Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array SAMDestroy PC Specs
    SAMDestroy PC Specs
    MotherboardMaximus XI Formula
    ProcessorIntel I9-I9900KS
    Memory (part number)G.SKill TridentZ RGB 32GB Kit DDR4-4266 CL17 (F4-4266C17Q-32GTZR)
    Graphics Card #1ROG Strix 2080 TI White Edition
    CPU CoolerROG Ryojin 360
    CaseNanoxia Project S
    Power SupplyROG Thor 850p
    SAMDestroy's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    18

    Sonic Studio 3 and Nvidia HDMI Audio

    Hello,

    i have activated the effects inside Sonic Studio 3 for the Rog Strix 2080 ti White HDMI out.
    My AVR is connected via HDMI out and i do use 5.1 Audio.
    After activating the effects i do have no Sound anymore. Even Windows test Sound dosent work anymore.
    I do have sound again after deaktivating Sonic Studio 3 again.

    no clue whats wrong with it :-/ any help would be much appreciated.

    thanks
    SAM

  2. #2
    ROG Enthusiast Array Saltgrass PC Specs
    Saltgrass PC Specs
    MotherboardMaximus X11 Hero (Wi-Fi)
    Processori7 10700K
    Graphics Card #1EVGA GTX 2080
    Sound CardOn Board
    MonitorLG 34UC89G
    Storage #1Samsung 970 Pro 1 TB
    Storage #2Samsung 860 Pro 1 TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212X
    CaseCooler Master
    Power SupplyAntec HCP Platinum 1000
    Keyboard Black Widow Ultimate
    Mouse Logitech G600
    Headset/Speakers Logitech wired 5.1
    OS Win 10 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX11000
    Accessory #1 VR Headset
    Accessory #2 Saitek X53

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    74

    A couple of days ago, my system popped up a message regarding enabling or disabling enhancements. I see that message every now and then but this time it wanted to enable enhancements. When I allow it, my speakers stopped working.

    I got my system back to the basic Win 10 audio driver and I am about to try reinstalling the ASUS driver to see if I can keep it working. I have never found out what it means by "enhancements" but maybe the Sonic Studio 3 is what it refers to.

    The components of the ASUS audio drivers /effects utilities and Win 10, seem to have a problem getting along and has been that way for quite a while..

    I will post back after the driver install to see if I notice anything. I do not use the Sonic Radar utility but I do like at least some basic form of Mixer working..

  3. #3
    ROG Enthusiast Array Saltgrass PC Specs
    Saltgrass PC Specs
    MotherboardMaximus X11 Hero (Wi-Fi)
    Processori7 10700K
    Graphics Card #1EVGA GTX 2080
    Sound CardOn Board
    MonitorLG 34UC89G
    Storage #1Samsung 970 Pro 1 TB
    Storage #2Samsung 860 Pro 1 TB
    CPU CoolerCooler Master Hyper 212X
    CaseCooler Master
    Power SupplyAntec HCP Platinum 1000
    Keyboard Black Widow Ultimate
    Mouse Logitech G600
    Headset/Speakers Logitech wired 5.1
    OS Win 10 Pro
    Network RouterROG Rapture GT-AX11000
    Accessory #1 VR Headset
    Accessory #2 Saitek X53

    Join Date
    Jan 2014
    Reputation
    10
    Posts
    74

    I just finished doing the Audio reinstall. It took four reboots but seems to be working. I did have to uninstall the Sonic Radar utility again.

    The only HDMI output I have is for my Virtual Headset and it works normally but it seems to use the Vibe multimedia output. I just remembered I have an audio output on my monitor so I will try that and will post back if that presents any problems... although that will only be a 2.1 or 2.0 output, I have no 5.1 HDMI audio I can test.

    Just a note, I used to have another Mixer for the Realtek sound but now I only have the Sonic Studio 3 which does have an equalizer and some other enhancements.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •