Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Video card location on Rampage VI Extreme Encore

    Hi all,

    Just wanting to confirm, i just upgraded to the named mobo, installed the video card in PCI-E slot 2, and got a warning in the BIOS about it being in the wrong slot.

    I moved it to slot 1, but for obvious reasons it looks nicer in slot 2, and its further away from the CPU cooler.

    Video card is a Gigabyte RTX2080Ti Gaming OC

    CPU is a 10900X

    I have an Intel server network card in slot 3 at present, but it was in slot 1 when the video card was in slot 2. The network card is 4x.

    Windows 10 PRO 1909 is installed on 2 NVMe Samsung 970 EVO Plus SSDs mounted flat on the board.

    Id rather put the video card into slot 2 if itll run the same, it wont be as likely to warm the CPU and it wont cover the flashy looking ROG logo... *

    Thanks all
    Last edited by AMG KC; 02-02-2020 at 01:54 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EE Bios 0505
    Processori9 10900X @ 5.0 1.35V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-4000C18Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Magnitude RGB and Quantum Kinetic D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    40
    Posts
    2,153

    Mine is in slot 2. No issues here. Warning message in bios? That’s odd. What did it say exactly?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    Mine is in slot 2. No issues here. Warning message in bios? That’s odd. What did it say exactly?
    something about recommending i put it in slot one for best performance.*

    Thanks for your response *

  4. #4
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EE Bios 0505
    Processori9 10900X @ 5.0 1.35V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-4000C18Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Magnitude RGB and Quantum Kinetic D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    40
    Posts
    2,153

    I never had that on mine. I'd put it in slot 2. Works fine here. Maybe related to the bios version used.

  5. #5
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS x99 sabertooth & x299 Rampage VI Apex
    Processori7-5930k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3200C14 & Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block & Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Coolerx99 2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 & EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum & Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Heatkiller 4 Pro copper plexi/Optimus Foundation copper plexi
    Accessory #2 Mayhems Biocide and Inhibitor with distilled water
    Accessory #3 Mayhems 3/8-5/8" clear soft tubing
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    370

    Hi,
    Look at the web manual expansion slots section

    Apex is
    Slot 1 is x16/ x8_1 single card
    Slot 2 is x8_2 I'm using it too atm single card but it's not for single gpu the only time it might make a difference is high resolution play.
    Slot 3 is x4
    Slot 4 is x16/ x8_3 sli....
    Slot 5 is x8_4

  6. #6
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EE Bios 0505
    Processori9 10900X @ 5.0 1.35V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-4000C18Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Magnitude RGB and Quantum Kinetic D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    40
    Posts
    2,153

    He has the encore board.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    He has the encore board.
    correct yes, theyre all 16x capable, depending on BIOS settings and what is in each slot.

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by ThrashZone View Post
    Hi,
    Look at the web manual expansion slots section

    Apex is
    Slot 1 is x16/ x8_1 single card
    Slot 2 is x8_2 I'm using it too atm single card but it's not for single gpu the only time it might make a difference is high resolution play.
    Slot 3 is x4
    Slot 4 is x16/ x8_3 sli....
    Slot 5 is x8_4
    the Encore only has 4 slots, one of which is a 4x slot that is parallel with one of the M.2 sockets.*

    The other 3 slots are full 16x, the biggest issue is its not the best explained thing in the manual, and that message in the BIOS had me wondering...

    Ill do some tests, then swap slots, and ill report back results *

  9. #9
    ROG Guru: Black Belt Array Hopper64 PC Specs
    Hopper64 PC Specs
    MotherboardAsus R6EE Bios 0505
    Processori9 10900X @ 5.0 1.35V VCore
    Memory (part number)GSkill F4-4000C18Q2-64GTZR
    Graphics Card #1EVGA 2080 Ti Kingpin
    Sound CardCreative SB AE7
    MonitorAsus ROG PG349Q
    Storage #1Intel 905p M.2 360G
    CPU CoolerEKWB Magnitude RGB and Quantum Kinetic D5
    CasePhanteks Enthoo Elite
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Asus Strix Flare
    Mouse Asus ROG Gladius II Origin
    OS Windows 10 64
    Hopper64's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Reputation
    40
    Posts
    2,153

    I don't think you'll have any problems unless you populate the other slots with more stuff. You might want to list all your hardware (including sound card?). My card is in slot 2 with no issues at all.

  10. #10
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    10

    Quote Originally Posted by Hopper64 View Post
    I don't think you'll have any problems unless you populate the other slots with more stuff. You might want to list all your hardware (including sound card?). My card is in slot 2 with no issues at all.
    tried to fill that out, cant get it to work!*

    No sound card, just using onboard.*

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •