Page 4 of 4 FirstFirst ... 2 3 4
Results 31 to 40 of 40
  1. #31
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Hello All, I have the MAXIMUS VI EXTREME, and no driver installer seems to be able to work on my computer. I've tried the one direct on the support page, as well as this thread. I see in my device manager that there is a "Network Controller" without a driver, but windows continously says that the drivers are not compatible when I try to install them.

    Is there something I might be missing to make this work?
    Last edited by octomobiki; 05-19-2021 at 08:07 PM.

  2. #32
    ROG Guru: Yellow Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    16
    Posts
    147

    Quote Originally Posted by octomobiki View Post
    Hello All, I have the MAXIMUS VI EXTREME, and no driver installer seems to be able to work on my computer. I've tried the one direct on the support page, as well as this thread. I see in my device manager that there is a "Network Controller" without a driver, but windows continously says that the drivers are not compatible when I try to install them.

    Is there something I might be missing to make this work?
    not sure about maximus but if it has the AQC107 controller, this might work:

    Station Driver has a moded 3.1.121 firmware install package that works for our Asus boards now. The Marvell d/l aborts on ASUS boards.

    tation Driver has a moded 3.1.121 firmware install package installs Marvell-Aquantia-Firmware-Version-3.1.121 without patching the install files.

    https://www.station-drivers.com/inde...1)/lang,en-gb/
    worked for me.

    the drivers you can get from Marvell directly:

    https://www.marvell.com/support/downloads.html

    I just click on windows 10 64 bit n the left scroll list and then part number AQC107 in the right scroll list.
    Last edited by Int8bldr; 05-20-2021 at 04:49 AM.

  3. #33
    ROG Guru: Green Belt Array restsugavan PC Specs
    restsugavan PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME BIOS 3501 MOD
    ProcessorIntel Core i9 7980XE 2.60GHz
    Memory (part number)64GB GSKILL 3.2 GHz 16-16-18-36 2T
    Graphics Card #1ASUS ROG POSEIDON 1080Ti
    MonitorSAMSUNG ODESSEY G9 NEO 49 Firmware 1005.1
    Storage #1SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB x 3
    Storage #2WD 4TB External HDD
    CPU CoolerNZXT KRAKEN 62
    CaseCorsair Carbine 540
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Microsoft
    Mouse Microsoft
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Sony
    OS Windows 11 Insider Preview 22483.1000
    Network RouterD-LINK
    restsugavan's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    92
    Posts
    737

    Lightbulb You will need to use this method mate.

    Due they are many Aquantia AQC107 models which ASUS and other OEM use for their boards.
    Some firmware was design to fixing signal loss and abnormal situation of NICs chips.

    Here is my solution.
    Click image for larger version. 

Name:	AQC10731121FWUP.jpg 
Views:	19 
Size:	477.1 KB 
ID:	88710

    Use Aquantia old classic tool call "DIAG" for update lastest Marvell Aquantia firmware.
    Step 1 : Rename lastest firmware as short as you can .(aka AQC10731121A.clx in picture above)
    Step 2 : Flashing new firmware via DIAG like picture above.
    After finish exit from administrative command window.
    You will notice the Marvell Aquantia LED lamp from NIC PHY down and It loss from Device Manager.
    Don't worry.

    Step 3 : Re-install lastest Marvell Aquantia Driver as picture below.
    Click image for larger version. 

Name:	MARVEL10G.jpg 
Views:	14 
Size:	470.0 KB 
ID:	88711

    It almost done. Enjoy your new Aquantia AQC107 NIC PHY with New Firmware and Driver.
    If you're not sure which firmware was your AQC107 NIC PHY used.
    Use " DIAG " to verify it again.

    Click image for larger version. 

Name:	AQC10731121FW.jpg 
Views:	12 
Size:	477.1 KB 
ID:	88712

    Everything is easy.
    Windows 11 22H2 Build 22483.1000 Core i9 7980XE 02006COA MCU 2021-06-16 R6E 3501 MODDED BIOS TPM 2.0 Enabled VROC 7.6.0.1023 + RST 18.31.1.5256 ME FW 11.12.86.1877 DV 2124.100.0.1096 64GB DDR4 3200 XMP POSEIDON 1080i GTX NVIDIA Driver 510.10 WHQL 3TB SAMSUNG 970 EVO PLUS OMS Driver 18.36.3.1019 WHQL i219 V OROM 0.1.00 BA 0.1.16 12.19.1.37 WHQL AQC 107N FW 3.1.121 AQC 3.1.3.0 WHQL Realtek HD 6.0.9238.1 WHQL SAMSUNG ODYSSEY G9 49 NEO FW 1006 VESA HDR 2000 DP

  4. #34
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by Int8bldr View Post
    not sure about maximus but if it has the AQC107 controller, this might work:

    Station Driver has a moded 3.1.121 firmware install package that works for our Asus boards now. The Marvell d/l aborts on ASUS boards.

    tation Driver has a moded 3.1.121 firmware install package installs Marvell-Aquantia-Firmware-Version-3.1.121 without patching the install files.

    https://www.station-drivers.com/inde...1)/lang,en-gb/
    worked for me.

    the drivers you can get from Marvell directly:

    https://www.marvell.com/support/downloads.html

    I just click on windows 10 64 bit n the left scroll list and then part number AQC107 in the right scroll list.
    when I try to download the firmware from that website it says illegal download attempt .

    Edit: I was able to make the download work by copying pasting the download link into the browser. However when I run the atlflashupdate, it says "No AQtion network adapter found"

    I've also tried downloading the drivers from Marvell, they do not install (or rather, the computer doesn't recognize those drivers as being correct).
    Last edited by octomobiki; 05-20-2021 at 09:53 AM.

  5. #35
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    Quote Originally Posted by MoKiChU View Post
    Hi,

    I wonder what got you on an Aquantia thread when you don't have any Aquantia devices built-in with your motherboard.

    Anyway, you need these firmware/drivers for your ASUS ROG Maximus VI Extreme (Z87) motherboard :

    [FIRMWARE] Intel ME (Z87)

    [DRIVERS] Intel Chipset/MEI/SATA (6x/7x/8x/9x)

    - Intel Chipset Drivers

    - Intel MEI Drivers (Drivers Only) :
    Drivers - 8x/9x

    - Intel SATA AHCI-RAID Drivers (Drivers Only) :
    Drivers - 8x/9x

    [DRIVERS] ASMedia SATA

    [DRIVERS] Intel Ethernet/WiFi/Bluetooth

    - Intel Ethernet Drivers (Drivers Only) :
    Drivers - I21x-V (1.0GbE)

    [DRIVERS] Realtek Audio (MB | Intel 6x/7x/8x/9x/1xx)

    You have an ASUS ROG Realtek motherboard, so :

    You need Realtek High Definition Audio Drivers (HDA - ASUS ROG/TUF/PRIME DTS&RTK MB) from the first post of the thread.

    Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process, for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.
    Argh - that was my mistake:

    ROG RAMPAGE VI EXTREME <--- that's the model I have, it's the rampage model, but alas, those drivers when I try to install them say they do not work because a newer version of the drivers are already installed. (but the device doesn't show up and I still have an undefined network controller in my device manager list)Click image for larger version. 

Name:	Screenshot 2021-05-20 134935.png 
Views:	62 
Size:	114.9 KB 
ID:	88720

  6. #36
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2015
    Reputation
    10
    Posts
    4

    and just in case...Click image for larger version. 

Name:	Screenshot 2021-05-20 135114.png 
Views:	62 
Size:	81.9 KB 
ID:	88721

  7. #37
    ROG Guru: Green Belt Array restsugavan PC Specs
    restsugavan PC Specs
    MotherboardRAMPAGE VI EXTREME BIOS 3501 MOD
    ProcessorIntel Core i9 7980XE 2.60GHz
    Memory (part number)64GB GSKILL 3.2 GHz 16-16-18-36 2T
    Graphics Card #1ASUS ROG POSEIDON 1080Ti
    MonitorSAMSUNG ODESSEY G9 NEO 49 Firmware 1005.1
    Storage #1SAMSUNG 970 EVO PLUS 1TB x 3
    Storage #2WD 4TB External HDD
    CPU CoolerNZXT KRAKEN 62
    CaseCorsair Carbine 540
    Power SupplyCorsair AX1200i
    Keyboard Microsoft
    Mouse Microsoft
    Mouse Pad ASUS
    Headset/Speakers Sony
    OS Windows 11 Insider Preview 22483.1000
    Network RouterD-LINK
    restsugavan's Avatar
    Join Date
    Sep 2017
    Reputation
    92
    Posts
    737

    You must do by my solution above mate.
    Windows 11 22H2 Build 22483.1000 Core i9 7980XE 02006COA MCU 2021-06-16 R6E 3501 MODDED BIOS TPM 2.0 Enabled VROC 7.6.0.1023 + RST 18.31.1.5256 ME FW 11.12.86.1877 DV 2124.100.0.1096 64GB DDR4 3200 XMP POSEIDON 1080i GTX NVIDIA Driver 510.10 WHQL 3TB SAMSUNG 970 EVO PLUS OMS Driver 18.36.3.1019 WHQL i219 V OROM 0.1.00 BA 0.1.16 12.19.1.37 WHQL AQC 107N FW 3.1.121 AQC 3.1.3.0 WHQL Realtek HD 6.0.9238.1 WHQL SAMSUNG ODYSSEY G9 49 NEO FW 1006 VESA HDR 2000 DP

  8. #38
    ROG Enthusiast Array PanosXidis24 PC Specs
    PanosXidis24 PC Specs
    MotherboardAsus Rampage V X99
    ProcessorIntel Extreme i7 6950X
    Memory (part number)CMK32GX4M4A2666C15
    Graphics Card #1Zotac AMP Extreme 980Ti SLI
    Graphics Card #2Zotac AMP Extreme 980Ti SLI
    MonitorQnix QX 2710 O.C
    Storage #1Corsair MP500
    Storage #2RAID 0 disk drivers
    CPU CoolerArtic Freezer 360
    CaseCooler Master HAF-X
    Power SupplyThermaltake Grand Touchpower 1050w
    Mouse Zowie EC2-A
    Headset/Speakers Razer Kraken 7.1 V2
    OS windows 10
    PanosXidis24's Avatar
    Join Date
    Jun 2018
    Reputation
    13
    Posts
    43

    Yeah with old method like the Restsugavan is the best method!!!!working 100%

  9. #39
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by restsugavan View Post
    You must do by my solution above mate.
    Hello, i have an asus xg-c100c and my connectivity drops when downloading games from steam.

    I updated the card to the firmware 3.1.121 but i used the atlflashupdate. Is this DIAG better? Also where can i download it?

    Thank you in advance

  10. #40
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    44

    For anyone having random connection drops after updating to that 4.x.x.x firmware, I was able to roll back using the firmware updater from Marvells site using atlflashupdate -r

    Was able to pull from a backup and put me on 3.1.71

    since then I have had no drops, been a few weeks rendering nontsop, fingers crossed, I am running cat 7 10ft to a ubiquiti 10G managed switch. This is on R6EE. Hope this helps anyone, sorry if it's known knowledge but it's been driving me nuts. The rollback has fixed it, I am avoiding any further firmware updates for sake of stability. Before then I was using an intel x550 pcie card for connection which was rock solid, but had to remove it for other reasons. Wasn't looking forward to dealing with this problematic NIC until I did this rollback.

Page 4 of 4 FirstFirst ... 2 3 4

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •