Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Exclamation Crosshair VII Hero Wifi - Can't update bios to 3103

    As the title says I can't update the bios on my Crosshair VII Hero WIFI. I'm trying to go from 2203 to 3103 using the EZ Update part of AI Suite and it comes up with "The model of the BIOS image doesn't match the BIOS ROM currently present".

    As far as I can see I've downloaded the right BIOS. I got it from here: https://www.asus.com/au/Motherboards...HelpDesk_BIOS/

    Is there a problem with the BIOS? Do I need to update to the other BIOSes in between 2203 and 3103? I hope not since there are eight of them

  2. #2
    ROG Enthusiast Array liakou PC Specs
    liakou PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero X470
    ProcessorRyzen 3900x
    Memory (part number)G.Skill TridentZ Neo 32GB 3600C16
    Graphics Card #1ASUS ROG Strix Vega 64
    MonitorSamsung Odyssey G7 32
    Storage #1Samsung 960 Evo 250GB
    Storage #2Samsung 860 Evo 1TB+500GB
    CPU CoolerArctic Liquid Freezer II 360
    CaseCoolermaster H500M
    Power SupplyCorsair RMi 850
    Keyboard Logitech G915
    Mouse Logitech G PRO Wireless
    Headset Corsair VOID Pro
    Mouse Pad Logitech Powerplay
    Headset/Speakers Logitech G560
    OS Windows 10 Pro x64
    Network RouterZTE ZXHN H168N VDSL2 + ASUS RT-AC86U
    liakou's Avatar
    Join Date
    Nov 2013
    Reputation
    10
    Posts
    73

    Do not use bloatwares to perform BIOS updates. Use the BIOS flashback method to update your board.

  3. #3
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    20

    How about, Asus fixing the tool they supply so their users can actually use it.

    Because the instant reaction when I use it is that there is something wrong with the bios file and I'm reluctant to install it another way in case it renders the board unusable.

  4. #4
    ROG Guru: Blue Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    756

    Maybe you have CH8 without Wi-Fi ?
    They are sister boards that have stepped with the same BIOS numbers forever.

    Another possible cause using WinZip or Windows 10 default, instead of WinRAR to unpack the file.
    https://www.rarlab.com/download.htm

    Something ?strange? about this
    Version 3103 2020/06/23
    ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI) BIOS

    01. [E] Improve system performance.
    02. Update AMD AM4 ---> AGESA Combo PI V1 1.0.0.6 <---

    above is what you dropped on the USA site
    https://www.asus.com/Motherboards/RO...HelpDesk_BIOS/

    Then you have AU site with this one
    https://www.asus.com/au/Motherboards...HelpDesk_BIOS/

    Version 2206 2020/08/17
    ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI) BIOS 2206
    -Update AMD AM4 ---> AGESA V2 PI 1.0.8.0 <---
    -Improve system performance.
    -Improve system stability
    -Improve M.2 storage compatibility
    -Improve DRAM stability

    So now we have earlier BIOS with latter AGESA version- that is ?strange?

    I'd take AGESA V2 PI 1.0.8.0 version over earlier one any day.
    Last edited by RedSector73; 09-14-2020 at 03:59 AM.

  5. #5
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Its definitely the WIFI version. I've updated it several times in the past with no problems.

    I use 7-zip to unzip the BIOS but I'll give Winrar a go just to be sure. Edit: Just used Winrar to extract the files and got the same error when trying to apply the bios.

    That's a Crosshair VIII (ie: Crosshair Eight) bios you're talking about not a VII (seven).
    Last edited by skrybe; 09-14-2020 at 05:13 AM.

  6. #6
    ROG Guru: White Belt Array bigtop1967 PC Specs
    bigtop1967 PC Specs
    MotherboardCrosshair VII Hero
    ProcessorRyzen 3900X
    Memory (part number)Patriot Steel 4400CL19 @ 3733CL16
    Graphics Card #1XFX Radeon RX 580 8GB Black Edition
    Monitor2 x Acer CB241HQK
    Storage #1ADATA SX8200NP 480GB
    Storage #22 x SanDisk Ultra II
    CPU CoolerFractal Design S36 AIO
    CaseThermaltake Green Riing Core X5 EATX PC Gaming Cube
    Power SupplyEVGA G3 Gold
    Keyboard CORSAIR K70 RGB MK.2 Mechanical Gaming Keyboard Cherry mx brown
    Mouse Microsoft Mobile Wireless 4000
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterASUS
    bigtop1967's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Reputation
    11
    Posts
    112

    Quote Originally Posted by skrybe View Post
    Its definitely the WIFI version. I've updated it several times in the past with no problems.

    I use 7-zip to unzip the BIOS but I'll give Winrar a go just to be sure. Edit: Just used Winrar to extract the files and got the same error when trying to apply the bios.

    That's a Crosshair VIII (ie: Crosshair Eight) bios you're talking about not a VII (seven).
    You HAVE to use USB Flashback for newer bioses.
    About me: I am dyslexic and DO occasionally miss things!

    There are 10 types of people, those who understand binary, and those that don't.
    F people in 10 don't understand hexadecimal[/SIZE]

  7. #7
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Ok, in that case why doesn't Asus actually put that in the notes for the download. So frustrating

  8. #8
    ROG Guru: Blue Belt Array RedSector73 PC Specs
    RedSector73 PC Specs
    Laptop (Model)FA506IU-AL130T x 2
    MotherboardROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
    ProcessorAMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor
    Memory (part number)4 x G.SKILL F4-3800C14D-16GTZN 14-16-16-36 Samsung B-Die
    Graphics Card #1Gigabyte Aorus RTX 2080 Ti Xtreme WaterForce (GV-N208TAORUSX W-11GC)
    Sound CardArctis DAC
    MonitorAsus ROG Swift PG348Q
    Storage #1ADATA SX8200PNP 1TB
    Storage #22 x Samsung SSD 840 EVO 250GB
    CPU CoolerCoolermaster Liquid Pro Master 360
    CaseEVGA DG-87 Gunmetal Grey Gaming Case
    Power SupplyEVGA SuperNOVA G2 750W Gold Power
    Keyboard Corsair K95 RGB Platinum
    Mouse Corsair Gaming Sabre RGB Gaming Mouse
    Headset ARCTIS Pro Wireless
    Mouse Pad Cooler Master MP750 RGB Cloth Gaming Mouse Pad Extra Large
    OS Windows 10 64bit Pro
    Network RouterRT-AC87U

    Join Date
    Apr 2018
    Reputation
    40
    Posts
    756

    Quote Originally Posted by skrybe View Post
    Ok, in that case why doesn't Asus actually put that in the notes for the download. So frustrating
    Sorry I really stuffed that up.... I thought was CH8 not a CH7.

  9. #9
    ROG Member Array
    Join Date
    Mar 2014
    Reputation
    10
    Posts
    20

    Quote Originally Posted by RedSector73 View Post
    Sorry I really stuffed that up.... I thought was CH8 not a CH7.
    No problem. It took me awhile to realise that as well. I was looking for a 2206 bios for a good 5 minutes.

    Anyway, I updated the BIOS manually and it worked fine. Just really disappointed that the official tool doesn't work, and the official site makes no mention of how we're supposed to do it. I'd hate to think what the average user would go through to get it done. Though maybe the average user doesn't use a CH7 Hero.

    On another note, and as someone else mentioned - bloatware. After rebooting into Windows after the BIOS update I had a popup trying to install Asus Grid. No "would you like to install Y/N", just "installing GRID". Not impressed with that.

  10. #10
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    127
    Posts
    1,939

    The nature of updating firmware really lends itself to integral tools like EZ Flash and USB Flashback. There's no need to use AI Suite for this function, nor would I recommend it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •