Page 3 of 3 FirstFirst 1 2 3
Results 21 to 25 of 25
  1. #21
    Administrator Array Silent Scone@ROG's Avatar
    Join Date
    Mar 2016
    Reputation
    166
    Posts
    2,088

    I would highly recommend anyone experiencing instability problems to shift to Karhu RAM Test version 1.1.0.0 or greater. This is by far the most effective memory stress test for Zen-based platforms and should help diagnose instability faster.


    For instance, Google Stress App test (GSAT) may take over 1 hour to throw an error whereas Karhu may find an error on the same system in under 5 minutes.

    https://www.karhusoftware.com/ramtest/

  2. #22
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Quote Originally Posted by ffletchs View Post
    Bios 2702 seems better to me, its not failing randomly and then no bios settings will post to windows like the other "new" bioses

    I'm able to run at DOCP atleast now, although the bios doesnt seem to like DRAM voltage higher than ~1.39V, then it fails to post to Windows

    hoping these issues will be fixed with the new AGESA thats coming

    I have same issue with 2702 and 3003, I could not get DOCP to work @ 3600 or 3533, I put it to 3200 and it hasn't crapped itself yet...
    Using, CORSAIR Vengeance RGB Pro 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3600 (PC4 28800) Intel XMP 2.0 Desktop Memory Model CMW32GX4M4D3600C18.

    I will need to look at a guide to overclocking the CPU and RAM from the ROG side. I assume trying to make changes in 'Ryzen Master' is less perferable.

  3. #23
    ROG Member Array
    Join Date
    Sep 2015
    Reputation
    10
    Posts
    17

    Ohhh boy, built my a new computer, last one was 6 years ago. Previous one was ASUS ROG Hero flavor too, but intel.

    It seems I have some serious reading to do about manually fiddling with the RAM. I cannot get the ram to run @ sold as / advertised PC3600 without taking a dump.

    Spent the first day fiddling with BSOD and issues with the damned Corsair Commander pros constantly disconnecting from USB....

    I had it run for 12hr @ 3533, the next morning it was not having it.
    Am running DOCP on
    Manually running it @ 3200 (CL18 inherited from DOCP)
    DRAM v 1.35
    SOC 1.09

    I tried a bunch of stuff from other forums etc and ..... I just wanted to play 2077 after waiting for my 5900X, 10 days late from USPS.

    I do want to figure out a solution so I can run the ram @ 3600Mhz......

    Build:

    5900X
    Asus ROG Crossfire VIII x570, on 3003 bios, tried with 2702.
    CORSAIR Vengeance RGB Pro 32GB (4 x 8GB) 288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 3600 (PC4 28800) Intel XMP 2.0 Desktop Memory Model CMW32GX4M4D3600C18

    Unicorn barf.
    Click image for larger version. 

Name:	IMG_2232.jpg 
Views:	0 
Size:	628.6 KB 
ID:	87207

    Rest of build: https://pcpartpicker.com/list/hnpgz7

    Push-pull AIO for now, until I do more homework on watercooling hardline loops...

  4. #24
    ROG Member Array
    Join Date
    Aug 2016
    Reputation
    10
    Posts
    16

    I have the same problem.
    First I had a 5900x with these WHEA 41 errors and for the test I bought a 5950x and the errors persist. Inexplicable restarts happen all the time.
    OC yes or no or everything to default settings.
    Bios 3003
    Asus Crosshair Hero (nonWifi)
    2 x 16 GB G.Skill 3600 MHz DDR4 Neo (Certified for Ryzen5000)
    Samsung 980 Pro
    Asus 3080 Strix OC
    Asus Thor 1200 Watt

    The system is stable when its under load ! OCCT 3 hours stress test, Prime, 20 x Cinebench R20 run. No problem.
    The restart happen when the system ist idle surfing through web ect.

  5. #25
    New ROGer Array Cask-UK PC Specs
    Cask-UK PC Specs
    MotherboardCrosshair VIII Hero
    ProcessorRyzen 5900X
    Memory (part number)G.SKILL F4-3600C14D-16GTZN
    Graphics Card #1MSI Gaming X Trio 3080
    Sound CardTopping E30/L30 Stack,
    MonitorLG 34GK950F
    Storage #1Corsair MP400 1TB NVMe
    Storage #2Samsung 970 EVO 500GB NVMe
    CPU CoolerNZXT Kraken X62
    CasePhanteks Enthoo Luxe
    Power SupplyEVGA Supernova 850G
    Keyboard Steelseries Apex 7 TKL
    Mouse Steelseries Rival 650
    Headset Beyerdynamic DT 1990 Pro
    Mouse Pad Overclockers XXL Premium
    Headset/Speakers Logitech Z337
    OS Windows 10 Pro
    Network RouterNetgear Nighthawk AC1900

    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    5

    Quote Originally Posted by Riplex View Post
    I have the same problem.
    First I had a 5900x with these WHEA 41 errors and for the test I bought a 5950x and the errors persist. Inexplicable restarts happen all the time.
    OC yes or no or everything to default settings.
    Bios 3003
    Asus Crosshair Hero (nonWifi)
    2 x 16 GB G.Skill 3600 MHz DDR4 Neo (Certified for Ryzen5000)
    Samsung 980 Pro
    Asus 3080 Strix OC
    Asus Thor 1200 Watt

    The system is stable when its under load ! OCCT 3 hours stress test, Prime, 20 x Cinebench R20 run. No problem.
    The restart happen when the system ist idle surfing through web ect.
    I have the same problem (fine under load, idle BSOD only). Trident Neo 3600 CL14-15-15-35 and 5900X. A chap posted a possible fix over here which I am going to try out.

Page 3 of 3 FirstFirst 1 2 3

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •