Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    brand new system, can't boot

    After 2 months of waiting, i finally got all the parts for my new system and it won't boot..

    Crosshair VIII Hero wifi
    Ryzen 9 3950X
    G.Skill Ripjawz V 64gb
    Rog Ryugin 360
    Samsung 2tb ssd
    Two seagate 6tb hdd


    First boot, get the AMT screen telling me new CPU detected and do I want to run setup? Hit F1, black screen. Wait 15 minutes, no change, reboot.

    Now everytime i boot it tells me CPU Fan Error, press F1 to enter setup. Pressing F1 goes to black screen and nothing else.

    I have the ryugin plugged into "cpu aio" on the MB but have also tried CPU FAN and CPU OPT.

    What am i missing? I can't even get into BIOS to adjust fan rpm threshholds, which is what the majority of google searches tell me fixes the fan error..

    No OS installed, need to tell the bios to boot from a usb drive since it has no optical drive..

  2. #2
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2020
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Have you tried clearing the Bios? Either by removing the battery or jumping the clr bios as per the manual.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    I have not yet, but since it has never booted, it should already be at factory settings... right?

  4. #4
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    So since the CMOS battery is behind my first GPU, I used the "Clear CMOS" button on the input panel on the back of the tower.. When I booted after that, I get the following on the bottom of the POST screen:

    Please enter setup to recover BIOS setting.
    CPU Fan Error!
    When RAID configuration was built, ensure to set SATA Configuration to RAID mode.
    Press F1 to Run Setup.


    If I press F1, the screen goes black (like true black, like there's no input signal), then black (like it's getting a video signal, but there's nothing to display) and it stays like that. I gave it about 5 or 6 minutes before turning it back off.

    If I boot again, I'm back where I was with just the CPU Fan Error! Press F1 to Run Setup. and pressing F1 yields the same result.

    All 3 radiator fans, all GPU fans and all the chassis fans are spinning. I even tried plugging the AIO lead into a CHA Fan header and leaving it unplugged. No change, I can't get past POST.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    So Asus tech support gave me three things to try:

    1. Clear CMOS using the "clear CMOS" button on the back of the board.
    2. Clear CMOS using the jumper
    3. Clear CMOS by removing the battery and using the jumper.


    I know it's been a LONG time since I got my computer degree, but have things changed so much that the BIOS settings FROM THE FACTORY would prevent a system from getting past POST?

    to reiterate, this is a BRAND NEW system that has NEVER been powered on. I haven't tweaked anything, i simply installed the hardware and powered it up and I've never seen anything past the POST screen. How is CMOS and BIOS resetting supposed to help?

  6. #6
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Also, when I press F1 to enter setup, the Qcode does display A9 (Start of Setup), but then after about 4 or 5 minutes, it changes to AA and never does anything after that.. screen stays lit up, but black (monitor doesn't go to sleep, so it's still getting a video signal, it's just a black screen)

  7. #7
    ROG Guru: Green Belt Array drop4205 PC Specs
    drop4205 PC Specs
    Laptop (Model)What are laptops
    MotherboardMaximus XI Formula
    ProcessorI9-9900K
    Memory (part number)Gskill Trident Z F4-3200C14-32GYZR
    Graphics Card #1Nvidia Reference RTX2080TI
    Graphics Card #2ha I wish
    Graphics Card #3ha I wish
    Graphics Card #4ha I wish
    Sound Cardha I wish
    MonitorMSI Oculux-NXG251R
    Storage #1Samsung970 EVO Plus 1T
    CPU CoolerHeatkiller
    CasePhantex Evolove X
    Power SupplySessonic Prime Titanium 850
    Keyboard ROG Strix Flare
    Mouse ROG Gladius II
    Headset Astro A40
    Mouse Pad Corsair
    Headset/Speakers Astro A40TR
    OS Windows 10 Home 64 Bit
    Accessory #1 Ek GPU Block
    Accessory #2 EK SE 360 Rad, EK PE 360 Rad
    Accessory #3 EK D5 Vario 140 Pump/Res
    drop4205's Avatar
    Join Date
    Mar 2013
    Reputation
    47
    Posts
    555

    download the latest bios for that board and do a bios flashback to load new bios and see what happens. Just a thought
    Maximus XI Formula, I9-9900k, Phantex Evolove X, Seasonic Titanium 850W, Custom loop PE360+SE360 Rad, G.Skill Trident Z F4-3200C14 32g, Nvidia Reference RTX 2080 TI, Samsung 970 EVO Plus 1Tb, ROG Strix Flare keyboard, ROG Gladius II

  8. #8
    ROG Member Array
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    14

    Quote Originally Posted by drop4205 View Post
    download the latest bios for that board and do a bios flashback to load new bios and see what happens. Just a thought
    That was my thought too, but it came with Rev 1201 installed and most recent is 1302 so it's pretty current.. my CPU and Ram have been covered since like 0902 according to the website. and it won't proceed to the boot phase after POST..

    I download the BIOS file, used the renamer to rename it, put it on a thumbstick, and got nothing. Even had the random thought of maybe all the usb ports aren't initialized, so I put the thumbdrive int he usb port that the keyboard was in since that worked, and still nothing..

    I got an e-mail this morning that they basically gave up and want me to RMA it. so who knows how long it's going to be until I can get this new system running.. :/

  9. #9
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2013
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Quote Originally Posted by tattooedpariah View Post
    That was my thought too, but it came with Rev 1201 installed and most recent is 1302 so it's pretty current.. my CPU and Ram have been covered since like 0902 according to the website. and it won't proceed to the boot phase after POST..

    I download the BIOS file, used the renamer to rename it, put it on a thumbstick, and got nothing. Even had the random thought of maybe all the usb ports aren't initialized, so I put the thumbdrive int he usb port that the keyboard was in since that worked, and still nothing..

    I got an e-mail this morning that they basically gave up and want me to RMA it. so who knows how long it's going to be until I can get this new system running.. :/
    Where did you download the renamer app from? it didnt come with my bios download for some reason
    Ive been looking for this all night and cant find it

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •