Page 19 of 29 FirstFirst ... 9 17 18 19 20 21 ... LastLast
Results 181 to 190 of 281
  1. #181
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    11

    B550-E cold boot failure when XMP is enabled

    In my case the new bios 2403 has solved the problem. Before that only timings 19-22-22 at 3600mhz did not cause the cold boot issue.
    Last edited by forin; 06-27-2021 at 04:54 AM. Reason: 2604 -> 2304

  2. #182
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2021
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by forin View Post
    In my case the new bios 2604 has solved the problem. Before that only timings 19-22-22 at 3600mhz did not cause the cold boot issue.
    2604? The last one I can see on the Asus website is the 2404 beta for the b550-e

  3. #183
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Next update:
    bios 2403 has NOT solved the problem

    I have noticed that the problem with the cold start (after disconnecting from the power supply for the night) occurs when the XMP profile is enabled and the USB keyboard is disconnected. I usually use a Logitech bluetooth keyboard. When I connect the keyboard with a USB cable, the computer starts up fine after disconnecting it for the night. If I disconnect the computer from the power supply for a short time (e.g. for 1 hour), even without a USB keyboard connected, the computer starts normally. When there is no USB keyboard, it shows the following q-codes (Asus B550-E gaming): 14-> 15-> C8-> C2-> 21-> F2-> F9
    4 and 8 pin CPU power supply are connected (PSU: Seasonic Focus PX-550 Platinum),
    Bios 2403,
    RAM: Corsair / CMW16GX4M2C3600C16 ver 4.31 (Samsung B-die), from QVL

  4. #184
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    11

    Unhappy

    I think it's a BIOS or AMD related problem (it is good that bios updates are quite often, so maybe in 3-5 years the problem will be solved).
    I've already given up. I will leave it as it is.

    The worst part is that Asus tech support doesn't want to help or explain. Compared to Corsair or Seasonic, Asus technical support is the the biggest enemy of an Asus brand owner. So sad

  5. #185
    ROG Member Array
    Join Date
    May 2021
    Reputation
    10
    Posts
    8

    Quote Originally Posted by forin View Post
    In my case the new bios 2403 has solved the problem. Before that only timings 19-22-22 at 3600mhz did not cause the cold boot issue.
    I'm Also facing this issue my Rams timing are 18-22-22 but when I enable D.o.C.P I face COld boot Issue but then I set my dram timings to 19-20-20-36 after this my cold boot issue was solved.

  6. #186
    New ROGer Array
    Join Date
    Jun 2021
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by rafaynaeem View Post
    I'm Also facing this issue my Rams timing are 18-22-22 but when I enable D.o.C.P I face COld boot Issue but then I set my dram timings to 19-20-20-36 after this my cold boot issue was solved.
    Mine micron-e 2x32gb 16-18-18-38 boot fine. I think the current agesa v2 is full of bugs..

    Hope next reision fil fix usb for real and memory issues as well...

  7. #187
    ROG Member Array
    Join Date
    Apr 2021
    Reputation
    10
    Posts
    15

    Quote Originally Posted by rafaynaeem View Post
    I'm Also facing this issue my Rams timing are 18-22-22 but when I enable D.o.C.P I face COld boot Issue but then I set my dram timings to 19-20-20-36 after this my cold boot issue was solved.
    If this works, can someone help me with my rams? I have these F4-3200C16D-32GTZR

    DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V
    32GB (2x16GB)

  8. #188
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    Quote Originally Posted by Rocket Scientist View Post
    Hello. Do you folks experiencing audio clicks/pops on this motherboard? I have this on my Gaming E but this is not driver or Windows retaled issue because I can clearly hear these random clicks while I'm in BIOS.
    And just for report: I have a cold boot problems after powering off PSU and USB 2.0 issues on 2403 too. I can't get rid of USB 2.0 problems even if I set all PCIe in 3.0 mode.
    i don't have clicks / pops.

    after starting windows, windows settings panels open for a long time or applications start (chrome etc...). I disabled the "NahimicService" service and it fixed the system freezes. But this does not allow the audio panel to start normally. Now I am using other audio drivers (not asus)
    Realtek_Audio_Driver_V6.0.8907.1_WIN10_64-bit, but they don't support ASIO.

  9. #189
    ROG Member Array
    Join Date
    Jan 2021
    Reputation
    10
    Posts
    23

    i am using RtkNGUI64.exe in 6.0.8907, it is more native than sonic

  10. #190
    ROG Enthusiast Array
    Join Date
    Jul 2013
    Reputation
    33
    Posts
    48

    Cold boot issue with higher FCLK (>1600 MHz) seems also fixed on my system.
    Thank you ASUS

Page 19 of 29 FirstFirst ... 9 17 18 19 20 21 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •