Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    LightingService needs a restart at cold boot?

    Hello together,

    at first sorry for my bad english i hope it isn´t too worse for you all :'D
    I Builded a full ROG setup a few days ago.
    Asus ROG Strix x570-e Gaming Motherboard, AMD Ryzen 3950x, Asus ROG ryujin 360, TridentZ Neo 3200MHZ 64GB Ram, Asus ROG strix RTX 2080Ti, Asus ROG Helios case if this matters everything...
    Everything is working fine so far except for the LightingService. After every boot (cold or reboot) i see the service kick in and all lights going as expected.
    After a few seconds the LightingService seems to "stop" and all lights just freeze in place.
    I checked the service but it is running. If i restart the service everything works again and stays so until i reboot or shutdown the system.

    Is there everyone else experiencing this?
    Can it be fixed or do i need to write a small script to restart the service on every boot?
    Last edited by PanicsX1; 07-10-2020 at 01:05 PM.

  2. #2
    ROG Guru: Orange Belt Array 1mluer PC Specs
    1mluer PC Specs
    MotherboardMaximus XII Apex
    ProcessorI9-10900k
    Memory (part number)Gskill Trident Royal 4400
    Graphics Card #1ROG Matrix 2080 ti
    Sound Cardbuilt in
    MonitorASUS Swift PG348Q
    Storage #1Samsung 970 EVO Plus Raid
    Storage #2Samsung 970 EVO Plus Raid
    CPU CoolerRyujin 360
    CaseInWin 909 Silver
    Power SupplyROG Thor 1200p
    Keyboard ASUS ROG Claymore
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad ASUS ROG Baltheus
    Headset/Speakers Bose Computer Set with Sub
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNightHawk RAX200
    Accessory #1 TT Riing Plus
    Accessory #2 Blue Microphone

    Join Date
    Feb 2017
    Reputation
    42
    Posts
    426

    I wrote a script to fix mine but it was a pain. I had to do a full windows install refresh to fix it completely without a script.
    InWin 909 Silver RGB build
    i9-10900k
    ROG Maximus XII Apex
    ROG Matrix 2080 ti
    Gskill Trident Royal 4400 16g

    Everything overclocked and love it.
    ROG Awesomeness !!!!

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    So a script will be the best solution?
    i reinstalled my windows with the new build so the option to reinstall again would be meaningless from my view :/

  4. #4
    ROG Enthusiast Array GObonzo PC Specs
    GObonzo PC Specs
    MotherboardROG Strix Z370-E Gaming
    Processori7-8700K @5GHz
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C14D-16GTZSW
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080 Ti FTW3 GAMING
    MonitorMSI Optix MPG341CQRV (34" 3440x1440p)
    Storage #1SSDs: 5.25TB, M.2 NVMe: 512GB
    Storage #2external - HDs: 8TB
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CaseFractal Design Vector RS (5x be quiet! Silent Wings 3 140mm High-Speed PWM)
    Power Supplybe quiet! DARK POWER PRO 11 750W
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB — CHERRY® MX RGB Brown
    Mouse LG G600, Corsair Vengeance M95
    Headset Corsair Void Surround
    OS Win10 x64 Pro
    GObonzo's Avatar
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    44

    an alternative is to just add a link to the service .exe(*:\Program Files (x86)\LightingService) into the registry to run at start:
    Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Win dows\CurrentVersion\Run

    though it should already be set to run at start with Windows Services. if it's starting and stopping then it may not matter what actually tells it to start, it may just continue to fail without a reinstall of either the OS and/or the ASUS software.
    ASUS Strix ROG Z370-E Gaming | i7-8700K \ ASUS ROG Ryujin 360 | G. Skill Trident Z 3200 CL14 2x 8GB | EVGA FTW3 1080 Ti | be quiet! Dark Power Pro 11 750w | M.2 480GB \ SSD: 5.25TB \ HDD: 8TB | Fractal Design Vector RS \ 5x be quiet! Silent Wings 3 140mm High-Speed PWM | MSI Optix MPG341CQRV | Logitech G600 | Corsair K70 LUX RGB | Xbox One S Gamepad | Corsair Void Surround

  5. #5
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    I will try that but as i said the service starts up just fine just the lights stops after a few seconds with the first start..
    The Service itself shows that it is running...

  6. #6
    ROG Enthusiast Array GObonzo PC Specs
    GObonzo PC Specs
    MotherboardROG Strix Z370-E Gaming
    Processori7-8700K @5GHz
    Memory (part number)G.Skill F4-3200C14D-16GTZSW
    Graphics Card #1EVGA GTX 1080 Ti FTW3 GAMING
    MonitorMSI Optix MPG341CQRV (34" 3440x1440p)
    Storage #1SSDs: 5.25TB, M.2 NVMe: 512GB
    Storage #2external - HDs: 8TB
    CPU CoolerROG Ryujin 360
    CaseFractal Design Vector RS (5x be quiet! Silent Wings 3 140mm High-Speed PWM)
    Power Supplybe quiet! DARK POWER PRO 11 750W
    Keyboard Corsair K70 LUX RGB — CHERRY® MX RGB Brown
    Mouse LG G600, Corsair Vengeance M95
    Headset Corsair Void Surround
    OS Win10 x64 Pro
    GObonzo's Avatar
    Join Date
    Apr 2019
    Reputation
    10
    Posts
    44

    the ASUS software seems to have problems with identifying devices within Windows. the problem here could just be that it randomly loses track of them so the lights stop functioning.
    there's many threads all over the web about people having similar issues with Aura Sync and the Lighting Service especially. it seems to happen a lot more often for people that have uninstalled/reinstalled any of the software(Aura Sync, Armory Crate, Aura Creator, Live Dash) one or more times.

    i had the same issues multiple times and have finally had it resolved for the passed couple months. usually the only "permanent" fix seems to be reinstalling Windows and doing a fresh install of whichever version of ASUS control software.
    ASUS Strix ROG Z370-E Gaming | i7-8700K \ ASUS ROG Ryujin 360 | G. Skill Trident Z 3200 CL14 2x 8GB | EVGA FTW3 1080 Ti | be quiet! Dark Power Pro 11 750w | M.2 480GB \ SSD: 5.25TB \ HDD: 8TB | Fractal Design Vector RS \ 5x be quiet! Silent Wings 3 140mm High-Speed PWM | MSI Optix MPG341CQRV | Logitech G600 | Corsair K70 LUX RGB | Xbox One S Gamepad | Corsair Void Surround

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Thanks for the replys i guess i will take the "my script resets the service after its started" approach.
    Reinstalling my OS again is nothing i wanna do to be honest and and the Sorftware got reinstalled like 10 times now.

  8. #8
    ROG Enthusiast Array xPepi PC Specs
    xPepi PC Specs
    Laptop (Model)HP ProBook 450 G3 with Samsung M2 SSD
    MotherboardASUS ROG Maximus Hero VIII
    Processor6700k
    Memory (part number)Corsair CMK16GX4M2B3000C15
    Graphics Card #1Gigabyte 980ti G1
    MonitorBenq BL3200PT & Benq RL2460H
    Storage #1Samsung 850 EVO 250gb, 840 Evo 500gb
    Storage #2OCZ Agility 120gb, Seagate Barracuda 3TB
    CPU CoolerNoctua NH-d14
    CaseLian Li PC-7HX
    Power SupplyEVGA 1000P
    Keyboard Roccat Ryos MK Pro
    Mouse Roccat Kone XTD
    Headset AKG K550, Logitech C910 Camera
    Headset/Speakers Klipsch Promedia 2.1 THX
    OS Windows 10 Home

    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    10
    Posts
    42

    change LightingService to "delayed automatic" start instead of "automatic", also if you have other LED software, such as Corsair iCUE, see if your items are also listed there but have no colour profiles set. If this is the case, remove these items from Corsair folder, plugins...I just made a post about this called, How to make AURA work guide. It's in this section.

  9. #9
    New ROGer Array
    Join Date
    Jul 2020
    Reputation
    10
    Posts
    6

    Wow this interesting..
    I never checked if iCue is seeing any of this components and posible interfere with AURA or anything..
    After i saw this reply from you xPepi i checked it and iCue has found my mainboard.
    I just deleted the ASUS folder from the plugin directory and changed the process to delayed automatic.#
    Until now it seems to work so far
    Thank you very much

  10. #10
    ROG Guru: Orange Belt Array 1mluer PC Specs
    1mluer PC Specs
    MotherboardMaximus XII Apex
    ProcessorI9-10900k
    Memory (part number)Gskill Trident Royal 4400
    Graphics Card #1ROG Matrix 2080 ti
    Sound Cardbuilt in
    MonitorASUS Swift PG348Q
    Storage #1Samsung 970 EVO Plus Raid
    Storage #2Samsung 970 EVO Plus Raid
    CPU CoolerRyujin 360
    CaseInWin 909 Silver
    Power SupplyROG Thor 1200p
    Keyboard ASUS ROG Claymore
    Mouse Logitech G900
    Mouse Pad ASUS ROG Baltheus
    Headset/Speakers Bose Computer Set with Sub
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNightHawk RAX200
    Accessory #1 TT Riing Plus
    Accessory #2 Blue Microphone

    Join Date
    Feb 2017
    Reputation
    42
    Posts
    426

    simple bat file to restart lighting service

    here I put the simple code for the lighting service. Just crate a text file and copy this code into it and then save it as a .bat (aura.bat) It has to be a .bat file.

    @ECHO ON
    net stop "LightingService"
    net start "lightingService

    EXIT
    InWin 909 Silver RGB build
    i9-10900k
    ROG Maximus XII Apex
    ROG Matrix 2080 ti
    Gskill Trident Royal 4400 16g

    Everything overclocked and love it.
    ROG Awesomeness !!!!

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •