Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    gt-ax11000 ram usage

    Quick disclaimer, I searched for this before posting.

    Does anyone else see 97% -100% RAM usage on this router all the time? Any idea what causes the high usage? I have about 21-25 devices connected at all times with a few IP cameras with constant usage, but other than that most are sporadic.

    TIA

  2. #2
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2010
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Hello,

    I have not seen RAM usage reach 100% - or at least thought to look at the usage whenever I was troubleshooting issues, or monitoring the system. Based on what I've read, the RAM consumption, is an indicator of load on the system. If you look at the Traffic Analyzer "Statistic" section, you can see which clients or App is consuming resources/bandwidth. Looking for HIGH usage and that would give you an indicator at least of the client/app that may be the issue. If you have no "HIGH" usage, and the RAM is spiked at 100%, then there may be something else going on with your router. Recommend power cycle the device - I regularly "scheduled" reboot the router, I have found that this keeps the system running smoothly and I have little issue with the device.

    Be @ Peace -
    Trav...
    Peace and Agape In All Things -
    Christ -
    G73JH 1TB HD Space + 8GB RAM
    Zune HD

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    May 2020
    Reputation
    10
    Posts
    3

    Quote Originally Posted by Travelor View Post
    Hello,

    I have not seen RAM usage reach 100% - or at least thought to look at the usage whenever I was troubleshooting issues, or monitoring the system. Based on what I've read, the RAM consumption, is an indicator of load on the system. If you look at the Traffic Analyzer "Statistic" section, you can see which clients or App is consuming resources/bandwidth. Looking for HIGH usage and that would give you an indicator at least of the client/app that may be the issue. If you have no "HIGH" usage, and the RAM is spiked at 100%, then there may be something else going on with your router. Recommend power cycle the device - I regularly "scheduled" reboot the router, I have found that this keeps the system running smoothly and I have little issue with the device.

    Be @ Peace -
    Trav...
    Appreciate the reply. I scheduled a reboot nightly now, vs rebooting every other night. It really hasn't changed anything. There is a fair amount of usages showing in the Traffic analyzer but I'm not sure how that correlates to RAM usage specifically. Maybe it is normal, I hover around 95%-97% RAM usage consistently. Seems like it should not be but as no one else has complained of this maybe I have a unique issue.

  4. #4
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Jul 2012
    Reputation
    10
    Posts
    1

    I have the same thing going on... about 24 clients connected (smart home devices mostly) and the AX11000 is constantly using 97% of the memory... what gives?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •