Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Angry CH7 X470 won't boot but works with override ! $200 board can't even boot properly

    Hello,
    As the title suggests, I made a new rig recently but windows won't boot unless i enter bios and overrides the ( Windows partition manager ) OR i press F10.
    The Asus Logo screen sits calmly - Qcode 92, from there i have an option to enter Bios to manually override or I can press F10 , and then windows boot normally and the computer would run smooth from there, no other problems.



    SPECS --
    Ryzen 5 3600
    Asus CH7 X40 WIFI
    16GIGS RAMS
    3x SSD
    2x HDD

    P.S = WIndows is UEFI GPT

    Things i have tried -------------------------
    1. Reinstalling windows
    2. Bios boot settings
    3. Reset Bios

  2. #2
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    55

    Whats the FW?

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Mordorr View Post
    Whats the FW?
    What is FW? :/

  4. #4
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    10
    Posts
    55

    Firmware. In this case of your board....

  5. #5
    ROG Guru: White Belt Array Baio73 PC Specs
    Baio73 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Crosshair VIII Formula 1302
    ProcessorAMD Ryzen 3700x
    Memory (part number)4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR
    Graphics Card #1Sapphire RX 5700 XT
    MonitorDell U2515H
    Storage #1Samsung 970PRO nVme 512Gb
    Storage #2ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB
    CaseLian Li 011D XL
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Logitech G513
    Mouse Logitech G903 + Powerplay
    Headset G933 Artemis Spectrum
    Mouse Pad Logitech G840 XL
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterLynksys EA6500
    Accessory #1 Corsair Commander Pro
    Accessory #2 10xCorsair QL120 RGB fan

    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    11
    Posts
    101

    Try to unplug all SSD's and HDD's except the OS one and see if it works.
    If not, try to reinstall Windows with this configuration.

    Baio
    CASE Lian Li 011D XL CPU AMD Ryzen 3700X COOLER Corsair H150i Pro RGB MOBO Asus ROG Crosshair VIII Formula RAM 4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR PSU Corsair AX860i VGA Sapphire RX 5700 XT DISPLAY Dell U2515H AUDIO Logitech G560 SDD Samsung 970PRO NVVe 512Gb - ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb INPUT Logitech G903 + Powerplay - G513

  6. #6
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Mordorr View Post
    Firmware. In this case of your board....
    Previously it was 2901, then after updating to latest 3001, still the same issue persist.

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jan 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Baio73 View Post
    Try to unplug all SSD's and HDD's except the OS one and see if it works.
    If not, try to reinstall Windows with this configuration.

    Baio
    Here is the Update !!

    I tried Windows reinstall with just primary SSD, but nothing same effect. Even after updating Bios to the latest 3001.
    What's more?

    I found out that this time i would get two types of Q-Code, 98 and 99 as opposed to 92 Previously.
    I started deatching connected device on the Back i/O panel and kept testing.
    I have found the weird fix somehow.
    If i disconnect the Keyboard, and let all other usb devices remain connected, it would boot straight to windows without any halts on post.

    Now the question is what is the ultimate fix ? Because i have been having computers since 20 years and never faced this kind of an issue with other rigs. Please help guys!

  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array Baio73 PC Specs
    Baio73 PC Specs
    MotherboardAsus ROG Crosshair VIII Formula 1302
    ProcessorAMD Ryzen 3700x
    Memory (part number)4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR
    Graphics Card #1Sapphire RX 5700 XT
    MonitorDell U2515H
    Storage #1Samsung 970PRO nVme 512Gb
    Storage #2ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb
    CPU CoolerCorsair H150i Pro RGB
    CaseLian Li 011D XL
    Power SupplyCorsair AX860i
    Keyboard Logitech G513
    Mouse Logitech G903 + Powerplay
    Headset G933 Artemis Spectrum
    Mouse Pad Logitech G840 XL
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 64bit
    Network RouterLynksys EA6500
    Accessory #1 Corsair Commander Pro
    Accessory #2 10xCorsair QL120 RGB fan

    Join Date
    Jul 2014
    Reputation
    11
    Posts
    101

    Quote Originally Posted by roshanx View Post
    Here is the Update !!

    I tried Windows reinstall with just primary SSD, but nothing same effect. Even after updating Bios to the latest 3001.
    What's more?

    I found out that this time i would get two types of Q-Code, 98 and 99 as opposed to 92 Previously.
    I started deatching connected device on the Back i/O panel and kept testing.
    I have found the weird fix somehow.
    If i disconnect the Keyboard, and let all other usb devices remain connected, it would boot straight to windows without any halts on post.

    Now the question is what is the ultimate fix ? Because i have been having computers since 20 years and never faced this kind of an issue with other rigs. Please help guys!
    Happy to know you found the problem!
    Usually it's a good idea to install Windows with a minimum set of devices connected to the pc, either inside than outside the case.
    But a keyboard is something one is supposed to have connected to install an OS.
    What keyboard are we speaking of?
    Can you try another keyboard?
    What other USB devices do you have?

    Baio
    CASE Lian Li 011D XL CPU AMD Ryzen 3700X COOLER Corsair H150i Pro RGB MOBO Asus ROG Crosshair VIII Formula RAM 4x8 G.Skill F4-4000C17D-16GTZR PSU Corsair AX860i VGA Sapphire RX 5700 XT DISPLAY Dell U2515H AUDIO Logitech G560 SDD Samsung 970PRO NVVe 512Gb - ADATA SX8200PNP NVMe 2Tb INPUT Logitech G903 + Powerplay - G513

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •