Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Maximus XI Extreme PCIEX 1 not detecting GPU

    Hi everyone

    This issue is driving me insane, so hopefully there is a guru here.

    System;
    Maximus XI Extremme
    I9 9900k
    Strix 2080 ti

    I have been running with a 1080 ti (in PCIEX 2), which has been removed to make way for the 2080 ti which is the only new component.

    New GPU will not be recognized in PCIEX 1.

    Things I have tried...
    CMOS reset - no change
    Refit GPU card - no change
    Reinstall drivers - no change
    MB Bios is up to date
    Moved GPU card to PCIEX 2 - works, no problems - all good.

    Am I missing a setting here, or is my PCIEX 1 slot faulty?

    I can run on PCIEX 2, and I know it will be fine - however I'd prefer to run it in PCIEX to maximize the speed.

    Any help greatly appreciated.

    Thanks

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Just a quick update.
    I have been running the GPU in slot two now last night for around 5 hours full load and overclocked no problems.

    This morning I turn the PC, and nothing - card isn't working again.

    I removed and refit the 2x8 pin power cables and refit them only.

    Now its working again....

  3. #3
    New ROGer Array Jesseinsf PC Specs
    Jesseinsf PC Specs
    MotherboardASUS ROG Maximus XI Extreme (Z390)
    ProcessorIntel Core i9 9900K
    Memory (part number)Corsair CMW128GX4M4E3200C16
    Graphics Card #1NVIDIA - GeForce RTX 2080 Ti FE
    Sound CardCreative Labs Sound Blaster AE-9
    MonitorSamsung 32" UH750 QLED UHD Monitor
    Storage #1Samsung 970 Pro M.2 PCIe SSD 1TB
    CPU CoolerCooler Master MLX-D36M-A20PC-R1 w/ Noctua NF-F12 industrialPPC-2000 IP67 PWM x3 Fans
    CaseLian Li PC-011 Dynamic XL (ROG Certified)
    Power SupplyCooler Master V1200 Platinum
    Keyboard RAZER HUNTSMAN ELITE - LINEAR OPTICAL SWITCH (Red) w/ PBT Keycaps
    Mouse Razer Basilisk Ultimate with Charging Dock
    Headset Bowers and Wilkins P9 Signature
    Mouse Pad Razer Vespula V2 Mousepad
    Headset/Speakers Creative GigaWorks T40 Series II
    OS Windows 10 Pro for Workstations
    Network RouterROG Rapture GT-AC5300
    Accessory #1 Microsoft Xbox Elite Wireless Controller Series 2
    Accessory #2 Logitech BRIO ULTRA HD PRO WEBCAM
    Jesseinsf's Avatar
    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    22
    Posts
    218

    Does the UEFI firmware see it? BTW, there is a new BIOS/UEFI update that came out yesterday.

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    Quote Originally Posted by Jesseinsf View Post
    Does the UEFI firmware see it? BTW, there is a new BIOS/UEFI update that came out yesterday.
    How would I check to see is UEFI see's it?
    When I look in the BIOS if the card is undetected it does not show.

    Thanks for the tip about the new update, I will update to see if that helps at all.

    I've been on the PC all day, around 14 hours - no problems at all.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2014
    Reputation
    10
    Posts
    13

    So I'm still having issues with this.

    It was running for a week and a half on slot 2 with no issues.

    Then today mid game, black screen.
    I can hear the PC is still running because sound is coming from the speakers which are game sounds.

    GPU no longer detected in slot 2.

    I disconnect everything from the IO, remove the case for its corner - open and unplug and re plug the power cables only on the GPU.
    Refit everything and it works.

    I've tried to just power off at the wall and that hasn't solved it. It has something to do with removing power off the GPU.

    It's incredibly frustrating that I seem to have these quality issues with Asus products all the time. I don't know what to do next.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •