGB MOBO Asus ROG Crosshair VIII Formula RAM 4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR PSU Corsair AX860i VGA Sapphire RX 5700 XT DISPLAY Dell U2515H AUDIO Logitech G560 SDD Samsung 970PRO NVVe 512Gb - ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb INPUT Logitech G903 + Powerplay - G513

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2013
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by Baio73 View Post
    Hi,
    Asus made a little mess with this board* as they called the upper slot (the nearest to the CPU socket) M.2_2 and the bottom one M.2_1 (which is not so intuitive as the PCIEX slots are numbered starting from the upper one).
    So the upper slot is the slower, as it shares ìlines with PCIEX slot 1 (where one usually plugs the VGA) and the bottom slot is the faster, as it does not share anything.
    Hope this may help!

    Baio

    * I've just discovered that USB15 header can't drive 2 USB ports… so a topboard like this has only 3 onboard USB ports… WTF!!!
    Thanks for the reply. I understand the information regarding M.2.1 and M.2.2. My issue is that M.2.1 is HALF the speed of M.2.2. My 970 evo has a speed of 1802 read, 1813 write in the M.2.1 location and a speed of 3268 read, 2880 write in the M.2.2 location.

  10. #10
    ROG Guru: White Belt Array Baio73 PC Specs
    Baio73 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Crosshair VIII Formula 1302
    ProcessorAMD Ryzen 3700x
    Memory (part number)4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR
    Graphics Card #1Sapphire RX 5700 XT
    MonitorDell U2515H
    Storage #1Samsung 970PRO nVme 512Gb
    Storage #2ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB
    CaseLian Li 011D XL
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Logitech G513
    Mouse Logitech G903 + Powerplay
    Headset G933 Artemis Spectrum
    Mouse Pad Logitech G840 XL
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterLynksys EA6500
    Accessory #1 Corsair Commander Pro
    Accessory #2 10xCorsair QL120 RGB fan

    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    11
    Posts
    96

    Quote Originally Posted by wolfman View Post
    Thanks for the reply. I understand the information regarding M.2.1 and M.2.2. My issue is that M.2.1 is HALF the speed of M.2.2. My 970 evo has a speed of 1802 read, 1813 write in the M.2.1 location and a speed of 3268 read, 2880 write in the M.2.2 location.
    Sorry for the misunderstanding… you are the first user I read of to have the inverse problem.
    Maybe a full list of your configuration may help, but for sure M.2_1 does not share anything with the rest of the system, so the problem is really misterious.
    Did you try to open a ticket with Asus assistance?
    Did you try the SSD in another pc to see what performance it has?
    At the moment I can't think of anything else, apart for a BIOS flash using the flashback method.

    Baio
    CASE Lian Li 011D XL CPU AMD Ryzen 3700X COOLER Corsair H150i Pro RGB MOBO Asus ROG Crosshair VIII Formula RAM 4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR PSU Corsair AX860i VGA Sapphire RX 5700 XT DISPLAY Dell U2515H AUDIO Logitech G560 SDD Samsung 970PRO NVVe 512Gb - ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb INPUT Logitech G903 + Powerplay - G513

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •