Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2020
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Aura randomly fails to detect ram on reboot or shutdown.

    So I'm going mad trying to solve this. I have an Asus Maximus X Code and 32gbs Trident Z RGB 3000MHz. Recently Asus Aura would occasionally stop detecting my ram after a restart or reboot from shutdown. I'm running the latest Aura version 1.07.09. I've tried armoury crate several times and i'm done with that software. It doesn't work correctly either and imo it's way buggier. I'm also running the latest version of Windows 10 1909. I've clean installed Windows 10 3 times in the past 2 days. I'm also on the latest bios version. I've flashed back to the previous version, It didn't fix it. I also tried a bios version 2 years back from 2018, it also did not fix the issue. Yes i have completely powered down the system multiple times including removing the power cable. I've tried every stick in every combination of dim slots. CPUZ always shows all the correct data for the ram, capacity, frequency, timings, everything. So they are working correctly. I've only installed the latest drivers for my motherboard and gpu from the respective manufacturer websites and i have only discord running in the background. I'm about to buy a new motherboard and ram because nothing works. I don't think i'm going to find a solution. Can anyone help, I've tried everything?
    Last edited by BParks21; 05-21-2020 at 04:55 AM.

  2. #2
    ROG Member Array boanjangnararmine PC Specs
    boanjangnararmine PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix X570-E Gaming
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X
    Memory (part number)Trident Z Neo 32GB (4 x 8GB) 3200 (F4-3200C14Q-32GTZN)
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix GeForce RTX 2080 SUPER Advanced
    MonitorASUS ROG Strix XG248Q
    Storage #1Samsung 970 Evo 1TB NVME SSD
    Storage #2Toshiba x300 8TB HDD
    CPU CoolerASUS ROG RYUJIN 360
    CaseASUS ROG Strix Helios
    Power SupplyASUS ROG Thor 850W
    Keyboard ASUS ROG Strix Flare (Cherry MX Brown)
    Mouse ASUS ROG Gladius II Origin
    Headset ASUS ROG Delta
    Mouse Pad ASUS ROG Balteus
    OS Windows 10
    Accessory #1 ASUS ROG Aura Terminal

    Join Date
    Jul 2019
    Reputation
    10
    Posts
    19

    I know this sounds weird and is probably a long shot for you since you reinstalled windows several times, but by any chance do you have Valorant (specifically Vanguard) installed? It was ultimately the reason my ram stopped showing up in Aura. What fixed it for me was uninstalling Valorant/Vanguard, then clean re-installing Armoury Crate.

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2020
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Quote Originally Posted by boanjangnararmine View Post
    I know this sounds weird and is probably a long shot for you since you reinstalled windows several times, but by any chance do you have Valorant (specifically Vanguard) installed? It was ultimately the reason my ram stopped showing up in Aura. What fixed it for me was uninstalling Valorant/Vanguard, then clean re-installing Armoury Crate.
    Nope I've never used that software.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •