Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    ROG Member Array
    Join Date
    Oct 2014
    Reputation
    10
    Posts
    9

    TUF RTX 3090 4 rapid beeps on bios startup

    Hi,
    anyone else have same problem? i've installed few days ago my new tuf rtx 3090 graphic card, work perfectly but while i start my pc i got before bios screen 4 rapid beeps. After that, work all e there is no other issue.
    i googled and i found a solution that disable csm on bios, but i do so my win 10 won't start
    any suggest?

  2. #2
    ROG Junior Member Array
    Join Date
    Dec 2017
    Reputation
    10
    Posts
    1

    Hi, I have exactly the same problem with my 3090 Strix OC. I just swapped my 1080ti Strix OC yesterday, it wasn't making any extra "beeps" on startup.

    My rig:
    i7 6700k
    32gb dd44 3200mhz
    Asus Maximus VIII Hero
    1000W power supply

  3. #3
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    1

    I have the same problems with Asus Rog Strix 3090 OC

    I have a Asus WS x299 Sage Motherboard
    i7 - 7820x CPU
    64 GB RAM Corsair Dominator Platinum
    Corsair RM 750x Power Supply

    It works nomal (i think) but i have only the beeps on startup.

  4. #4
    ROG Enthusiast Array ExcessiveGBH's Avatar
    Join Date
    Jun 2013
    Reputation
    10
    Posts
    71

    Quote Originally Posted by Duncandg View Post
    Hi,
    anyone else have same problem? i've installed few days ago my new tuf rtx 3090 graphic card, work perfectly but while i start my pc i got before bios screen 4 rapid beeps. After that, work all e there is no other issue.
    i googled and i found a solution that disable csm on bios, but i do so my win 10 won't start
    any suggest?
    Having the same issue ROG Strix GeForce RTX 3090 OC 24GB
    I get the normal short beep then 3 quick beeps.
    When beeps happens VGA B8 & 98 is being displayed then moves on to normal boot.
    Re-installed my Titan X (Pascal) to test and have no speaker error codes on boot. Working as should.
    Probably will RMA.

    Have since disabled CSM in BIOS (disables legacy boot) now booting as should.
    Last edited by ExcessiveGBH; 11-26-2020 at 01:51 PM.
    System specs
    Win 10 64 bit Pro 20H2
    Rampage VI Extreme
    BIOS 3403
    I9 10920 @5.0GHz all cores
    EK-KIT G360 (CPU only)
    Samsung 960 PRO M.2 NVMe 1TB
    Samsung 970 EVO M.2 PLUS NVMe 2TB
    ADATA XPG S40G RGB M.2 NVMe 4TB
    1 Samsung SSD 4TB EVO
    1 x 10TB drive
    1 x 4TB drive
    1 x 2TB drive
    ASUS ROG Strix GeForce RTX 3090 OC 24GB @2010MHz
    32GB G Skill Trident Z 3466MHz 15-17-17-37
    Corsair 1200w psu
    Sound Denon AVC-A1
    Panasonic 65 plasma
    Predator XB321HK

  5. #5
    New ROGer Array Braegnok PC Specs
    Braegnok PC Specs
    MotherboardAsus ROG Maximus XII Extreme
    ProcessorIntel Core i9-10900K
    Memory (part number)F4-4000C15Q-32GVK
    Graphics Card #1Nvidia RTX 3090 FE
    MonitorAsus ROG Swift PG35VQ
    Storage #1Samsung 970 Pro
    CPU CoolerOptimus Signature V2
    CaseTT A700 TG
    Power SupplyCorsair AX1600i
    Keyboard Das Keyboard 4 Ultimate
    Mouse G502 Lightspeed
    Headset SteelSeries Arctis Pro
    OS Windows 10 Pro 64-Bit
    Accessory #1 Koolance EXC-900
    Braegnok's Avatar
    Join Date
    Nov 2019
    Reputation
    11
    Posts
    171

    I have same issue 4-quick beeps after installing 3090 FE card, I confirmed pulling 3090, putting back in old GPU and the beeps go away.

    The beeps do not seem to cause any issues, as my system still boots windows, runs fine. There is a posable fix listed on reddit,.. what they are saying is put your BIOS into UEFI mode which will fix the issue. However if you do that you need to make sure your OS install is on GPT partition or you won't be able to boot into Windows. The conversion instructions are under Advanced/Windows OS Configuration/Windows WHQL support.

    Personally the 4-quick beeps at the power on self test is nothing to worry about,.. provided the system is all good, it passed self testing, and boots Windows.

  6. #6
    ROG Guru: Yellow Belt Array Mr. Fox PC Specs
    Mr. Fox PC Specs
    Laptop (Model)- NA -
    MotherboardEVGA Z490 Dark K|NGP|N
    Processori9-10900KF @ 5.6GHz
    Memory (part number)16GB Patriot Viper DDR4-4000 @ 4600
    Graphics Card #1EVGA RTX 3090 K|NGP|N
    MonitorPredator XB271HU 2560x1440 165Hz
    Storage #1512GB 970 EVO x 2 (OS Boot Drives)
    Storage #2960GB Samung Enterprise NVMe SSD x 2 | 2TB HDD
    CPU CoolerMO_RA 360 Radiator +1/2 HP Water Chiller
    CasePraxis WetBench
    Power SupplyEVGA SuperNOVA P2 1600W
    Keyboard Corsair K95 RGB
    Mouse SteelSeries Sensei Wireless
    Headset Skullcandy Crusher Wireless S6CRW
    Mouse Pad Black Anodized Aluminum
    Headset/Speakers Logitech Z506 5.1 Speaker System
    OS W10 Ent LTSC 2019 / W7 Ultimate (Dual Boot)
    Accessory #1 Hailea HC-500A 1/2HP~790Watt Water Chiller
    Mr. Fox's Avatar
    Join Date
    May 2018
    Reputation
    41
    Posts
    127

    It seems that anyone who installs an Ampere GPU starts having an annoyingly loud and rapid 4-beep BIOS code when UEFI with CSM or Legacy BIOS is enabled, this is normal. It's not indicative of an issue with your mobo or GPU. It is an annoyance related to Ampere and not a mainboard or GPU defect. It does not affect functionality.

    Beeps with 3090 FTW | EVGA Forums

    Placing a piece of electrical tape over the hole in the motherboard's speaker dramatically reduced the magnitude of the beeping. It is still audible, but very faint and no longer annoying. I multi-boot Windows 7, 10 and Linux, so having Legacy BIOS or UEFI with CSM enabled is an absolute must. I do not use a pure UEFI setup for anything.
    Last edited by Mr. Fox; 12-31-2020 at 09:06 PM.
    WRAITH // EVGA Z490 Dark K|NGP|N | Core i9-10900KF @ 5.6GHz | Optimus Signature Water Block on Bare Die | EVGA RTX 3090 K|NGP|N | 16GB Patriot Viper 4 Blackout DDR4 @ 4600 | EVGA SuperNOVA 1600 P2 | Hailea HC-500A (1/2HP~790W) Chiller | MO-RA3 360 Pro Radiator | Dual XSPC Photon 270 | Windows 7 Ultimate > Windows 10 Enterprise LTSC 2019 > Windows 10 Enterprise 2004 Cancer Edition > Linux Mint

  7. #7
    New ROGer Array
    Join Date
    Nov 2020
    Reputation
    10
    Posts
    56

    Have you guys applied the latest V2 BIOS?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •