Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Tuxbe
    Guest

    Usb problem on Asus maximus iv extreme (keyboard and mouse not detected)

    Hello all,

    Last week, I purshased the maximus IV extreme and I'm happy of everything except the usb 3.0 ports.

    Sometimes when I power up my system my usb devices (mouse and keyboard) seem to be disabled. I think it comes from the NEC usb controller. When the system boots the bios alerts me about the non presence of any keyboard. I tried to update my bios at 1409 version, it doesn't solve the problem. If I connect my devices in another usb 3.0 ports, it seems to work but after a while those ports become also dead and at this point 4 usb ports are useless.
    The only solution I found is to completly shutdown the computer (by switching off the power supply). After that all seems to work normally, all ports become available again for a moment...

    I try to update the nec controller firmware but the updater doesn't work with multiple usb controller.

    Any of you have an idea how to solve the problem ?

    Configuration :
    - Maximus Extreme 4
    - Intel core i7 2600 K (turbo ratio * 40)
    - corsair cmx8gx3m2a1600c9 (XMP profile : 800 Mhz, CAS L 9.0, RAS->CAS 9, RAS Pre 9, tRAS 24, tRC 41, Voltage 1.650)
    - Gigabyte Nvidia GTX 580

  2. #2
    TeamROG Moderator Array xeromist PC Specs
    xeromist PC Specs
    Laptop (Model)Dell Inspiron 15 7567
    MotherboardMSI x470 Gaming Plus
    ProcessorAMD 2600X
    Memory (part number)16GB Crucial Ballistix Elite 3600
    Graphics Card #1ASUS GTX 1080 Strix
    MonitorBenQ BL3200PT
    Storage #1Intel 600p NVMe
    CPU CoolerWraith
    Casecustom Antec 900
    Power SupplyCorsair HX1000
    Keyboard Logitech Orion Spark
    Mouse Logitech MX500
    Headset Plantronics 777 with Oregon Aero upgrade
    xeromist's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Reputation
    318
    Posts
    7,729

    I think I've seen something similar around here. Does this thread sound like the same thing:
    http://www.asusrog.com/forums/showth...2740-usb-issue
    * Support disease research with Folding@Home *

    < < < Click the drop-down above my avatar for my PC specs!

  3. #3
    Tuxbe
    Guest
    Thank you xeromist, I didn't see this post before.
    Hope one solution presented helps me to solve the problem.

  4. #4
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2012
    Reputation
    10
    Posts
    1

    k guys, this is how u fix it, quick and ez. many thanks to this guy


    http://www.ajperysian.com/2011/12/10...b-not-working/

  5. #5
    ROG Enthusiast Array davidwilkerson's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    39

    was set bios crashes in the post, I took the internal usb hub that comes with the card installed, and now I'm using my g11 + my DeathAdder Mouse 3500 without problems

  6. #6
    ROG Enthusiast Array Doco's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Reputation
    10
    Posts
    68

    Hope you get it sorted, I've had similar problems myself using my keyboard and mouse - when I finally got the usb ports working I started using the 2 usb 2.0 ports for my keyboard and mouse, no problems since ( please dont jinx myself)

  7. #7
    ROG Enthusiast Array davidwilkerson's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Reputation
    10
    Posts
    39

    well, until now I have no more crashes in the post bios! Using the whip that came with the motherboard USB 2.0! I believe that USB 3.0 ports have been made for storage .

  8. #8
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Aug 2011
    Reputation
    10
    Posts
    44

    So, I am having this issue now. I had it fixed months ago by setting the USB 3 to NEC in the BIOS. Last night the machine was working fine. This morning I lost the top four and one more from the fifth row. I also lost the the front USB 3 header. When I plug my mouse into any of those ports, the lights flick on for a slit second then goes dead. I can not even get into BIOS when plugged into USB 3 ports. As far as I can tell, they are totally dead.

Similar Threads

  1. Asus Maximus Iv Extreme Bluetooth Problem
    By a1k3m1 in forum Other Series Motherboards
    Replies: 8
    Last Post: 05-05-2014, 06:11 AM
  2. Replies: 18
    Last Post: 08-31-2011, 06:23 AM
  3. no keyboard or mouse at boot on a Maximus IV GENE-Z
    By jcga in forum Other Series Motherboards
    Replies: 9
    Last Post: 08-25-2011, 03:07 AM
  4. Asus Maximus IV Extreme B3-problem with overclocking...
    By Zorinjo in forum Other Series Motherboards
    Replies: 27
    Last Post: 06-14-2011, 08:57 PM
  5. Sidewinder X6 keyboard and X4 mouse
    By Sam Josey in forum ROG Gaming Notebooks
    Replies: 1
    Last Post: 02-24-2011, 11:52 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •