Page 3 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast
Results 21 to 30 of 48
  1. #21
    ROG Guru: Green Belt Array MoKiChU PC Specs
    MoKiChU PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z370-F Gaming
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB DDR4 2666MHz CL16 - 16GB (2 x 8GB)
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC
    MonitorASUS ROG Strix XG35VQ
    Storage #1SSD NVMe Samsung 970 EVO Plus 500GB
    Storage #2SSD NVMe Samsung 960 EVO 250GB | SSD NVMe Corsair Force MP510 240GB | SSHD AHCI Seagate FireCuda 2TB
    CPU CoolerCooler Master ML240L RGB
    CaseBitFenix Enso
    Power SupplyCorsair TX850M (850W)
    Keyboard Logitech G413
    Mouse Logitech G502
    Headset/Speakers Logitech Z333
    OS Windows 10 64 bit 21H1/VB/19043.x
    MoKiChU's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    308
    Posts
    570

    Quote Originally Posted by _Emanuel_ View Post
    Hi,
    I have an Asus 590-E gaming wifi and also an issue with the sound (a sudden stop of normal sound replaced by a massive feedback/white noise).
    Hi,

    You have an ASUS ROG SS3|DTS Sound Unbound Intel Z590 motherboard, so :

    You need Realtek USB Audio Drivers (UAD - ASUS ROG SS3-DTS Intel MB) from the first post of this thread.

    Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process, for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.

    Quote Originally Posted by _Emanuel_ View Post
    Could you please tell me if the driver from the first post is correct or there is another? Because I would like to exclude a bad driver before searching other solutions.

    Thank you!
    Your reasoning is wrong, the logic to have is :

    - If you have an issue with the drivers package from your motherboard support page (or just want to be up to date) > Follow what I told you above.
    - If you have an issue with the drivers package from this thread > CLEANUP process then install/use the drivers package from your motherboard support page > If you steel have an issue (and therefore the issue is not specific to the drivers package from this thread) > Open a ticket with ASUS Support.
    Last edited by MoKiChU; 04-19-2021 at 11:45 AM.

  2. #22
    New ROGer Array
    Join Date
    Apr 2021
    Reputation
    10
    Posts
    12

    Quote Originally Posted by MoKiChU View Post
    You have an ASUS ROG SS3|DTS Sound Unbound Intel Z590 motherboard, so :
    Thank you, I will follow the steps from the first post and use that driver.

    I think that it's a driver issue because when the problem occur, if I make a right click on sound icon in the tray and change the Spatial Sound settings, to any other from the list, no matter what, the problem disappears and the sound is returning to normal.

  3. #23
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Bad 5.1 sound quality

    So i stumbled across this thread after having multiple issues with the drivers supplied by ASUS and still have one big issue to fix.

    First things first: It would be nice if the driver package supplied on the support page for the Z590-E would have had the same descriptions as the ones posted in this thread, because how would i know i'd have to run some install.cmd as admin instead of the setup.exe like any other driver package so far? And why are essential parts of the driver package not supplied as well, why do i have to use the MS store of all things to get the Realtek Audio Console? I have to be honest here, this is quite terrible compared to when the audio drivers contained all software from the get go.

    But i digress. After finally getting everything to work, i am left with a quality issue: 5.1 sound is seemingly still being postprocessed from somewhere and i can't find out what it is or why it happens. Sound that comes from the Center channel or a combination with others is modulated in some way when the source of the sound is actually behind, akin to what those various stereo modulations do in order to provide some form of surround experience, but it just sounds tinny, muffled, something like that. I like my sound pure and unmodulated, as i am using a native 5.1 headset with actual drivers for each channel. Having to plug in an ancient Creative soundcard in order to get 5.1 to work properly on a 350 € mainboard is quite a damper on my enjoyment of the product. And it does so with the Windows standard driver, which means its definitely the Realtek drivers that are f*cked up. In my opinion, in the current state it was a bad idea to use that Realtek USB Audio chip. It should have stayed whatever was there before, I am coming from a Z270-F. Moreso, the Realtek Audio Console "Impedance Sensing" assumes my headset, a Roccat Kave with an actual impedance of 32 Ohms, to have an Impedance well beyond 1000 Ohms and there is no way to change that. Changing the Amplify level to "Performance" (down from "Extreme") does help with the sound quality but doesn't fix it.

    TL;DR: Please provide me with assistance in order to get rid of any and all post processing on the audio since i am using a 5.1 headset and thus don't need any of it. If that is not possible, please forward this issue to your software development team (or Realtek's, whichever is the right one) so that they make it possible. Or get them to fix the faulty impedance setting / have them make it changeable manually, should my issue actually stem from that.

    Yes, i have double and triple checked all options in the Windows sound panel, Realtek Audio Console and Sonic Studio.
    Yes, i tried turning each of them off and on again.
    Yes, i have completely uninstalled and reinstalled the stuff according to the first post in this thread. I even tried without any of it.
    This happens on a completely fresh Windows 10 install, most recent build, most recent patches.

    Thanks in advance! Have a nice day and stay safe.
    Last edited by TheBandicoot; 04-14-2021 at 11:37 AM.

  4. #24
    ROG Guru: Green Belt Array MoKiChU PC Specs
    MoKiChU PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z370-F Gaming
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB DDR4 2666MHz CL16 - 16GB (2 x 8GB)
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC
    MonitorASUS ROG Strix XG35VQ
    Storage #1SSD NVMe Samsung 970 EVO Plus 500GB
    Storage #2SSD NVMe Samsung 960 EVO 250GB | SSD NVMe Corsair Force MP510 240GB | SSHD AHCI Seagate FireCuda 2TB
    CPU CoolerCooler Master ML240L RGB
    CaseBitFenix Enso
    Power SupplyCorsair TX850M (850W)
    Keyboard Logitech G413
    Mouse Logitech G502
    Headset/Speakers Logitech Z333
    OS Windows 10 64 bit 21H1/VB/19043.x
    MoKiChU's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    308
    Posts
    570

    Quote Originally Posted by TheBandicoot View Post
    please forward this issue to your software development team (or Realtek's, whichever is the right one) so that they make it possible. Or get them to fix the faulty impedance setting / have them make it changeable manually, should my issue actually stem from that.
    Hi,

    I don't work for ASUS, open a ticket with ASUS Support, they will forward to Realtek, A-Volute (SS3) or Xperi (DTS) if necessary.

  5. #25
    New ROGer Array
    Join Date
    Feb 2021
    Reputation
    10
    Posts
    2

    Thanks for the advice! I'll do that.

  6. #26
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    21
    Posts
    18

    Question

    Hi, excuse me, which is the correct drivers set for my motherboard ?

    ASUS TUF GAMING Z590-PLUS


    Thanks in advance.

  7. #27
    ROG Guru: Green Belt Array MoKiChU PC Specs
    MoKiChU PC Specs
    MotherboardASUS ROG Strix Z370-F Gaming
    ProcessorIntel Core i7-8700K
    Memory (part number)Corsair Vengeance RGB DDR4 2666MHz CL16 - 16GB (2 x 8GB)
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix GTX 1080 Ti OC
    MonitorASUS ROG Strix XG35VQ
    Storage #1SSD NVMe Samsung 970 EVO Plus 500GB
    Storage #2SSD NVMe Samsung 960 EVO 250GB | SSD NVMe Corsair Force MP510 240GB | SSHD AHCI Seagate FireCuda 2TB
    CPU CoolerCooler Master ML240L RGB
    CaseBitFenix Enso
    Power SupplyCorsair TX850M (850W)
    Keyboard Logitech G413
    Mouse Logitech G502
    Headset/Speakers Logitech Z333
    OS Windows 10 64 bit 21H1/VB/19043.x
    MoKiChU's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Reputation
    308
    Posts
    570

    Quote Originally Posted by 74lobster View Post
    Hi, excuse me, which is the correct drivers set for my motherboard ?

    ASUS TUF GAMING Z590-PLUS


    Thanks in advance.
    Hi,

    You have an ASUS TUF DTS Custom motherboard, so :

    You need Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS TUF/PRIME DTS Custom MB) from the first post of this thread : [DRIVERS] Realtek Audio (MB | Intel 2xx/3xx/4xx/5xx & AMD 3xx/4xx/5xx)

    Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process, for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.

  8. #28
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    21
    Posts
    18

    Quote Originally Posted by MoKiChU View Post
    Hi,

    You have an ASUS TUF DTS Custom motherboard, so :

    You need Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS TUF/PRIME DTS Custom MB) from the first post of this thread : [DRIVERS] Realtek Audio (MB | Intel 2xx/3xx/4xx/5xx & AMD 3xx/4xx/5xx)

    Follow scrupulously your CLEANUP process then your INSTALL process, for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow your UPDATE process.
    Thank you so much !

  9. #29
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    21
    Posts
    24

    Not sure what's going on but, after installing the drivers (UAD - ASUS ROG SS3-DTS Intel MB) I downloaded "DTS Sound Unbound" and in the application everything says its "good to go" but when I try to enable "spatial sound" there's no option to enable DTS

  10. #30
    ROG Member Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    21
    Posts
    24

    Quote Originally Posted by MoKiChU View Post
    Hi,

    You need to enable it here (underlined in red) from a right click on your Sound tray icon :

    That's the problem after installing "DTS Sound Unbound" via the Microsoft store that option disappears and only "Dolby Access" shows up

Page 3 of 5 FirstFirst 1 2 3 4 5 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •