Results 1 to 10 of 10

Hybrid View

  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Trouble getting RAM running at posted speed on ROG STRIX Z490-A GAMING

    Hi

    I cannot get the OS to boot using XMP I and my 4x8GB 3600MHz Corsair Vengeance RAM.

    I did have it running at 3400MHz using XMP I but then I tried to get it to 3600MHz with some manual voltage increases and it wouldn't boot. When I went back to 3400MHz and XMP I it wouldn't boot again, even after a CMOS reset, so I'm stuck running it at the MB stock speed for now, which is 2600MHz I think.

    Motherboard:
    https://www.mwave.com.au/product/asu...rboard-ac34478

    RAM Kit (CMW32GX4M4C3600C18):
    https://www.mwave.com.au/product/cor...-black-ac14695

    RAM compatibility list for that motherboard:
    https://www.asus.com/Motherboards/RO...sk_QVL_Memory/

    Listed is:
    CMW32GX4M4C3600C18(Ver4.31)

    I have tested RAM using Windows Memory Diagnostic. I haven't used Memtest64 yet because it will take days.

    Is there a decent guide for getting this RAM running at its correct speed, or can anyone help me get it there?

    Thanks a lot

    V

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array ThrashZone PC Specs
    ThrashZone PC Specs
    MotherboardASUS z490 maximus XII Apex 2nd x299 Rampage VI Apex
    Processori9-10900k & i9-9940x
    Memory (part number)Trident-Z 3600c16 2nd Trident-Z 3600C16 both Samsung B-Dies
    Graphics Card #1EVGA 1080ti FTW3 water block 2nd Titan Xp copper water block
    MonitorAOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz & ASUS VG248QE 24" 144Hz
    Storage #12-Samsung 970 Evo Plus 500gb M.2 & 2.5" ssd's 850 pro's for os 850 evo for games
    Storage #22-LG Blu-Ray WH16NS40
    CPU Cooler2-240GTX with Heatkiller-4-Pro/ vrm water block Both&x299 2-280GTX 2-D5's before and after rads
    Case2- Corsair 450D with second floors for 240GTX & 280GTX rads enclosed and filtered on top
    Power SupplyEVGA 1000P2 2nd EVGA 1200P2
    Keyboard Logitech G910 Orion Spectrum 2nd Logitech G710+
    Mouse 2-Red dragon Perdition
    OS Win-7 & win-10 pro on both systems Win-7 everyday os
    Accessory #1 Optimus Foundation copper plexi 2nd Optimus SigV2
    Accessory #2 ModmyMods clear coolant
    Accessory #3 ModMyMods 3/8-5/8" clear soft tubing/ MORA 360 Pro x2
    ThrashZone's Avatar
    Join Date
    Oct 2017
    Reputation
    23
    Posts
    389

    Hi,
    Use xmp 2 not 1
    Then go to timings page and switch it to Mode 1
    Then drop down and use 2N
    Everything else should be fine.

    You can tweak these later if you want too
    DRAM REF Cycle Time [350]
    DRAM REF Cycle Time 2 [350]
    DRAM REF Cycle Time 4 [350]
    DRAM Refresh Interval [40000]

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by ThrashZone View Post
    Hi,
    Use xmp 2 not 1
    Then go to timings page and switch it to Mode 1
    Then drop down and use 2N
    Everything else should be fine.
    Thanks for your reply.

    I can't find 'Mode 1' anywhere in this version of the BIOS. I did some googling and found a reference and screenshot of it here:

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...-Maximus-Tweak

    I don't appear to have Maximus Tweak as on option on the Strix BIOS.

    I made the other changes as instructed and it failed to boot.

    CPU-Z RAM screens here: https://imgur.com/a/KTnh48N

    Thanks

    V
    Last edited by vibrate; 06-16-2020 at 09:26 AM.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Can anyone else help? Beginning to regret buying ASUS is this is the extent of the support I can expect...

  5. #5
    ROG Enthusiast Array Stylee PC Specs
    Stylee PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XII Hero
    ProcessorI0 10900k @ 5.2Ghz
    Memory (part number)64Gb Corsair Vengeance Pro
    Graphics Card #1Asus ROG Strix 1080ti OC
    Monitor2x Asus ROG Swift pg348q
    Storage #1Samsung EVO 970 plus m.2 250Gb (OS)
    Storage #2Samsung EVO 860 1Tb and EVO 850 500gb (Gaming)
    CPU CoolerCustom watercooled (EKWB Velocity Block)
    CaseFractal Design Define R6 (White)
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2
    Keyboard Corsair K70 Rapid Fire / Cherry MX Speeds
    Mouse Razor Deathadder 2013
    Headset Corsair Void PRO
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 EKWB Strix 1080ti Water Block
    Accessory #2 EK-AF G1/4 Fittings with Alphacool 13/10mm clear tubing.

    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Quote Originally Posted by vibrate View Post
    Can anyone else help? Beginning to regret buying ASUS is this is the extent of the support I can expect...
    Just noticed your CPUz images let me take a look
    I9 10900k @ 5.2Ghz - ASUS Maximus XII Hero - Corsair Vengeance PRO @ 3200 4x16gb
    ASUS ROG 1080ti - FD Define R6 -Custom Loop - A cat called Nacho :-)

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Stylee PC Specs
    Stylee PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XII Hero
    ProcessorI0 10900k @ 5.2Ghz
    Memory (part number)64Gb Corsair Vengeance Pro
    Graphics Card #1Asus ROG Strix 1080ti OC
    Monitor2x Asus ROG Swift pg348q
    Storage #1Samsung EVO 970 plus m.2 250Gb (OS)
    Storage #2Samsung EVO 860 1Tb and EVO 850 500gb (Gaming)
    CPU CoolerCustom watercooled (EKWB Velocity Block)
    CaseFractal Design Define R6 (White)
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2
    Keyboard Corsair K70 Rapid Fire / Cherry MX Speeds
    Mouse Razor Deathadder 2013
    Headset Corsair Void PRO
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 EKWB Strix 1080ti Water Block
    Accessory #2 EK-AF G1/4 Fittings with Alphacool 13/10mm clear tubing.

    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Hi Vibrate,

    What Make and Model RAM are you using, and what manual timings have you applied? Sometimes XMP isn't ideal and manually setting timings is the best way to go.

    Happy to try to help

    Stylee
    I9 10900k @ 5.2Ghz - ASUS Maximus XII Hero - Corsair Vengeance PRO @ 3200 4x16gb
    ASUS ROG 1080ti - FD Define R6 -Custom Loop - A cat called Nacho :-)

  7. #7
    ROG Enthusiast Array Stylee PC Specs
    Stylee PC Specs
    MotherboardAsus Maximus XII Hero
    ProcessorI0 10900k @ 5.2Ghz
    Memory (part number)64Gb Corsair Vengeance Pro
    Graphics Card #1Asus ROG Strix 1080ti OC
    Monitor2x Asus ROG Swift pg348q
    Storage #1Samsung EVO 970 plus m.2 250Gb (OS)
    Storage #2Samsung EVO 860 1Tb and EVO 850 500gb (Gaming)
    CPU CoolerCustom watercooled (EKWB Velocity Block)
    CaseFractal Design Define R6 (White)
    Power SupplyEVGA SuperNova 1000 P2
    Keyboard Corsair K70 Rapid Fire / Cherry MX Speeds
    Mouse Razor Deathadder 2013
    Headset Corsair Void PRO
    OS Windows 10 Pro
    Accessory #1 EKWB Strix 1080ti Water Block
    Accessory #2 EK-AF G1/4 Fittings with Alphacool 13/10mm clear tubing.

    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    28

    Ok, can you split the RAM into 2 pairs purely for testing then try the XMP profile with 2 sticks at a time if you haven't already, lets try to ascertain physically if one of them is causing you an issue,
    I9 10900k @ 5.2Ghz - ASUS Maximus XII Hero - Corsair Vengeance PRO @ 3200 4x16gb
    ASUS ROG 1080ti - FD Define R6 -Custom Loop - A cat called Nacho :-)

  8. #8
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Thanks mate, appreciate this.

    My full spec:

    Case: Thermaltake View 71 ARGB 4-Sided Tempered Glass Full-Tower E-ATX
    Motherboard: ASUS ROG STRIX Z490-A GAMING LGA 1200 ATX Motherboard
    CPU: Intel Core i7 10700K Octa Core LGA 1200 3.80GHz Unlocked
    CPU cooler: Thermaltake Water 3.0 360 ARGB Sync Edition Liquid CPU Cooler
    GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Xtreme Waterforce
    RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 32GB (4x 8GB) DDR4 3600MHz (CMW32GX4M4C3600C18(Ver4.31)

    Here it is in the MB compatible RAM list: https://i.imgur.com/kPK4fKQ.png

    FYI I tried again today using XMP II and running the RAM as low as 2400MHz and it still fails to boot.

    I'll try splitting the RAM tomorrow and get back to you, just got into bed here (Sydney).

    Thanks

    V
    Last edited by vibrate; 06-17-2020 at 11:14 AM.

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Stylee View Post
    Ok, can you split the RAM into 2 pairs purely for testing then try the XMP profile with 2 sticks at a time if you haven't already, lets try to ascertain physically if one of them is causing you an issue,
    Right, so I split the RAM and tried using XMP II on each stick, one at a time. None of them booted. I also tried various pairs and had the same result.

    I have no idea what to try next, but right now it is running at the MB default.

    Any ideas?

  10. #10
    ROG Enthusiast Array lassek PC Specs
    lassek PC Specs
    MotherboardStrix Z490-E Gaming
    ProcessorIntel 10900K
    Memory (part number)F4-3600C16D-32GTZNC
    Graphics Card #1Nvidia 2080 Ti Founders Edition
    Sound CardCreative AE-5
    MonitorSamsung SE790 34" 3440x1440
    Storage #1Samsung 960 EVO 250 GB
    Storage #24 x Samsung 500 GB Raid 0
    CPU CoolerWatercooled
    CaseBe Queit Dark Base Pro 9
    Power SupplyCorsair HMX-1000
    Keyboard Logitech G815
    Mouse Logitech G502SE
    Headset Logitech G615
    Mouse Pad Corsair MM800 RGB
    Headset/Speakers Logitech Surround Z906
    OS Windows 10 - 64 Bit

    Join Date
    Dec 2011
    Reputation
    10
    Posts
    58

    Hi I am having the same issue as you, did you find a solution?

    https://rog.asus.com/forum/showthrea...sed-3600-speed

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •