Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 13
  1. #1
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    CH7 - QCODE 8 when starting a game

    Hi all,

    As mentioned above, the PC freezes with QCODE 8 whenever I start a game or any software which utilises the GPU (like DxO Photolab). Re-seated the RAM and checked all connections, and ran memtest overnight with no errors. What could be the problem?

  2. #2
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    Click image for larger version. 

Name:	MB Q Code Error.jpg 
Views:	0 
Size:	56.8 KB 
ID:	84538

    Looked through the manual, and since the first LED is lit up it appears to be a DRAM issue. But, the latest version of memtest (v8.3) ran overnight without any issues. What else can I do to test the DRAM?

  3. #3
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @3800 15-15-15-30 CR1 or @3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    590

    Q-code 8 is 'System Agent initialization after microcode loading' which suggests a problem with CPU/Motherboard. I would be looking at these components.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Q-code 8 is 'System Agent initialization after microcode loading' which suggests a problem with CPU/Motherboard. I would be looking at these components.
    Thanks for that. Where do I start? Any testing software I can use to isolate the problem?

    BTW, MB BIOS updated to from version to 2801 latest Version 3004 yesterday; and system crashes when I start a game even with default settings.

  5. #5
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    I swapped out the RX580 GPU with a 2006 vintage GPU, and the PC does not crash when loading games. Of course I cannot play them, but the games load and I am able to browse the games in the Steam desktop app too. Something which was not possible with the RX580 since the trouble began.

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array
    Join Date
    Feb 2019
    Reputation
    67
    Posts
    260

    First thing I would try is removing heatsink then remounting and tighten a little at a time. Often over tighten heat sinks cause too much compression on the CPU corners and the bow up. Depending on the chip it can result is the PCIE lanes messing up or memory losing channels.*

  7. #7
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    Quote Originally Posted by BigJohnny View Post
    First thing I would try is removing heatsink then remounting and tighten a little at a time. Often over tighten heat sinks cause too much compression on the CPU corners and the bow up. Depending on the chip it can result is the PCIE lanes messing up or memory losing channels.*
    Thanks for the response, but I am not sure if over tightening the CPU Heatsink is the issue. This setup has been running for the last 4 months without any issues, until this weird problem cropped up three days ago.

    Will try that as a last resort anyway.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array fullerms PC Specs
    fullerms PC Specs
    MotherboardAsus Crosshair VII Hero
    ProcessorAMD Ryzen 2600X
    Memory (part number)Crucial F4-3200C14D-16GFX
    Graphics Card #1Asus RX580 Strix TOP Edition 8GB
    Sound CardOnboard
    MonitorBenq SW2700
    Storage #1Crucial M4 256GB SSD
    Storage #2Crucial MX500 500GB SSD
    CPU CoolerNoctua NH-D15S
    CaseFractal Design Meshify C
    Power SupplyEVGA Supernova G3 1000W
    Keyboard Rosewill C31
    Mouse Microsoft Sidewinder X3
    Headset/Speakers Cyber Acoustics CA-3602
    OS Windows 10 X64

    Join Date
    Dec 2018
    Reputation
    10
    Posts
    52

    *Update*

    I moved the RX580 GPU from PCIE_1 to PCI_2, and I am able to game without any issues. Could t his be a problem with the PCIE slot on the MB?

  9. #9
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)PVR416G413C9K @3800 15-15-15-30 CR1 or @3600 14-15-14-28 CR1
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    590

    Quote Originally Posted by fullerms View Post
    Could this be a problem with the PCIE slot on the MB?
    It possible the 8 error is normally either the motherboard itself or the cpu. Your testings at this stage suggest the board itself.

  10. #10
    ROG Enthusiast Array liakou PC Specs
    liakou PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero X470
    ProcessorRyzen 3900x
    Memory (part number)G.Skill TridentZ Neo 32GB 3600C16@3600C14
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix Vega 64
    MonitorSamsung C27HG70
    Storage #1Samsung 960 Evo 250GB
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB+500GB
    CPU CoolerArctic Liquid Freezer II 360
    CaseCoolermaster H500M
    Power SupplyCorsair RMi 850
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum
    Mouse Logitech G PRO Wireless
    Headset Corsair VOID Pro
    Mouse Pad Logitech Powerplay
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterZTE ZXHN H168N VDSL2 + ASUS RT-AC86U
    liakou's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    72

    Download latest BIOS version(even if you already have it), use USB-Flashback method to update. Set PCI-E 16_1 @GEN3.
    Check again.
    Had that issue a while back when on an older bios version in combination with my RAM settings at the time.
    Last edited by liakou; 04-12-2020 at 11:23 AM.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •