Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    ROG Guru: Orange Belt Array Super Gnome PC Specs
    Super Gnome PC Specs
    MotherboardROG Rampage VI Extreme Omega / ROG Crosshair VIII Formula
    ProcessorIntel® Core™ i9-9980XE / AMD 3950x
    Memory (part number)Corsair LPX Vengeance DDR4 2666MHz 128 GB / Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-3200 32GB DDR4 3200MH
    Graphics Card #1Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    Graphics Card #2Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    MonitorJAPANNEXT JN-VT500UHD 4K 50-inch LCD
    Storage #1Crucial MX500 1 TB / Sabient SB-ROCKET-NVMe4-500
    Storage #2Samsung 970 Pro 1 TB / ADATA XPG SX5500 Pro 3D NAND NVMe Gen3x4 PCIe M.2
    CPU CoolerROG Ryujin 360 / NZXT Kraken X62
    CaseThermaltake View 71 TG / Thermaltake View 31
    Power SupplyCORSAIR AXi Series, AX1600i 1600 watt / Thermaltake Toughpower iRGB 1200 watt
    Accessory #1 Noctua 140mm 3000 RPM x 4 / Noctua 140 mm 3000 RPM x 2
    Accessory #2 Gigabyte GC-A 2WAY NVLINK RGB (3-slot) / ROG NVLINK Bridge 3-Slot A

    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    20
    Posts
    359

    Crosshair VIII Formula Based PC Suddenly Super Slow

    Once when watching a movie via Netflix and the second time when playing World of Warcraft my very newly built computer with a Crosshair VIII Formula suddenly got super ridiculously slow and unresponsive, verging on frozen, but not quite. In both cases I was able to close applications. The mouse would freeze and then be okay a minute later for two seconds. Using an older keyboard with a power button on it I was then able to get the computer to shut down, maybe three minutes after hitting the power button. Then on restart the mouse and everything works fine, but then after the login screen, and after logging in, the computer is back to being super slow and nearly completely unresponsive again. After again shutting down as above, both times I then entered safe mode, and then restarted and the problem was gone after restarting again and then logging in and back into normal mode. The problem is I need a reliable computer and have no idea what the cause is or how to prevent it from happening again. Any help would rock. Maybe this is a Windows problem, but I have no idea Thanks in advance.

  2. #2
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    719

    What version of windows are you on {CMD} then {VER} ?

    It sounds like sonic may be the issue. Do you use sonic radar with the game ?

  3. #3
    ROG Guru: Orange Belt Array Super Gnome PC Specs
    Super Gnome PC Specs
    MotherboardROG Rampage VI Extreme Omega / ROG Crosshair VIII Formula
    ProcessorIntel® Core™ i9-9980XE / AMD 3950x
    Memory (part number)Corsair LPX Vengeance DDR4 2666MHz 128 GB / Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-3200 32GB DDR4 3200MH
    Graphics Card #1Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    Graphics Card #2Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    MonitorJAPANNEXT JN-VT500UHD 4K 50-inch LCD
    Storage #1Crucial MX500 1 TB / Sabient SB-ROCKET-NVMe4-500
    Storage #2Samsung 970 Pro 1 TB / ADATA XPG SX5500 Pro 3D NAND NVMe Gen3x4 PCIe M.2
    CPU CoolerROG Ryujin 360 / NZXT Kraken X62
    CaseThermaltake View 71 TG / Thermaltake View 31
    Power SupplyCORSAIR AXi Series, AX1600i 1600 watt / Thermaltake Toughpower iRGB 1200 watt
    Accessory #1 Noctua 140mm 3000 RPM x 4 / Noctua 140 mm 3000 RPM x 2
    Accessory #2 Gigabyte GC-A 2WAY NVLINK RGB (3-slot) / ROG NVLINK Bridge 3-Slot A

    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    20
    Posts
    359

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    What version of windows are you on {CMD} then {VER} ?

    It sounds like sonic may be the issue. Do you use sonic radar with the game ?
    On my other machines I have been prompted to install and have installed Windows 2004, but oddly not on this machine. It's still on 1909.

    As for Sonic, not possible as it has never been installed on the rig or used.

    Without a definitive fix, I think I am just gonna bench the rig until 2004 is available for it. It seems likely to be a software issue--some conflict or something--this stuff is usually Windows, I think--but then you can't be sure.

    Anyhow, thanks for your reply. If you have any more or other suggestions, great. Thanks again.

  4. #4
    ROG Guru: Orange Belt Array xeizo PC Specs
    xeizo PC Specs
    Laptop (Model)HP i7-7500U 16GB 256GB NVMe
    MotherboardAsus Maximus VIII Hero
    Processor6700K
    Memory (part number)32GB HyperX/CorsairLP @ 3200MHz
    Graphics Card #1MSI 1080Ti @ Water
    Sound CardSteinberg UR22
    MonitorAOC 1440p 27" S-PLS
    Storage #1256GB Samsung 950 Pro NVMe
    Storage #22xSSD:s, 4xHDD:s
    CPU CoolerAntec 620 AIO push-pull 2xNidec Gentle Typhoon 1450rpm
    CaseCorsair Carbide 200R
    Power SupplyCooler Master V550S
    Keyboard Logitech G710+ MX Brown (50$ on sale)
    Mouse Steelseries Sensei RAW
    Headset Sennheiser HD600
    Mouse Pad Steelseries, hard
    Headset/Speakers Swissonic ASM5 active studio monitors (thomann.de)
    OS Windows10 preview build 16237
    Network RouterAsus RT-N66U

    Join Date
    Apr 2016
    Reputation
    38
    Posts
    351

    When I have had similar issues in the past, one of the harddrives was starting failing
    R9 3900X - X470 Crosshair VII (bios 3103) - 32GB G.Skill Trident Z RGB@3800 - Noctua NH-D15 Chromax.black - MSI RTX2070 Super Gaming - NZXT H700 w. Chromax.black fans - Corsair RM850x - 1TB 970 Evo Plus

  5. #5
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    719

    You can run this commands to check windows critical files are all correct.

    run as admin [powershell] (type into search bar, when you see it pop up, right click on it and run as admin)

    sfc /scannow

    wait till complete
    now run (still in powershell)

    Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

    wait till complete

    if either found and fix integrity errors or corruptions, reboot and then repeat both steps again.

  6. #6
    ROG Guru: Orange Belt Array Super Gnome PC Specs
    Super Gnome PC Specs
    MotherboardROG Rampage VI Extreme Omega / ROG Crosshair VIII Formula
    ProcessorIntel® Core™ i9-9980XE / AMD 3950x
    Memory (part number)Corsair LPX Vengeance DDR4 2666MHz 128 GB / Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-3200 32GB DDR4 3200MH
    Graphics Card #1Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    Graphics Card #2Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    MonitorJAPANNEXT JN-VT500UHD 4K 50-inch LCD
    Storage #1Crucial MX500 1 TB / Sabient SB-ROCKET-NVMe4-500
    Storage #2Samsung 970 Pro 1 TB / ADATA XPG SX5500 Pro 3D NAND NVMe Gen3x4 PCIe M.2
    CPU CoolerROG Ryujin 360 / NZXT Kraken X62
    CaseThermaltake View 71 TG / Thermaltake View 31
    Power SupplyCORSAIR AXi Series, AX1600i 1600 watt / Thermaltake Toughpower iRGB 1200 watt
    Accessory #1 Noctua 140mm 3000 RPM x 4 / Noctua 140 mm 3000 RPM x 2
    Accessory #2 Gigabyte GC-A 2WAY NVLINK RGB (3-slot) / ROG NVLINK Bridge 3-Slot A

    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    20
    Posts
    359

    What is puzzling is that after this problem kicks in suddenly, then the problem goes away after shut down and then starting and before logging in. So on the screen before logging in everything is then fine. But then after logging in the problem is back. Also, it is strange that this happens, the following: If before logging in you simply not log in at that point, but then restart and go to safe mode, and then do nothing in safe mode and then just simply shut down at that point then the system somehow resets and the problem goes away. If you do this then the problem is gone. Hence, it has to be a software problem, not a hardware one. Some process is altering how the system works, which is causing the problem. Anyhow thanks. I am just going to continue to use a different computer for now, and I am just going to download 2004 when prompted--which hopefully fixes the problem.

  7. #7
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    719


  8. #8
    ROG Guru: White Belt Array XIIIIX PC Specs
    XIIIIX PC Specs
    MotherboardCrosshair VIII Formula
    Processor3900X
    Memory (part number)Gskill F4-3000C14Q-32GTZ 1T@3733 16-16-16-36-60
    Graphics Card #1GTX2080Ti
    Sound CardX7 LE
    MonitorBig enough
    Storage #1SAMSUNG MZVKW512
    Storage #2SAMSUNG MZVKW1T0
    CPU CoolerH110
    CaseLevel 10
    Power SupplySeasonic 1050 Platinum
    Keyboard K70 Mk.2 SE
    Mouse M65 Elite SE
    Headset AKG
    Mouse Pad Rog big one
    Headset/Speakers Harman GLASS
    OS W10
    Network RouterRT-AX88U

    Join Date
    Feb 2017
    Reputation
    10
    Posts
    92

    Quote Originally Posted by Super Gnome View Post
    What is puzzling is that after this problem kicks in suddenly, then the problem goes away after shut down and then starting and before logging in. So on the screen before logging in everything is then fine. But then after logging in the problem is back. Also, it is strange that this happens, the following: If before logging in you simply not log in at that point, but then restart and go to safe mode, and then do nothing in safe mode and then just simply shut down at that point then the system somehow resets and the problem goes away. If you do this then the problem is gone. Hence, it has to be a software problem, not a hardware one. Some process is altering how the system works, which is causing the problem. Anyhow thanks. I am just going to continue to use a different computer for now, and I am just going to download 2004 when prompted--which hopefully fixes the problem.
    What network connection are you using?
    For me, switching to the intel connection solved it....
    Wifi I hardly use, and the Aquanta is troublesome

  9. #9
    New ROGer Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    719

    Quote Originally Posted by XIIIIX View Post
    and the Aquanta is troublesome
    I read something similar about that before somewhere, does this mean you stop drivers installing as well or just not use it ?

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array Super Gnome PC Specs
    Super Gnome PC Specs
    MotherboardROG Rampage VI Extreme Omega / ROG Crosshair VIII Formula
    ProcessorIntel® Core™ i9-9980XE / AMD 3950x
    Memory (part number)Corsair LPX Vengeance DDR4 2666MHz 128 GB / Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-3200 32GB DDR4 3200MH
    Graphics Card #1Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    Graphics Card #2Asus 2080 Turbo / Asus 2080 ti Turbo
    MonitorJAPANNEXT JN-VT500UHD 4K 50-inch LCD
    Storage #1Crucial MX500 1 TB / Sabient SB-ROCKET-NVMe4-500
    Storage #2Samsung 970 Pro 1 TB / ADATA XPG SX5500 Pro 3D NAND NVMe Gen3x4 PCIe M.2
    CPU CoolerROG Ryujin 360 / NZXT Kraken X62
    CaseThermaltake View 71 TG / Thermaltake View 31
    Power SupplyCORSAIR AXi Series, AX1600i 1600 watt / Thermaltake Toughpower iRGB 1200 watt
    Accessory #1 Noctua 140mm 3000 RPM x 4 / Noctua 140 mm 3000 RPM x 2
    Accessory #2 Gigabyte GC-A 2WAY NVLINK RGB (3-slot) / ROG NVLINK Bridge 3-Slot A

    Join Date
    Mar 2019
    Reputation
    20
    Posts
    359

    Quote Originally Posted by XIIIIX View Post
    What network connection are you using?
    For me, switching to the intel connection solved it....
    Wifi I hardly use, and the Aquanta is troublesome
    I have downloaded and updated the drivers for both ethernet, intel and Aquantia. WiFi is in airplane mode, so off.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •