Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    13
    Posts
    45

    Upgraded from 3970x to 3990x and now memory doesn't clock higher than 2133

    I just upgraded my 3970x to a 3990x. I put the cpu in my Z2E, but I cannot get the memory to work any higher than 2133. I keep getting a post error saying the bios booted into safe mode. Does anyone know how to resolve this? The memory was working fine on the 3970x at 3600 so I am not sure what the problem is.

  2. #2
    ROG Guru: Grand Master Array Arne Saknussemm PC Specs
    Arne Saknussemm PC Specs
    Laptop (Model)Laptop?...No way! (Model?...Jun Amaki...yes way!)
    MotherboardROG ZENITH II EXTREME
    ProcessorTHREADRIPPER 3960X
    Memory (part number)TXBD48G4000HC18FBK
    Graphics Card #1GTX Titan X
    Graphics Card #2SLI is dead to me
    Graphics Card #3Tri SLI is even dead to Nvidia
    Graphics Card #4Quad SLI is dead to everybody especially my credit card
    Sound CardXonar Essence STX
    MonitorASUS ROG Swift PG279Q
    Storage #1Samsung 970/960/950 PRO
    Storage #22x OCZ VERTEX 3/2x WD Caviar Black 500GB / 2x WD RED 2TB/Samsung 1TBSSDs
    CPU CoolerCustom Loop: Dual D5s, Dual Alphacool Monsta 480s, XSPC Raystorm Neo TR4, EK TitanX WaterBlock
    CaseNope!...Dimastech Easy XL...let it all hang out man!
    Power SupplySeasonic 1000 Platinum
    Keyboard Corsair Strafe MK2 ROG Claymore... or Fender Rhodes Electric Piano (MKI 73)
    Mouse Corsair M65Pro or Speedy Gonzalez...not Mickey...don't do Disney!
    Headset ...firmly on neck
    Mouse Pad Mouse don't got his own pad man...lives with me
    Headset/Speakers Edifier Spinnaker...or you mean the speakers in my head...man too many voices to name them all
    OS Win XP, 7, 8, 8.1 and Windows 10 Spyware Edition
    Network Router56k modem
    Accessory #1 Umm...nice tie?
    Accessory #2 Err...belt?
    Accessory #3 3 accessories?! I'm not a girl!!
    Arne Saknussemm's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    499
    Posts
    13,632

    ASUS only support stock RAM settings on that board with the 3990X unfortunately

    Click image for larger version. 

Name:	Untitled.png 
Views:	0 
Size:	31.0 KB 
ID:	84256

  3. #3
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    13
    Posts
    45

    Umm so it should run at 3200 and not 2133 right? How is this acceptable? Do other motherboards have this issue or only the Z2E? Is Asus going to give me my money back so I can purchase a board that should be compatible with the 3990x?

  4. #4
    New ROGer Array bluestang PC Specs
    bluestang PC Specs
    MotherboardASUS ROG Crosshair VII Hero
    ProcessorRyzen 3900X
    Memory (part number)F4-3600C15D-16GTZ (2 kits)
    Graphics Card #1MSI Armor OC 1660ti
    Graphics Card #2MSI Armor OC 1660ti
    MonitorASUS VZ249H
    Storage #1Samsung 970 EVO 250GB NVMe
    Storage #22x WD Red 10TB (RAID1)
    CPU CoolerFractal Design Celcius S36
    CasePhanteks Enthoo Luxe TG
    Power SupplySeaSonic Focus Plus Platinum 850W
    Keyboard Logitech MK-710 Combo
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-N66U

    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    41

    Call support...they will tell you to go and buy their expensive Alpha board. That's the only board from ASSUS that will allow RAM to run at it's rated XMP or above specs. ASSUS is screwing people with all other boards again.

    Which is why most people I know in this tech arena will no longer buy ASSUS anymore. If they don't support their customers with proper product support, then why should we support them and their business.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    13
    Posts
    45

    I called support they are morons. Telling me to reset the bios yeah I did that already yeah I know what I am doing. Honestly I am disappointed. I went with this MB because I assumed the 64 core would work and the other board the Auros Extreme doesn't fit in my case and doesn't have enough USB ports. So like the past 25 years I bought an Asus board like I always do and have purchased at least 20 for me and other computers in my house. So yeah thanks a lot Asus. You NEED to do a recall if you are unable to fix this POS and you NEED to do it now. That is the right thing to do and you will lose many good customers by taking this stance.

  6. #6
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Quote Originally Posted by betaman10 View Post
    I called support they are morons. Telling me to reset the bios yeah I did that already yeah I know what I am doing. Honestly I am disappointed. I went with this MB because I assumed the 64 core would work and the other board the Auros Extreme doesn't fit in my case and doesn't have enough USB ports. So like the past 25 years I bought an Asus board like I always do and have purchased at least 20 for me and other computers in my house. So yeah thanks a lot Asus. You NEED to do a recall if you are unable to fix this POS and you NEED to do it now. That is the right thing to do and you will lose many good customers by taking this stance.
    I have emailed ASUS for this memory problem and their reply was I should buy the Alpha because this board doesn’t support CPU and memory overclocking. ASUS deliberately crippled the BIOS to force us to buy the Alpha to upgrade to the 3990x.

  7. #7
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Quote Originally Posted by betaman10 View Post
    Umm so it should run at 3200 and not 2133 right? How is this acceptable? Do other motherboards have this issue or only the Z2E? Is Asus going to give me my money back so I can purchase a board that should be compatible with the 3990x?
    All the other boards from MSI , gigabyte and asrock support the 3990x without any limit, ASUS Handicapped the bios for the non alpha board to force the people to buy the Alpha

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    13
    Posts
    45

    Quote Originally Posted by chemcup View Post
    All the other boards from MSI , gigabyte and asrock support the 3990x without any limit, ASUS Handicapped the bios for the non alpha board to force the people to buy the Alpha
    Thank you everyone I have an Alpha coming Monday unfortunately I need 10gb and eatx size and all the usb ports it provides so yeah I had to go Asus. Amazon accepted the return of what I will say is a flawed board that should be recalled. Please Asus don't pull this crop again all it does is make customers not want to buy your products.

  9. #9
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    13
    Posts
    45

    Got the alpha up and running memory is now at 3600 and everything seems to be working great. Also one thing I noticed on the 3970x with pbo under full load I would average around 3.9mhz and CPU temps would be 95c. Using the same cooler on the 3990x with pbo all 64 cores stress test I get 3.7mhz and 85c temps. So yeah IDK if I got a a golden chip or if you really get what you pay for with your 4k but wow 200mhz loss for double the cores is amazing.

  10. #10
    New ROGer Array bluestang PC Specs
    bluestang PC Specs
    MotherboardASUS ROG Crosshair VII Hero
    ProcessorRyzen 3900X
    Memory (part number)F4-3600C15D-16GTZ (2 kits)
    Graphics Card #1MSI Armor OC 1660ti
    Graphics Card #2MSI Armor OC 1660ti
    MonitorASUS VZ249H
    Storage #1Samsung 970 EVO 250GB NVMe
    Storage #22x WD Red 10TB (RAID1)
    CPU CoolerFractal Design Celcius S36
    CasePhanteks Enthoo Luxe TG
    Power SupplySeaSonic Focus Plus Platinum 850W
    Keyboard Logitech MK-710 Combo
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS RT-N66U

    Join Date
    Oct 2019
    Reputation
    10
    Posts
    41

    Screw ASUS, you should have bought a different brand motherboard instead of giving in to their dishonest tactics of crippling the BIOS.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •